خبرگزاری «حوزه»/ مدرسه علمیه امام محمد باقر (ع) تهران در ضلع شمال شرقی ترمینال جنوب (خیابان شهید بخارایی شمالی) جنب مسجد قدس و در3 هزار متر مربع زیربنای مفید، در 4 طبقه شامل مدرس ها، سالن آمفی تئاتر، اتاق سایت، آشپزخانه مجهز، حجره های طلاب و بخش اداری بنا شده است.
حجت الاسلام باباخانی، مدیر داخلی مدرسه علمیه امام محمد باقر(ع) در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری «حوزه» در تهران به معرفی و تشریح فعالیت های این مدرسه، پرداخته که حاصل آن را در ادامه می خوانید.
*معرفی مدرسه
مدیر داخلی مدرسه علمیه امام محمد باقر(ع) درباره زمانساخت این مدرسه گفت: مدرسه امام باقر(ع) بین سال های 91 و92 درزمین فعلی که ارث پدری حاج آقا لولاچیان(عضوهیأت امنای مدرسه) است تجدید بنا شده و از محل قبلی در خیابان شهید محلاتی به این مکان منتقل شد. این بنا چهارطبقه دارد که دوطبقه آن در زیرزمین بنا شده است. طبقه منفی یک شامل مدرس ها بوده و سالن آمفی تئاتر با ظرفیت 50 نفر و اتاق سایت با 20 سیستم مجهز و به صورت شبکه ای در این طبقه قرارگرفته اند.
وی ادامه داد: آشپزخانه مجهز این مدرسه درطبقه منفی دو مستقر بوده و ظرفیت پخت و تأمین غذای بیش از100نفر را دارد. در طبقه همکف ساختمان نیز 12 اتاق اداری و بخش های پژوهش، تهذیب، تبلیغ و اجرایی واقع شده اند. همچنین در دیگر طبقات این ساختمان 30 حجره برای طلاب درنظرگرفته شده است.
*تحصیل 162 طلبه
حجت الاسلام باباخانی اضافه کرد: در این مدرسه 162 طلبه در پایه های 1تا 6 مشغول تحصیل علوم و معارف دینی بوده و30 استاد همگی ازاساتید شاخص و فاضل حوزه و دانشگاه، امر تدریس دروس را به عهده دارند.
مدیر داخلی مدرسه امام محمد باقر(ع) تهران ازمشارکت و فعالیت جدی طلاب مدرسه در مراحل ساخت، تکمیل و تجهیز مدرسه خبر داد و افزود: دراین مدرسه، طلاب متخصص در امور مختلف داریم، ولذا درمراحل ساخت، تکمیل و تجهیز مدرسه خود طلاب آستین ها را بالا زده و دربخش های مختلف حتی به عنوان کارگر، در تکمیل ساختمان، کمک کردند.
وی یادآورشد: درحال حاضر بسیاری از طلاب مدرسه در مباحث فرهنگی، علمی و سایر امور اجتماعی، مدرسه را در تحقق اهداف یاری نموده، حضور و فعالیتی جدی دارند.
*هیأت امنای فعال
حجت الاسلام باباخانی با اشاره به حضورجدی و فعال هیئت امنا در امور جاری مدرسه، اظهارداشت: حجت الاسلام والمسلمین محمدحسین قندهاری، رئیس سازمان عقیدتی سیاسی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح تولیت مدرسه امام باقر(ع) را بر عهده دارند و حجت الاسلام والمسلمین مهدی زاده از اساتید شاخص حوزه که از رزمندگان دوران دفاع مقدس بوده و مسئولیت هایمختلفی درعرصه خدمت گذاری به نظام به عهده داشته، نیز مدیر مدرسه است.
وی ادامه داد: حجج اسلام والمسلمین خاموشی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی کشور، کرد میهن مدیر قبلی مدرسه، حاج آقا لولاچیان، مدیر موسسه فرهنگی راه حق ، مهندس خلیلی و آقای سیدعلی خاموشی از دیگراعضای هیئت امنای این مدرسه می باشند.
مدیر داخلی مدرسه امام محمد باقر(ع) افزود: هیئت امنای این مدرسه بسیار فعال، پویا، متعهد و دلسوز بوده و برای تحقق اهداف عالیه این حوزه از هیچ تلاشی دریغ نمی ورزند. همچنین هیئت امنای مدرسه هرماه به طور مستمر جلساتی را برگزارکرده و امور مدرسه را بررسی می نمایند.
*الگوبرداری ازمدارس شاخص کشور
وی با بیان این که در راه اندازی و اجرای برنامه ها از حوزه های برتر و شاخص کشوری الگوگرفته ایم، خاطرنشان کرد: مدرسه علمیه امام باقر(ع) تحت نظارت مدیریت حوزه های علمیه استان تهران بوده و برنامه های ابلاغ شده از قم و تهران را اجرا می نماید.
حجت الاسلام باباخانی اضافه کرد: مدرسه امام باقر(ع) به دلیل این که حوزه نوپایی است، در تدوین واجرای برنامه ها نیازبه الگوهای شایسته و موفقی دارد، لذا با مشورت گیری ازحوزه های مطرح قم ، تهران و مشهد مثل حوزه مروی و فیلسوف الدوله تهران، مدارس حقانی، رضویه، علوی، صدوقی شهرمقدس قم و همچنین حوزه های بناب و خوانسار، ارتباطاتی برقرارکرده و ازتجارب، الگوهای مفید و کارآمد آن ها دربرنامه ریزی ها بهره می بریم.
*تقویت بنیه علمی طلاب
وی با بیان این که تقویت و ارتقای سطح علمی طلاب هدف مهم واصلی بخش آموزش مدرسه است، گفت: معاونت آموزش مدرسه علمیه امام باقر(ع) درکنار برنامه های متداول و روند عادی آموزش که طبق برنامه ابلاغی و سیاست و برنامه های مرکز مدیریت است، برای تقویت و ارتقای بنیه علمی طلاب مدرسه، امتحانات هفتگی را برگزار می کند.
این امر باعث می شود تا طلبه در تفهیم درس مشکلی نداشته و با آمادگی کامل در امتحان اصلی شرکت کند.
مدیر داخلی مدرسه امام محمد باقر(ع) در خصوص تشویق طلاب ممتاز نیز گفت: ترغیب طلاب به تلاش بیشتر در درس و بحث همواره برای متولیان امر آموزش مدرسه مسئله مهمی بوده، لذا در این راستا هر ماه طلاب ممتاز هرپایه مورد تقدیر قرارداده و هدایایی به ایشان اعطا می گردد. ضمن آن که در پایان هرسال تحصیلی هم از طلاب برگزیده، طی مراسمی تجلیل به عمل می آید.
*جذب دانش آموزان ممتاز
این استاد حوزه با بیان این که در جذب دانش آموزان ممتاز و علاقه مند به تحصیل درحوزه های علمیه موفق عمل کرده ایم، ابراز داشت: تعامل خوب و سازنده ای با موسسه بهشت (که در زمینه تربیت و جذب دانش آموزان مستعد به حوزه ها فعالیت می کند)، داریم و علاوه برآن با توجه به فعالیت تبلیغی طلاب در سطح مدارس 18 منطقه شهر تهران، نسبت به جذب علاقه مندان مستعد و ممتاز به ویژه دانش آموزان مقطع راهنمایی و دبیرستان اقدامات خوبی صورت گرفته است.
حجت الاسلام باباخانی با انتقاد از عدم تبلیغات مؤثر برای جذب مستعدین به حوزه های علمیه، افزود: مبلغین این مدرسه با هماهنگی معاونت تبلیغ مرکزمدیریت استان، به مدارس مختلف درسطح شهر و منطقه اعزام شده، علاوه بر ترویج و تبلیغ معارف الهی، در امر جذب دانش آموزان علاقه مند به حوزه، موفق عمل کرده اند و حاصل آن نیز حضور تعداد زیادی از دانش آموزان ممتاز در کلاس های درس این حوزه می باشد.
*حفظ حداقل 150 آیه از قرآن، اولین شرط تحصیل
مدیر داخلی مدرسه امام محمد باقر(ع) تهران، قرآن محوری را از اهم برنامه های این مدرسه اعلام کرد و ادامه داد: با توجه به رسالت حوزه های علمیه و تأکیدات مقام معظم رهبری و بزرگان حوزه، برنامه های قرآنی در این مدرسه در اولویت قرار داشته و ابتدای شروع هر درس با آیات کلام الله مجید است. همچنین جلسات منظم و مستمر انس با قرآن همواره در این مدرسه برقرار است.
وی افزود: در برخی مدارس حفظ قرآن لازمه ورود طلاب به حوزه است، لذا حفظ حداقل 150 آیه از قرآن کریم شرط اول حضور طلاب در مدرسه امام باقر(ع) است، علاوه برآن از اساتید برجسته قرآن کریم برای آموزش تخصصی و حفظ قرآن طلاب بهره جسته ایم.
حجت الاسلام باباخانی با اشاره به تأکید این مدرسه بر اهتمام جدی به قرآن محوری، گفت: تلاش مستمری در این راستا در مدرسه امام باقر(ع) جریان دارد و تاکنون تعدادی از طلاب نیز تا 15 جزء را حفظ کرده اند.
* آموزش زبان های خارجی
این استاد حوزه در ادامه با تأکید برضرورت آموزش زبان های خارجی به طلاب، یادآورشد: امروز تبلیغ دین باید به زبان های زنده دنیا و به روز باشد، لذا این مدرسه برای تقویت و تسلط طلاب به زبان های خارجی، در سه سال اول تحصیل، طلاب به خوبی با زبان عربی و مکالمه آن آشنا شده و درسه سال دوم نیز زبان انگلیسی و قواعد آن را فرا می گیرند.
وی افزود: فراگیری این دو زبان کمک زیادی به طلاب برای تبلیغ معارف دینی درسفرهای خارجی و یا درفضای مجازی و پاسخ گویی به شبهات در شبکه های مختلف رسانه ای و تبلیغی می کند.
*حضوردر فضای مجازی
حجت الاسلام باباخانی حضور در فضای مجازی برای تبلیغ دینی را با توجه به تأکیدات مقام معظم رهبری، ضروری خواند و گفت: طلاب این مدرسه در همین راستا در فضای مجازی و سایبری حضور فعال داشته و به ارائه فعالیت های مختلف دینی و فرهنگی برای مخاطبان به ویژه نسل جوان می پردازند.
وی ادامه داد: درطراحی اپیلکشن ها کارهای خوبی انجام داده ایم و همچنین دوره های آموزش وبلاگ نویسی و حضور در فضای مجازی برای طلبه های علاقه مند برگزار شده و در راه اندازی وبلاگ ها و وب سایت های فرهنگی و دینی حامی طلاب هستیم.
حجت الاسلام باباخانی، حضور اساتید شاخص در مدرسه علمیه امام باقر(ع) را فرصتی مغتنم برای طلاب ذکر کرد و گفت: ما همواره از حضور بزرگان در مدرسه برای الگودهی به طلاب بهره برده ایم.
*تشکیل مجمع طلاب
مدیر داخلی مدرسه علمیه امام محمد باقر(ع) ادامه داد: برای ایجاد تعامل و ارتباط مستمر با طلابی که از این مدرسه فارغ التحصیل شده و به قم یا سایر حوزه ها منتقل می شوند، مجمع طلاب تشکیل شده تا از توان وظرفیت های آن ها در عرصه های مختلف بهره مند شویم. این مجمع می تواند کمک های شایانی به تحقق اهداف عالیه حوزه کرده و حلقه ارتباطی بین طلاب جدید و قدیم مدرسه را تحکیم بخشد.
*فعالیت موسسه فرهنگی آسمان
وی در خصوص فعالیت های فرهنگی مدرسه امام باقر(ع) نیز گفت: موسسه فرهنگی آسمان وابسته و تحت نظارت این مدرسه، امور فرهنگی را اجرا می نماید. برنامه های کانون تربیت دانش آموزی، اعزام مبلغین به مدارس و مراکز سطح منطقه و شهر تهران، هماهنگی مراسمات و مناسبت ها، برنامه های اعتکاف و راهپیمایی ها و سایر امور فرهنگی مدرسه ازطریق این موسسه انجام می گیرد، البته همه فعالیت ها با هماهنگی مدرسه و تعامل با بسیج صورت می گیرد.
مدیر داخلی مدرسه امام محمد باقر(ع) اضافه کرد: پایگاه بسیج طلاب این مدرسه در برنامه های فرهنگی خود با معاونت فرهنگی و موسسه آسمان تعامل و همکاری مستمر و نزدیکی داشته و طلاب بسیجی در این برنامه ها نقشی مهم ایفا می نمایند و در سال جدید تحصیلی این فعالیت ها منسجم ترخواهد شد.
*انتخاب استاد راهنما
وی در ادامه افزود: معاونت تهذیب مدرسه در کنار فعالیت های خود، برای هر پایه تحصیلی یک استاد راهنما تعیین نموده تا علاوه بر نظارت، مشکلات و مسائل اجتماعی و اخلاقی آن ها را بررسی نماید. براین اساس اساتید تعیین شده روزانه 5 تا 6 ساعت ازوقت خود را اضافه بر مباحث تدریسی، برای حل مشکلات طلاب صرف می کنند.
حجت الاسلام باباخانی یادآورشد: ارائه خدمات مشاوره ای به طلاب نیز جایگاهی ویژه دارد، البته مشاوره های ما محدود به طلاب نبوده و شامل اعضای خانواده ها نیز می گردد.
*آموزش پژوهش محور
مدیر داخلی حوزه امام محمد باقر(ع) به فعالیت های پژوهشی نیز اشاره کرد و گفت: پژوهش در این مدرسه نوپا قدمتی کمی دارد و در دو سال اخیر تأکید زیادی برای ورود پژوهش به مباحث آموزشی داشته ایم. از سال گذشته نیز ارائه مقالات پژوهشی شروع شده و هفته ای یک جلسه هم روش های پژوهش و تحقیق به طلاب آموزش داده می شود.
وی خاطرنشان کرد: اساتید نقشی مهمی درترغیب، تشویق و هدایت طلاب به سمت آموزش پژوهش محوردارند، ولذا طی جلسات متعدد با حضور اساتید مجرب درشورای سیاست گذاری مدرسه، حرکت به این سمت را دنبال می کنیم.
*تشکیل گروه های علمی
حجت الاسلام باباخانی با بیان این که در کمیته علمی مدرسه مقرر شد قبل از تدریس، اهداف خواندن درس و کاربردهای آن برای طلاب تشریح گردد تا طلبه با علم به این اهداف در تحصیل جدیت بیشتری داشته باشد. دراین راستا گروه های فقه، ادبیات، کلام، اصول وکلام و عقاید تشکیل شده تا ضمن ارتباط نزدیک تر اساتید با یکدیگر، روش های علمی - کاربردی تدریس مورد بحث و تبادل نظر قرار گیرد.
*فعالیت ورزشی طلاب
مدیر داخلی مدرسه علمیه امام محمد باقر(ع) در خصوص فعالیت های ورزشی طلاب مدرسه، ابراز داشت: وجود یک ورزشگاه درکنار این مدرسه موجب شده که طلاب پس از فراغت از تحصیل بین ساعت 17 تا 19 عصر در این باشگاه حضور پیدا کرده و عمدتاً در رشته ورزشی جودو به فعالیت بپردازند.
وی تصریح کرد: انجام فعالیت های ورزشی باعث می شود طلاب با نشاط و روحیه بهتری به امور تحصیلی بپردازند، چرا که ورزش سلامت روح و جسم را تضمین می کند.
*اردوهای علمی فرهنگی
حجت الاسلام باباخانی در رابطه با برگزاری اردوه نیز گفت: در هر پایه ای سعی شده که برنامه اردویی علمی، پژوهشی و فرهنگی برای طلاب آن پایه برگزارشود. این اردوها معمولاً درقم یا مشهد برپا می شود و درآن، برنامه دیدار با علما و بزرگان گنجانده می شود. دراین دیدارها با طرح مباحث مختلف، سطح بصیرت طلاب جوان ارتقاء می یابد.
*ساماندهی پیاده روی اربعین
این استاد حوزه در ادامه ساماندهی پیاده روی اربعین حسینی را از دیگر برنامه های جالب توجه این مدرسه برشمرد و ابراز داشت: برنامه پیاده روی اربعین با هماهنگی و حضور حجت الاسلام والمسلمین پناهیان از سوی این مدرسه برگزار می شود، به طوری که طلاب مدرسه بیش از 2 هزارنفر را برای برنامه پیاده روی اربعین سازماندهی کردند و امیدواریم هرسال پررنگ ترو پویاتر برگزارگردد.
*اردوهای جهادی راهیان نور
مدیر داخلی مدرسه امام محمد باقر(ع)، برگزاری اردوهای زیارتی تفریحی راهیان نور را کاری ارزشمند درجهت معرفی و انتقال فرهنگ دفاع مقدس عنوان کرد و ادامه داد: این اردو امسال از سوی مدرسه به گونه ای متفاوت برپا شد و در در واقع یک اردوی جهادی را نیز برگزار کردیم.
وی اضافه کرد: اردوی جهادی ما فروردین امسال در مناطق محروم و حدود 20 روستای خرمشهر برگزار شد و در این اردو که حدود یک هزار نفر شامل 150 طلبه و 850 نفر نیروی بسیجی و مومن شرکت داشتند، خدمات بزرگی به روستائیان منطقه ارائه شد. در تیم اعزامی به این اردو از وجود پزشکان متعهد و انقلابی نیز استفاده کرده و خدمات درمانی و پزشکی قابل ملاحظه ای به روستائیان منطقه ارائه گردید.
*برنامه های آتی
حجت الاسلام باباخانی همچنین از برگزاری اردوی جهادی از 15 مرداد ماه تا اوایل شهریورماه در منطقه گیلان غرب استان کرمانشاه خبر داد و افزود: به فضل الهی و با همکاری بیش از1100 طلبه و نیروی داوطلب و بسیجی و با همت این مدرسه و موسسات بهشت وآسمان، شناسایی منطقه یاد شده انجام و نیازها مورد بررسی قرارگرفته و انشاء الله ازنیمه دوم مرداد ماه برای حضور در منطقه یاد شده اقدام خواهد شد.
وی با تشریح چارچوب برنامه های مدرسه علمیه امام محمد باقر(ع) برای سال جدید تحصیلی، گفت: ارتقای سطح مباحث علمی، تبلیغی و پژوهشی مدرسه برای ما یک اولویت مهم به شمارمی رود، لذا سعی کرده ایم برنامه های مدون و مناسبی را برای این امورطراحی و آماده اجرا نمائیم. البته در کنار این مسئله، تقویت فضای انقلابی در مدرسه، ارتقای روحیات معنوی طلاب، برنامه ریزی برای تقویت بسیج مدرسه، آموزش پژوهش محور و افزایش مقالات علمی پژوهشی در حوزه نیز از دیگر برنامه ها به شمار می روند.
*تقویت کرسی های آزاد اندیشی
مدیر داخلی مدرسه علمیه امام محمد باقر(ع) در پایان ارتقاء و تقویت کرسی های آزاد اندیشی را از اولویت این مدرسه برشمرد و گفت: برگزاری کرسی های آزاداندیشی قدمتی بیش از هزارساله در حوزه های علمیه دارد، و لذا با توجه به رهنمودهای مقام معظم رهبری، درصددیم جلسات این کرسی ها با موضوعات مختلف و مورد نیاز روز جامعه، در سال جدید تحصیلی مورد اهتمام بیشتر واقع شده و سطح کمی و کیفی آن ارتقاء یابد.
گفت وگو: حسین شاملو