حجتالاسلام سید محمدرضا شریعتمدار مؤلف کتاب در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری «حوزه»،؛ با اشاره به محتوای کتاب بابیان این که، علم و ادراک یک مسئله مستقل نیست اظهار داشت: درگذشته معرفتشناسی در مورد عقل عملی بهصورت استطرادی در مباحث علم و ادراک مطرح میشد.
وی افزود: ملاصدرا در بحث عقل و معقول، برمسئله فلسفی بودن علم و ادراک، برهان اقامه میکرد و آن را توجیه فلسفی مینمود، علامه محمدحسین طباطبایی تألیف مستقلی درباره معرفتشناسی به ویژه اعتباریات ارائه کرد که حاوی موارد ابتکاری بود.
معاون پژوهش موسسه آموزش عالی حوزوی امام رضا (ع) ادامه داد: علامه طباطبایی در مقالاتی که ارائه میکند؛ بر تفکیک اعتباریات قراردادی و اجتماعی از نفس الامری، تبیین چگونگی پیدایش کثرت در ادراکات آدمی، ایضاح و تفکیک میان آنها و همچنین تفکیک میان فاعلیت نفس در امر ادراک تأکید میکند.
حجتالاسلام شریعتمدار بیان داشت: طبق دیدگاه علامه طباطبایی ابتنای سیاست بر عقل جمعی برآمده از فهم و شناخت آموزههای دینی و اعتباری شکل میگیرد و نواندیشی به معنای حل مشکلات موجود و ارائه راهحلها، بر اساس شرایط شکل میگیرد.
وی افزود: با توجه به نظریه علامه طباطبایی، اگر رفع نیازها توسط وضع اعتباریات لازم صورت نگیرد، موجب تجمع نیازها و درنتیجه بحران فکری و پاسخگو نبودن به نیازها پیش خواهد آمد.
معاون پژوهش موسسه آموزش عالی حوزوی امام رضا (ع) بابیان این که «نظم سلطانی و اقتدارگرایی فردی موجب استبداد و بحرانهای دامنهدار اجتماعی است» بیان داشت: کاربرد نداشتن عقل در سیاست، به معنای ارائه دیدگاههای گذشته و محافظت مسئولان و متصدیان فکری جامعه بر اعتباریات پیشین شده و منجر به استبداد و بحرانهای دامنهداری میشود که همگی اینها نشان از نبود تعقل در جامعه است.
حجتالاسلام شریعتمدارتاکید کرد: عدم ورود تعقل در جامعه موجب بحرانهایی میشود که امروزه در کشورهای عربی مشاهده می شود.
یادآور میشود؛ کتاب «عقل و سیاست در اندیشه سیاسی ایران معاصر» توسط حجتالاسلام سید محمدرضا شریعتمدار، معاون پژوهش موسسه آموزش عالی حوزوی امام رضا (ع) در پنج فصل؛ با عناوین؛ کلیات و مفاهیم، زمینههای تاریخی مباحث عقل و سیاست در جهان اسلام، نزاعهای فکری اسلامگرایان سنتی با اسلامگرایان نواندیش، نزاعهای فکری اسلامگرایان مدرن با اسلامگرایان نواندیش (عقل و سیاست) و نزاعهای اسلامگرایان نواندیش (عقل سیاست) در 356 صفحه، توسط پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در تابستان 93 به طبع نشر آراسته شد.
انتهای پیام 16/313