شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024
امام صادق

مالک بن نس در رابطه با پیشوای ششم شیعیان آورده است"هیچ چشمی ندیده و هیچ گوشی نشنیده و بر دل هیچ بشری خطور نکرده است که کسی از جهت فضل، علم، عبادت و ورع از جعفر الصادق(ع) برتر بوده باشد".

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام والمسلمین محمد جعفر طبسی، در دوره کوتاه مدت امام صادق(ع) شناسی در حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه(س)، به موضوع "امام صادق(ع) از نگاه دیگران" پرداخت و گفت: در این جلسه مطالبی از بزرگان اهل سنت درباره امام صادق(ع) بیان خواهیم کرد تا بیشتر و بهتر به عظمت وجودی آن حضرت پی ببریم.

وی ادامه داد: البته امامان معصوم(ع) از تعریف غنی و مافوق آن می باشند و اشخاصی که درباره امام صادق(ع) صحبت کرده اند، قصدشان کسب تعریف برای خود بوده است؛ چراکه حضرت نیازی به این تعاریف ندارند.

*جمله دشمن در وصف امام(ع)

این مورخ حوزوی با اشاره به این که هیچ کس به اندازه منصور دوانیقی به امام صادق(ع) توهین و ظلم نکرده است، اظهار داشت: در بحارالانوار علامه مجلسی آمده است که منصور دستور داده بود خانه امام صادق(ع) را آتش بزنند و چندین مرتبه اراده قتل ایشان را کرده بود، اما در همین فرد درباره آن حضرت گفته که من همیشه با حضرت رفت و آمد داشتم و هر زمان ایشان را می دیدم یا در حال نماز بودند و یا در حال روزه و یا قرآن تلاوت می کردند.

*نظرات علمای اهل سنت

حجت الاسلام والمسلمین طبسی با اشاره به جمله ای از مالک بن أنس یکی از فقهای أهل سنت درباره پیشوای ششم شیعیان، ابراز داشت: این عالم سنی در رابطه با حضرت آورده است: «مَا رأت عَیْنٌ و لا سَمِعتْ اُذُنٌ و لا خَطَرَ عَلَى قَلْبِ بَشَرٍ أفْضَلَ مِنْ جعفرِ بنِ محمدِ الصادقِ فَضْلاً و علماً وَ عِبادَةً وَ وَرَعا / هیچ چشمی ندیده است و هیچ گوشی نشنیده است و بر دل هیچ بشری خطور نکرده است کسی که از جهت فضل و علم و عبادت و ورع برتر از جعفر الصادق(ع) بوده باشد».

این محقق و پژوهشگر حوزوی همچنین با اشاره به جمله ای از أبوحنیفه یکی دیگر از فقهای أهل سنت، خاطرنشان ساخت: ابو حنیفه نیز در سخنان خود آورده است: «مَا رَأَیْتُ أفقَه مِنْ جَعْفَر بْنِ مُحَمَّد/ من فقیه‌تر از جعفر بن محمد ندیده‌ام».

*اعلمی به نام امام صادق(ع)، اما ...

وی با بیان این که با وجود اعلم، پیروی از غیر اعلم جایز نیست، تصریح کرد: بنا بر گفته مالک بن أنس و أبوحنیفه، امام جعفر صادق(ع) فقیه تر، عالم تر، فاضل تر، عابدتر، باتقواتر و ..... از دیگران است؛ پس طرفداران مکتب و مذهب این دو فقیه اهل سنت نباید از مالک و أبوحنیفه پیروی کنند؛ بلکه باید به عقل رجوع کرده و با وجود اعلم، غیراعلم را کنار بگذارند.

این مورخ حوزوی یادآور شد: چرا ذهبی در کتاب خود از مالک بن أنس 90 صفحه مطلب آورده و از او به حجت خدا تعبیر می کند، در حالی مطالب این کتاب درباره امام صادق(ع) از چندین صفحه تجاوز نمی کند؟ چرا این همه غلوّ درباره مالک بن انس انجام می دهند،در حالی که خود مالک، امام صادق(ع) را از هر نظر دانشمندتر، فقیه تر، عالم تر، زاهدتر و ....... می داند؟!

*مناظره علمی

این کارشناس امام شناسی با اشاره به داستانی از منصور دوانیقی، بیان داشت: روزی منصور به أبوحنیفه دستور داد که 40 مسئله سخت و مشکل را آماده کند تا به وسیله آن، امام صادق(ع) را مورد امتحان و آزمایش قرار دهد و با این عمل قصد داشت حضرت را در انظار عمومی تضعیف کند. أبوحنیفه می گوید من این 40 مسئله را آماده کردم و نزد منصور آمدم و مشاهده کردم که امام(ع) در سمت راست منصور نشسته اند و زمانی که چشمم به ایشان افتاد، جلال و هیبت امام صادق(ع) مرا گرفت. أبوحنیفه ادامه می دهد: من این 40 مسئله را یکی پس از دیگری در حضور منصور بیان کردم و امام تمام این مسائل را بنابر عقیده سه مذهب حنفی، اهل مدینه و جعفری پاسخ دادند.

حجت الاسلام والمسلمین طبسی ادامه داد: ابوحنیفه می گوید: به منصور رو کردم و گفتم مگر ما روایت نداریم که «أليس أن أعلم الناس أعلمهم باختلاف الناس/ دانشمندترین مردم کسی است که به مسائل خلافی ما مطلع باشد».

این محقق و پژوهشگر حوزوی یادآور شد: چهره علمی امام صادق(ع) هنوز برای دنیا روشن نشده و اکثر روایات فقهی ما از این امام همام است.

*افتخار شاگردی امام(ع)

وی با اشاره به این که رؤسای مذاهب چهارگانه از سفره علمی امام صادق(ع) استفاده کرده اند، ابراز داشت: شافعی متوفی 204 هجری رئیس مذهب شافعی می گوید"افتخار من این است که شاگرد مالک بن انس بوده ام و خود مالک نیز از شاگردان امام صادق(ع) و از محضر ایشان استفاده کرده است".

استاد دوره امام صادق(ع) شناسی خاطرنشان ساخت: عمر بن ابی المقدام نیز درباره پیشوای ششم شیعیان آورده است: «کنت اذا نظرت إلى جعفر بن محمّد علمت انّه من سلالة النبیین/ من هر گاه به جعفر بن محمّد نگاه مى کردم، مى دانستم که او از سلاله پیامبران است».

حجت الاسلام والمسلمین طبسی همچنین به سخنان محمد بن طلحه اشاره و ادامه داد: محمد بن طلحه شافعي از علماي بزرگ عامه درباره امام صادق(ع) مي گويد: «جعفربن محمد (ع) از بزرگان اهل بيت و سادات آنها بود، دانشهاي بسيار و عباداتي بي شمار داشت، غالب اوقاتش را ذکر خدا اشغال کرده بود، زهدي آشکار داشت، قرآن را زياد تلاوت مي کرد، معاني شريف و جواهر گرانبهائي از درياي بيکران قرآن استخراج مي فرمود، مقاصد شگفت کتاب خدا را استنباط مي نمود، اوقات خود را تقسيم کرده بود و در هر ساعتي خود را به قسمي از طاعات مشغول مي داشت، ديدارش يادآور آخرت بود و گفتارش انسان را از دنيا اعراض مي داد خلاصه اقتداي به هدايت او موجب دخول در بهشت است».

*یک سوال از منتقدین!

وی با اشاره به این که در کلام علمای اهل سنت بارها آمده است که امام صادق(ع) بسیار قرآن تلاوت می کردند، تصریح کرد: سئوال بنده از کسانی که شیعه را متهم به تحریف قرآن می کنند، این است که آیا امام صادق(ع) قرآن تحریف شده را تلاوت می کردند؟

این مورخ حوزوی افزود: چرا شما به شیعه اتهام دروغ می بندید و در کتب و شبکه های ماهواره ای خود مرتب به این کذب دامن می زنید که شیعه قائل به تحریف قرآن است؟!.

*تقسیم بندی چهارگانه علم

وی در پایان با اشاره به روایتی از امام صادق(ع) در کتاب الارشاد مرحوم شیخ مفید، گفت: حضرت در این حدیث فرموده اند: «يَقُولُ وَجَدْتُ عِلْمَ النَّاسِ كُلِّهِمْ فِي أَرْبَعٍ أَوَّلُهَا أَنْ تَعْرِفَ رَبَّكَ وَ الثَّانِيَةُ أَنْ تَعْرِفَ مَا صَنَعَ بِكَ وَ الثَّالِثَةُ أَنْ تَعْرِفَ مَا أَرَادَ مِنْكَ وَ الرَّابِعَةُ أَنْ تَعْرِفَ مَا يُخْرِجُكَ مِنْ دِينِك/ علم همه ی مردم را در چهار چیز یافتم؛ اوّل این که پروردگار خود را بشناسی، دوم اين كه آنچه در باره ی تو انجام داده بدانى، سوم اين كه آنچه از تو می خواهد بشناسى و چهارم آن که آنچه تو را از دين بيرون می برد بشناسى».

انتهای پیام

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha