حجت الاسلام حمیدرضا جوان در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری «حوزه»، بر ضرورت تبیین مباحث اخلاق مهندسی در جامعه مهندسین کشور تاکید کرد و اظهار داشت: تاکنون این موضوع به صورت علمی و دقیق بررسی نشده است.
وی با بیان اینکه عدم توجه به موضوع اخلاق مهندسی در جامعه مهندسین به عنوان معضل محسوب میشود، تصریح کرد: کشورهایی نظیر آمریکا و ژاپن، ضرورتهای اخلاق مهندسی را بر اساس مبانی خود تبیین و رشته های دانشگاهی در سطح کارشناسی ارشد و دکتری ایجاد کرده اند که به تربیت کارشناس در این زمینه می پردازند.
عضو کمیته اخلاق مهندسی سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قم، افزود: غربی ها از این کارشناسان در عرصه های مطالعاتی و میدانی استفاده می کنند.
*حوزه های مولفه های اخلاق مهندسی را تبیین کنند
حجت الاسلام جوان بر ضرورت تبیین مولفه های اخلاق مهندسی از سوی حوزه و مراکز پژوهشی اسلامی تاکید کرد و گفت: در صورتی که مراکز دینی به تبیین اخلاق اسلامی در عرصه مهندسی اهتمام نورزند و مسائل مختلف را تدوین نکنند، مدل غربی اخلاق در جامعه مهندسی رسوخ خواهد کرد.
وی تصریح کرد: مراکز حوزوی که به تبیین اخلاق اسلامی اهتمام دارند، در زمینه تدوین مولفه های اخلاق مهندسی نیز نقش آفرینی کنند.
عضو کمیته اخلاق مهندسی سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قم با اشاره به اینکه گاهی به دلایلی شاهد رفتارهای غیراخلاقی در زمینه های مختلف عرصه مهندسی هستیم، ابراز داشت: تبیین مباحث اخلاقی موجب اصلاح این رفتارها می شود و معضلات جامعه مهندسی را برطرف می کند.
*رفتار حرفه ای حاصل باورهای عقیدتی و معنوی افراد است
حجت الاسلام جوان در ادامه تقویت باورهای دینی را در اصلاح رفتارهای حرفه ای و اخلاقی تاثیرگذار دانست و اظهار داشت: نظریه هایی بر اساس تئوری های مکاتب مختلف در رابطه با اصلاح رفتارها ارائه شده؛ اما نظریه های اخلاق مهندسی باید مبتنی بر باورها و آموزه های دینی اسلام باشد.
وی افزود: براساس احکام دینی بسیاری از اقدامات و رفتارهای حرفه ای عرصه مهندسی تصمیم گیری می شود.
*مولفه های اخلاق مهندسی بر اساس مبانی اسلام تدوین شود
عضو کمیته اخلاق مهندسی سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قم بر ضرورت پرهیز از تاثیر نظریه های غیردینی و مکاتب مادی و الحادی در بهره گیری از تبیین مولفه های اخلاقی تاکید کرد و افزود: باید به دنبال تبیین مولفه های خلاق مهندسی مبتنی بر ارزش های اسلامی باشیم چرا که در مکتب اسلام علاوه بر رفتار حرفه ای، افراد نیز اصلاح می شوند.
حجت الاسلام جوان با بیان اینکه اصلاح درونی فردی، رفتار حرفه ای را ارتقا می دهد، اظهار داشت: اسلام بر تقویت اصول اخلاقی و مباحث تربیتی در اصلاح افراد به عنوان هدف جدی و مهم تاکید دارد.
*نقش متقابل فرهنگ و معماری
وی همچنین بر ضرورت توجه به معماری اسلامی در ساخت و سازها تاکید کرد و ابراز داشت: معماری تاثیر مهمی در ارتقای فرهنگ جامعه دارد، چرا که مباحث معماری و فرهنگی با یکدیگر مرتبط هستند.
عضو کمیته اخلاق مهندسی سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قم در پایان با بیان اینکه نمای بیرونی، معماری درونی و نحوه قرار گرفتن واحدها در ابعاد روانی و معنوی افراد تاثیرگذار است، افزود: یک ساختمانی بیست طبقه تجاری یا مسکونی نسبت به ساختمانی حوزوی مثل مدرسه فیضیه، حامل فرهنگ متفاوتی است که بایستی در ساختمان سازی به این موارد دقت شود.
انتهای پیام/313 /33