به گزارش خبرنگار خبرگزاری«حوزه»، حجتالاسلام محمدصادق کفیل در برنامه سلام زائر مسجد مقدس جمکران با تاکید بر اهمیت و سفارش موکد دین مبین اسلام بر ازدواج جوانان و تسهیل این فریضه مهم در جامعه اسلامی اظهارداشت: در برنامه های متعدد و مختلفی پیرامون مبحث ازدواج و ارائه برخی نکات مهم قرآنی پیرامون چگونگی تحقق سبک زندگی اسلامی در موضوع خانواده مورد بررسی قرار گرفته است.
این کارشناس و پژوهشگر حوزه علمیه قم افزود: براساس تحقیقات انجام شده 6 اصل اساسی از سوی قرآن کریم برای تحکیم روابط زناشویی و بالابردن سطح آگاههای های عمومی و در نهایت بهبود وضع موجود در جامعه استخراج شده است.
حجت الاسلام کفیل " اصل تامین نیازهای جنسی " و " اصل تامین نیازهای عاطفی" را دو عامل اصلی و تحکیم بخش بنیان خانواده توصیف کرد و گفت: نخستین عاملی که زن و مرد را به هم نزدیک می سازد و زندگی مشترک و پیوند آن دو را ایجاب می کند، غریزه جنسی است.
وی ادامه داد: مرد نیاز جنسی زن را تأمین می کند و متقابلاً، زن هم نیاز جنسیِ مرد را برطرف می سازد و این نیاز متقابل، تا حدود زیادی، پیوند دائمی یا طولانیِ آن دو را سبب می شود. تأمین این نیاز متقابل، مبنا و اساس بسیاری از احکام خانواده در قرآن و روایات است.
کارشناس و پژوهشگر حوزه علمیه قم به اصل تامین نیازهای عاطفی زوجین اشاره کرد و بیان داشت: نیرومندترین عامل دوام و رشد خانواده، عاطفه و محبت اعضای خانواده به یکدیگر است.
حجت الاسلام کفیل ادامه داد: از نگاه اسلام، اساس زندگی خانوادگی، بر محبت است. خداوند در قرآن کریم می فرماید: «وَ مِنْ ایاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَکُمْ مِنْ أَنْفُسِکُمْ أَزْواجاً لِتَسْکُنُوا اِلَیْها وَجَعَلَ بَیْنَکُمْ مَوَدَّةً وَرَحْمَة؛ یکی از نشانه های خداوند، این است که برای شما از جنس خودتان، همسرانی آفرید تا در کنارشان بیارامید و میان شما و همسرانتان مودت و رحمت برقرار ساخت.» (روم/ 21)
وی افزود: توجه به دو نکته ظریف در این آیه شریفه ضروری است. نکته اول، علت بکار رفتن تعبیر «مودت» بجای «محبت» در آن است. علامه طباطبایی در این باره می فرمایند: «کلمه «مودت» به معناى محبتى است که اثرش در مقام عمل ظاهر باشد، در نتیجه نسبت «مودت» به «محبت» مانند نسبت «خضوع» است به «خشوع»؛ چون «خضوع» آن «خشوعى» را گویند که در مقام عمل اثرش هویدا شود، به خلاف «خشوع» که به معناى نوعى تأثر نفسانى است، که از مشاهده عظمت و کبریایى در دل پدید مىآید.»
این کارشناس مسائل مذهبی گفت: به عبارت دیگر، حکمت استفاده از تعبیر «مودت» بجای «محبت» این است که زن و شوهر باید محبتشان در محیط خانواده بروز بیرونی داشته باشد و آن را با هر ابزار ممکنی به یکدیگر ابراز کنند. اما نکته دیگر در این آیه شریفه با تأمل در کلمه «رحمت» به دست می آید. «رحمت» به معناى نوعى تاثیر نفسانى است، که از مشاهده محرومیت محرومى که کمالى را ندارد و محتاج به رفع نقص است، در دل پدید مىآید، و صاحبدل را وادار مىکند به اینکه در مقام برآید و او را از محرومیت نجات داده و نقصش را رفع کند.
وی "پرهیز از افراط و تفریط در عواطف خانوادگی" و " بازماندن از وظایف اجتماعی- سیاسی، مهمترین آسیب افراط در عواطف خانوادگی" را از دیگر اصول اساسی یک زندگی مشترک عنوان کرد.
حجت الاسلام کفیل افزود: ارزش فعالیتهای عاطفی تا جایی است که عقل آن را امضا کند، البته فعالیتهای عاطفی در محیط خانواده، در بیشتر موارد، مورد تأیید و تحسین عقل قرار میگیرند؛ زیرا در بیشتر موارد، تحکیم خانواده و تأمین مصالح کلیِ جامعه را به دنبال دارند. اما با این وجود، حتی در زمینه عواطف خانوادگی نیز رعایت حد اعتدال و پرهیز از افراط و تفریط، ضروری است. اعتدال آن تا آنجا است که در ضمن تقویت روابط خانوادگی و تحکیم بنیاد خانواده، هیچ گونه سهل انگاری را در انجام وظایف اجتماعی خانواده، به دنبال نداشته باشد.
وی ادامه داد: «تفریط در عواطف خانوادگی»، همان بی توجهی، عدم احساس مسئولیت و کمبود محبت اعضای خانواده به یکدیگر است که خانواده را متزلزل و استحکام آن را تهدید میکند؛ و «افراط» در آن، به این معنا است که روابط خانوادگی، آن چنان اصالت پیدا کند که به روابط اجتماعیِ خانواده هم سرایت کرده و اعضاء را از انجام وظایف خود در اجتماع باز دارد؛ مانند آن که دلبستگی دو همسر به یکدیگر، مرد را از رفتن به جهاد یا مسافرتهای ضروری باز دارد.
انتهای پیام313/17