چهارشنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۳ |۹ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 11, 2024
کد خبر: 338628
۳ آبان ۱۳۹۳ - ۱۳:۱۷
1

حوزه/کتاب "عزاداری در آیینه استدلال" نوشته سید محمد هادی حجازی، که مربوط به استدلال گرایی و شبهه زدایی از منظر فقه شیعی و سنی می باشد چاپ و منتشر شد.

سرویس علمی فرهنگی خبرگزاری«حوزه» :کتاب "عزاداری درآیینه استدلال"در چهاربخش به بیان مفاهیم عزاداری و اثبات جواز بلکه استحباب و وجوب آن طبق مبانی فقهی اهل بیت (علیهم السلام) و اثبات جواز آن طبق مبانی فقهی اهل تسنن پرداخته است و شبهات درون مذهبی و برون مذهبی را در این باره پاسخ داده است.

عزاداری از ابتدای خلقت بشر وجود داشته، چرا که ابراز همدردی و ناراحتی دربرابر مصائب همنوع به خصوص نزدیکان، درفطرت انسان ها نهادینه شده است.این امر فطری درمصائب بزرگان دین و پیشوایان مذهب کاملا محسوس  بوده و درزمان پیامبر گرامی اسلام(ص) و توسط خود ایشان نیز انجام شده است.

عزاداری، واکنش فطری انسان در مصائب است و سابقه آن به آغاز خلقت بشر باز می گردد. شبهه افکنان در مقابل این امر فطری اشکالاتی را مبنی بر عدم جواز عزاداری مطرح کرده اند که باعث انحراف اذهان شده است.

این کتاب از چهار بخش با عناوین «مفاهیم عزاداری»، «حکم عزاداری از دیدگاه شیعه»، «حکم عزاداری از دیدگاه اهل سنت» و «پاسخ به شبهات عزاداری» تشکیل شده است.

موضوع بحث در این کتاب درباره حکم عزاداری بر میت از منظر فقه شیعه و فقه اهل‌سنت است، به همین دلیل بخش دوم درباره عزاداری از دیدگاه فقه اهل سنت است، البته با توجه به این که از منظر فقه شیعه، عزاداری برای معصومین (ع) از جایگاه خاصی برخوردار است بخش دوم ضمن دو فصل مورد بحث و بررسی قرار گرفته است:

فصل اول حکم عزاداری بر معصوم (ع) و فصل دوم حکم عزاداری بر غیر معصوم.

*تفاوت امام حسین(ع) با دیگر معصومین(ع) درحکم عزاداری

 دربخش دوم این کتاب که مربوط به حکم عزاداری از دیدگاه مذهب شیعه است درباره حکم عزاداری بر معصوم به ویژه سیدالشهداء(ع) و تفاوت ایشان باسایر معصومین(ع) چنین می خوانیم:«باتوجه به روایاتی که درباره اهل بیت(ع) وارد شده است معلوم می شود که حکم همه معصومین(ع) درباره عزاداری یکسان است و این گونه نیست که عزاداری مختص به امام حسین(ع) باشد، چرا که همه آنها نور واحد و از حجت های الهی هستند و هرحکمی نسبت به عزاداری برآن حضرت ثابت شد برای بقیه نیز ثابت است، بله درباره عزاداری بر امام حسین(ع) سفارش بیشتری شده است ولی دراصل حکم عزاداری، با دیگر معصومین(ع) تفاوت ندارد».

*حکم عزاداری از دیدگاه اهل سنت

اکثر قریب به اتفاق علمای اهل سنت همچون علمای شیعه درباره حکم عزاداری بر میت به صورت کلی بحث نکرده اند، بلکه صرفا به بیان مصادیق و بررسی حکم آنها اکتفا کرده اند، لذا اقوال مختلفی از آنها درباره مصادیق عزاداری بیان کرده اند که دربخش سوم کتاب به صورت تفصیلی از آن بحث شده است.

در قسمتی از بخش چهارم با عنوان «پاسخ به شبهات عزاداری» آمده است: روایات زیادی درباره نهی از لباس سیاه وارد شده؛ تا آنجا که صاحب وسایل باب مستقلی را به آن اختصاص داده و نزدیک به ده روایت در این باب بیان کرده است؛ حال چگونه این روایت با جواز سیاه‌پوشی در عزای اهل‌بیت (ع) جمع می‌شود؟

 نویسنده در پاسخ به این شبهه آورده است: بعد از تتبع در سیره اهل‌بیت (ع) و اطرافیانشان روشن می‌شود که آن‌ها هم برای اظهار عزاداری و حزن خود، لباس سیاه می‌پوشیدند و سیاه‌پوشی نزد آن‌ها نوعی عزاداری محسوب می‌شد.

علاقمندان برای تهیه کتاب «عزاداری در آینه استدلال» به نشانی قم، بلوار سمیه، خیابان عباس آباد (شهدین)، پلاک 112 مراجعه کنند یا با شماره تلفن 37740066-025 و 09126514329 تماس حاصل فرمایند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha