حجت الاسلام سروری در گفتگو با خبرگزاری حوزه با اشاره به سالروز میلاد پر خیر و برکت کریم اهل بیت امام حسن مجتبی(ع)بیان کرد: از مهمترین موضوعاتی که هر جامعه ای سخت به آن احتیاج دارد ،مسائل اخلاقى است که در سایه آن آرامش، آسایش ، شادکامی ،بالندگی ،پویایی ،امنیت ،کار وتلاش ،شکوفایی استعداد، رونق اقتصادی ،به نمایش گذاشتن جلوه های والای انسانی ودر یک کلمه "سعادت" را برای آن به ارمغان می آورد.
وی افزود:جامعه انسانيت، منهاى اخلاق به باغ وحشى تبديل خواهد شد كه زندگى انسانى مفهوم واقعى خود را از دست می دهد.
این نویسنده حوزوی بیان کرد: بدون تردید، خوب زیستن و رسیدن به سعادت، آرزوی هر انسانی است،آدمی همیشه در پی دستورات و فرامینی بوده است که بتواند با عمل به آنها، مناسبات خود را با دیگران شکل بخشد، تا از این طریق عمر خود را بگذراند و بقای حیات خویش را تضمین کند. از این رو، آدمی نیازمند نظام ارزش ها بوده است.
حجت الاسلام سروری خاطرنشان کرد: نظامی که خوب و بد را برای او معین کند و در پیچ و خم زندگی راهنمای او باشد؛ اخلاق وسیله ای مؤثر برای بهتر زیستن است، پس فراگیری آن، لازمه حیات بشری است.
علم اخلاق ضروری ترین علم
وی گفت: قانون و نظام اعمال و رفتار آدمی همان «علم اخلاق» است که قادر است ما را از خطر سقوط نجات دهد؛ در میان همه علوم، علم اخلاق ضروری ترین علم برای انسان است؛ چرا که در تمام اوراق کتاب زندگی دخالت و نظر دارد، و بدون آن زندگی اجتماعی و فردی در ورطه سقوط است. طبیعت انسان میل به نفع طلبی دارد و این خود عاملی برای جلوگیری از برپایی جامعه آرمانی است.بسیاری از کشمکش های اجتماعی از این طبیعت انسان ناشی می شود.
وی افزود: از این رو علاوه بر قانون، به یک نیروی درونی به نام اخلاق نیاز است تا انسان ها را کنترل کند.
مشکلات جهان امروز به خاطر بد اخلاقی است
نویسنده کتاب اخلاق کریمانه، بیان کرد: بی شک تهذیب نفس و اصلاح آن نقش بسزایی در سعادت فردی و اجتماعی و دنیوی و اخروی دارد، به گونه ای که اگر انسان تمام علوم را تحصیل کند و همه طبیعت را به تسخیر خود درآورد، اما از تسخیر درون و تسلط بر نفس خود عاجز باشد، از رسیدن به کمال باز خواهد ماند؛ چه بسا نابسامانی هایی که در سطح جهان پدید می آید و گرفتاری هایی که بشر امروزه با آن دست به گریبان است، ناشی از عدم توجه به مباحث اخلاقی باشد.
این پژوهشگر حوزوی یادآورشد: ترویج واحیای ارزش های اصیل اخلاقی و بازگشت به اصول بنیادی فراموش شده اسلامی، شرط لازم حاکمیت بخشیدن فرهنگ غنی اسلام در جامعه برای رشد وبه سعادت وکمال رسیدن است وسدی محکم در مقابل فرهنگ وارداتی غرب در جامعه می باشد.
وی گفت: فرهنگ در حيات و رشد انساني، از اساسیترين مقوله هایی است كه هويت و موجوديت يك جامعه را شكل داده و نقش عمدهاي در سعادت وتكامل جوامع دارد؛ رفتارهاي فرهنگي يك جامعه مبتني برباورها و تفكرات حاكم بر آن جامعه مي باشند.
نویسنده کتاب مدیریت جهادی با تکیه بر فرهنگ و اقتصاد بیان داشت:لذا اگرجامعه اي بتواند اصول ومباني خود را به گونه اي صحيح تبيين كرده و بر اساس آن الگوهاي مناسب رفتاري و عملي ارائه نمايد، زمينه تكامل آن جامعه را فراهم نموده است.
این نویسنده حوزوی گفت: در این میان فراگیری و عمل به فرهنگ قرآنی ودستورات اخلاقی از اهل بیت علیهم السلام ، كه يكى از اركان سه گانه معارف دینی در کنار اعتقادات و احکام مطرح است ،می تواند افراد جامعه را از هرگونه عیب و نقص منزه و مبرا ساخته و او را به اوج قله های کرامت اخلاقی برساند.
وی بیان کرد: علم اخلاق معادن مکنون را در سرزمین نفس انسانی استخراج می کند و آنها را به صورت مکارم اخلاق در می آورد و برای بهره برداری عمومی آماده می سازد؛ همین علم است که نهال گل های زیبا و معطر را در صفحه نفس می نشاند و بهشت برین از مکارم اخلاق را در آن به وجود می آورد.
حجت الاسلام سروری افزود:کرامات اخلاقی علاوه بر آنکه صاحبش را به عالی ترین درجات انسانیت می رساند و بر دیگران برتری می دهد، در آخرت هم او را به عالی ترین درجات بهشت ارتقاء خواهد داد.
این پژوهشگر حوزه خاطرنشان کرد: وقتی سیرة ، رسول خوبیها اسوه عالمیان پیامبر اعظم صلّی الله علیه و آله و حضرات اهل بیت علیهم السلام که خود تجسم واقعی مکارم ومحاسن اخلاقی بوده اند مورد بررسی قرار می گیرد، می بینید که همواره به خاطر اهمیت فراون در کسب فضائل اخلاقی، از خداوند درخواست آراسته شدن به محاسن اخلاق را داشتند.
وی افزود: برای نمونه رسول خدا صلّی الله علیه و آله همواره در ابتداء نماز این دعا را قرائت می کردند: « اللَّهُمَّ اهْدِنِي لأَحْسَنِ الأَعْمَالِ وَأَحْسَنِ الأَخْلاقِ ، فَإِنَّهُ لا يَهْدِي لأَحْسَنِهَا إِلا أَنْتَ » محجه البیضاء، ج 5،ص 92،
«پروردگارا مرا به نیکوترین اعمال وزیبا ترین اخلاق هدایتم فرما زیرا جز تو هدایت گری به خوبی ها نیست.»
حجت الاسلام سروری خاطرنشان کرد: امام حسن(ع) الگو و تجسم واقعی رفتار مبتنی بر کرامت و رفتار کریمانه است که بدون شک این رفتار سرمنشاش قرآن و وحی است؛ پس به همین خاطر است که ثقلین این دو رکن اصلی دین یعنی امامت و قرآن را اینچنین همقرین هم کرده است.