شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024
حجت الاسلام محسن حیدری - خوزستان

حوزه/ غدیر می‌تواند بهترین محور وحدت برای ایجاد هماهنگی و انسجام بین امت اسلامی قرار گیرد، به شرط این که به‌صورت صحیح، منطقی و علمی معرفی شود.

 خبرنگار»حوزه» در اهواز در گفتگو با حجت‌الاسلام‌والمسلمین محسن حیدری، نماینده مردم خوزستان در مجلس خبرگان رهبری به بررسی محورهای غدیر و نحوه ارائه ابعاد و زوایای گسترده این واقعه تاریخی به نسل جوان جامعه و ملت‌های آزادی‌خواه جان پرداخته، که در ذیل می‌آید.

چگونه می‌توان غدیر و مسائل پیرامونی آن را به نحوی برای جامعه بیان کرد که برای نسل جوان قابل لمس و برای مردم آگاه و بیدار کشورهای اسلامی اقناع کننده باشد؟

در ابتدا ضمن تبریک عید سعید غدیر خم به شما و سایر همکارانتان در خبرگزاری «حوزه»، لازم است بیان کنم که در خصوص ماهیت غدیر و حقیقت عیانش، بیش از هر چیزی باید خودمان نسبت به آن معرفت پیدا کنیم.

پس از کسب معرفت نسبت به غدیر، مهمترین مسئله ای که باید بدان توجه داشت، معرفی ابعاد و زوایای گسترده آن است که باید روحانیت و طلاب علوم دینی در این خصوص اهتمام بیش‌ازپیش داشته باشند.

این که بیان می‌کنیم باید روحانیت به معرفی غدیر اهتمام داشته باشد، ازآن جا نشأت می‌گیرد که پیامبر اعظم(ص) در واقعه غدیر فرمودند: «هرکسی که حاضر، شاهد و آگاه به این جریان است، باید به کسی که غایب است و از جریان غدیر اطلاع ندارد، تبلیغ کند و مطلب را برساند»؛ بنابراین بر همه آگاهان و مطلعین از حوادث و جریان‌های رخ‌داده در غدیر لازم و واجب است که اطلاع‌رسانی کند و این وظیفه ای است که پیامبر(ص) آن را بر دوش همه ما گذاشته است.

لازم است تأکید کنم که همه مردم باید بدانند که غدیر تنها یک واقعه تاریخی که در برهه‌ای زمان اتفاق افتاده، نیست، بلکه یک جریان مستمر تاریخی و بیانگر جریان ولایت الهی تا دامنه قیامت است.

علت این که عید غدیر، برترین عید مسلمانان است، چیست؟

در روایات شیعی آمده است که در روز غدیر خداوند متعال پیامبر اکرم(ص) را مأمور کرد تا برای تکمیل رسالت خویش، حضرت علی(ع) را به ولایت، خلافت و رهبری امت معرفی کند و ازآن جایی‌که استمرار اسلام متوقف بر این ولایت و رهبری بوده و بدون زعامت حضرت علی(ع)، استمرار آن ممکن نبود، خداوند متعال فرمود: «اگر ولایت علی را تبلیغ نکنی! رسالتت را انجام نداده‌ای».

علت این مهم نیز بدان دلیل است که «ولایت قلب تپنده اسلام است» و اگر این قلب از کار بایستد، همه اسلام نابود خواهد شد و از همین رهگذر است که چون ولایت از اصول دین مکتب تشیع است، پیامبر اعظم(ص) عید غدیر را به جهت معرفی علی(ع) به‌عنوان جانشین خویش، برترین عید امت معرفی می‌کنند.

ظرفیت‌های غدیر در عرصه تقریب مذاهب، تقویت وحدت مسلمین و برخورد با تکفیری‌ها به چه میزان است!؟

با قاطعیت باید بیان کنم که «غدیر مورد اعتماد و یقین همه فرق اسلامی است». یعنی هیچ فرقه مسلمانی پیدا نمی‌شود که اصل واقعه غدیر را منکر شود، چراکه مستندترین حادثه تاریخی و متواترترین جریان تاریخی صدر اسلام، واقعه غدیر است.

حدود 120 نفر از صحابه پیامبر(ص) این واقعه را روایت کرده و تابعین آن را از صحابه پیامبر شنیده و راویان نیز روایت غدیر را از تابعین شنیده‌اند و در همه سلسله‌مراتب روات، راویان به حدی است که هیچ‌گونه شک و تردیدی را در اصل واقعه غدیر ایجاد نمی‌کند.

اما اگرچه در تفسیر ولایت، مسلمانان دچار اختلاف هستند و شیعیان ولایت را به معنای عام سرپرستی و اولویت در تصرف می‌دانند و دیگران آن را در خصوص محبت و نصرت و یاری تفسیر کرده‌اند، اما اختلاف در تفسیر باعث اختلاف در یقین به اصالت واقعه نمی‌شود و با توجه به این‌که اصل واقعه، نزد همگان مسلط است؛ بنابراین همگان همان‌گونه که به محوریت کعبه و قرآن می‌توانند صف و جبهه واحدی تشکیل دهند؛ به همان تربیت و شکل می‌توانند حول محور غدیر جبهه واحدی را در رابطه با دشمنان اسلام تشکیل دهند.

با توجه به این‌که واقعه غدیر مستند به آیات قرآنی و به احادیث متواتر نبوی است و همه مسلمانان قرآن و پیامبر(ص) را قبول دارند، باید همه مسلمانان نیز جریان غدیر را قبول داشته باشند.

بنابراین ما می‌توانیم غدیر را به‌عنوان محور وحدت اسلام معرفی کنیم و روحانیت و حوزه‌های علمیه نیز هم‌اکنون در حال انجام این وظیفه الهی هستند و اگر باقی مردم مسلمان نیز در این خصوص گام بردارند، دیگر مجالی برای وهابیت و داعشی های ملعون که پیکره امت اسلامی را تیکه پاره کرده‌اند، نمی‌ماند و در زمانی اندک، شاهد نابودی‌شان خواهیم بود.

پس بر این اساس، تنها راه رهایی امت اسلامی از این تفرقه‌ها و اختلافات، پیوستن به محوریت غدیر است و تکیه‌بر غدیر، می‌تواند همه مذاهب اسلامی را به هم نزدیک کند.

دیگر ادیان چه نگاهی به غدیر و امیرالمؤمنین(ع) دارند؟

اندیشمندانی از سایر ادیان و فرق، در همه زمان‌ها ظهور کرده‌اند که شیفتگی به امیرالمؤمنین(ع) داشته اند و بر این اساس، کتب و مقالات متعددی را به نگارش درآورده و با استفاده از رسانه‌هایی که در اختیار داشتند، مواضع خود نسبت به امیرالمؤمنین اعلام کرده‌اند.

یکی از نمونه‌های بارز آن «جوز جرداق، یک مسیحی لبنانی تبار» است که کتابی را در مورد امام علی(ع) با عنوان «الأمام علي صوت العدالة الإنسانية» را به نگارش و چاپ درآورده است.

یکی دیگر از عشاق و شیفتگان امیرالمؤمنین(ع) از دیگر ادیان، شاعری مسیحی به نام «پولس سلامه» است که ایشان نیز دیوانی را تحت عنوان «حماسه غدیر» نوشته و در آن مراتب اعتقاد، عواطف و احساسات پاک خود ا نسبت به امیرالمؤمنین(ع) و غدیر را ابراز داشته است.

اما نکته قابل توجه در این است که همه این افراد درنتیجه مطالعه و معرفتی بوده که نسبت به شخصیت امام علی پیداکرده‌اند! پس باید توجه داشت که قلوب بیدار و نفوس مردم آمادگی پذیرش حرف‌های حق را دارند اگر انسان‌هایی برای بیان معارف ناب وجود داشته باشد.

چگونه می‌توانیم از ظرفیت غدیر برای تعاملات بین الأدیانی و گسترش وحدت بین مسلمین استفاده کنیم!؟

غدیر می‌تواند بهترین محور وحدت برای ایجاد هماهنگی و انسجام بین امت اسلامی قرار گیرد، به شرط این که به‌صورت صحیح، منطقی و علمی معرفی شود.

درواقع اگر شبیه همان کاری که «سید شرف الدین» یا «علامه امینی» که بحث‌های عمیق علمی، ادبی و تاریخی مستند را مطرح کرده‌اند و با کلام و منطق خود، جای هیچ‌گونه شک و شبهه‌ای در این زمینه را باقی نگذاشته‌اند، اگر ما نیز بتوانیم این‌گونه عمل کنیم، یقیناً دست تسلیم هر انسان فرهیخته و بیدار دل و منطقی به نشانه تسلیم در برابر این معارف ناب مولا علی(ع) بلند خواهد شد.

به همین نیز جهت عید غدیر محور وحدت امت قرار گیرد و تبلیغ واقعه غدیر نه تنها موجب تفرقه و اختلاف میان امت نمی‌شود، بلکه موجب تبیین محور وحدت و اعتصاب به حب الله خواهد شد.

راهکارهای توسعه معارف و فرهنگ علوی در جهان را بیان کنید؟

این مطلب از دو منظر نظری و عملی قابل بررسی است. از منظر نظری، ما باید حقایق، ارزش‌ها و آرمان‌هایی که آقا امیرالمؤمنین(ع) دارند و اهل‌بیت(ع) ارائه داده‌اند را به زبانی فاخر و با ادبیاتی خوب معرفی کنیم. و ازآنجایی‌که محتوای معارف الهی عالی و جذاب است، اگر با ادبیاتی فاخر این مبانی و ارزش‌های دینی را برای مردم تبیین کنیم، نفوس مستعد را جذب می‌کنند.

امام رضا(ع) می‌فرمایند: «إِنَّ النّاسَ لَوْ عَلِمُوا مَحاسِنَ کَلامِنا لاَتَّبَعُونا»؛ بنابراین از منظر نظری ما باید حقایق اهل‌بیت و کلماتشان و واقعیاتی که در رابطه با آنها وجود دارد را تبلیغ کنیم.

نحوه اجرای آن نیز می‌تواند در قالب نوشتار و گفتار باشد و علاوه بر آن نیز از همین رسانه‌ها و فضای مجازی می‌توان بهترین بهره را برد و همان‌گونه که دشمن از این ابزار جهت نابودی فرهنگ علوی استفاده می‌کند، ما نیز می‌توانیم با استفاده از همین مهم، دسیسه‌های دشمنان را خنثی و فرهنگ ناب علوی را در جهان منتشر کنیم.

اما از منظر عملی، بهترین کار این است که شیعیان و نظام و حکومت‌های وابسته به شیعیان طوری معقول و طبق حکمت عمل کنند که عملاً آن معنویت و فکر بلند ائمه اطهار(ع) را به مردم دنیا نشان دهند.

همان‌طور که امام صادق فرمودند: «کونُوا دُعَاةً لِلنَّاسِ بِغَیْرِ أَلْسِنَتِكُمْ»؛ ما یعنی شیعیان حضرت باید با عمل و کردار نیک خویش، دیگران را به اهل بیت و مکتب گران‌قدرشان نزدیک و آنها را شیفته امام علی(ع) کنیم؛ که البته در این مورد روحانیت می‌تواند و باید پیشگام‌تر از همه مردم باشد.

 از این‌که وقت خود را در اختیار ما قرار دادید. سپاسگزاریم

انشاءالله موفق و سربلند باشید.

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha