شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024
بب

پادشاه عربستان مجبور خواهد شد به تعطیلات خود در غرب برای بازگشت به کشور خود پایان دهد، چون اتفاقات عراق را فرصتی برای محقق ساختن شکست استراتژیک برای ایران خواهد شمرد، امری که عربستان نتوانست آن را در معرکه سوریه محقق سازد.

به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری حوزه، نشریه آمریکایی فارین پالیسی طی تحلیلی به قلم سایمون هندرسون به تحولات عراق پرداخت و نوشت: عربستان با حمایت خود از داعش و تحرکات اخیر در عراق، عرصه جدیدی برای جنگ با ایران پیش روی خود گشوده است.

سایمون هندرسون در یادداشت خود در مورد پیامدهای وضعیت کنونی عراق و نقش عربستان در این اتفاقات هشدار داده و به بیان وظیفه آمریکا در قبال تحولات اخیر عراق پرداخته است.

هندرسون گفته با وجود سکوت ملک عبدالله بن عبدالعزیز در قبال تحولات اخیر عراق، احتمالا این سکوت دیری نخواهد پایید و پادشاه عربستان مجبور خواهد شد به تعطیلات خود در غرب برای بازگشت به کشور خود پایان دهد، چون اتفاقات عراق را فرصتی برای محقق ساختن شکست استراتژیک برای ایران خواهد شمرد، امری که عربستان نتوانست آن را در معرکه سوریه محقق سازد.

نویسنده به تناقض موجود در روابط کشورهای حاشیه خلیج فارس با ایران اشاره می کند و می گوید؛ این روابط از سویی در حال نزدیکی همراه با اکراه به نظر می رسد به ویژه با توجه به سفرهای گروه های تجاری و وزارتی و سفر امیر کویت به ایران، اما از سوی دیگر نویسنده اشاره می کند به قدرت نمایی عربستان به وسیله نمایش موشک های بالستیک دوربرد چینی برای اولین بار و تصویب خدمت اجباری در امارات از چند روز پیش.

هندرسون می گوید: به نظر می رسد حمله داعش به شمال غرب عراق از تاکتیک های مورد علاقه بندر بن سلطان رییس اطلاعات سابق عربستان باشد، اگر چه دلیلی نیز بر این ادعا در دست نیست.

نویسنده سپس فرضیه ای مطرح می کند که طبق آن داعش ابزار قتلی است که به شیعیان رحم نمی کند و با وجود مراقبت ملک عبدالله برای پرهیز از اهانت علنی به شیعیان تردیدی در تحقیر شیعیان توسط وی نیست؛ چرا که طبق اسنادی که در ویکی لیکس منتشر شده از نظر او ایران افعی شیعه است که باید سر آن قطع شود.

هندرسون ادامه می دهد: ملک عبدالله بن عبدالعزیز بر این باور است که مالکی خنجر ایرانی ها است و از این رو سفیری به بغداد نفرستاده و سایر کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس را نیز تشویق کرده در قبال مالکی محافظه کار باشند.

وی میگوید: با وجود اینکه عربستان و کشورهای خلیج فارس مانند قطر و کویت در معرض خطر القاعده و گروه های تندرو همسو با القاعده هستند، همه این کشورها در سوریه از القاعده حمایت کردند تا بلکه بتوانند نظام اسد را سرنگون کنند و از این طریق شکست استراتژیک سنگینی به ایران وارد کنند و این در راستای سیاست عربستان مبنی بر حمایت از تروریست های خارج از مرز خود و تعقیب آنها در داخل خاک خود می باشد همانند حمایت عربستان از بن لادن در افغانستان.

هندرسون در ادامه میگوید: عربستان می خواست این برنامه خود را در سوریه پیاده کند، سیاستی که با نارضایتی مردمی از نظام اسد در سال 2011 و با انگیزه نگرانی عربستان از برنامه هسته ای ایران آغاز شد و بدین ترتیب اداره اطلاعات عربستان طبق استراتژی بندر بن سلطان رییس اداره اطلاعات عربستان، از گروه های مسلح تندرو حمایت کرد و این حمایت حتی پس از برکناری بندر بن سلطان نیز ادامه دارد.

در زمینه منطقه و بین الملل نیز هندرسون میگوید دو متغیر اساسی در این زمینه وجود دارد که ممکن است در آینده نزدیک بر اوضاع کنونی عراق تاثیر گذار باشند که باید به آنها توجه نمود. اول اینکه آمریکا نمی تواند نسبت به اتفاقات عراق بی تفاوت باشد؛ چرا که در حال حاضر بیش از بیست هزار آمریکایی در عراق حضور دارند. و امر دوم موازنه قطر به عنوان بزرگ ترین فرصت طلب منطقه است میان عصبانی کردن عربستان با قرار گرفتن در کنار ایران و علیه منافع عربستان در عراق از سویی و عصبانی کردن ایران با حمایت از گروه های تروریست از سوی دیگر.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha