حجت الاسلام والمسلمین حجت الله سروری در گفتگو با خبرگزاری «حوزه» گفت: جریان کربلا علاوه بر بعد عرفانی از چهار عنصر بسیار مهم ترکیب شده است که قابل تامل است و باید از این چهار منظر توجه کرد.
وی افزود: نخست عنصر عقلانیت است، زیرا جامعه زمان امام حسین (ع) تا حدودی سعی کرد که این مسیر را طی کند و مسیر حق از باطل را تشخیص دهد که امام حسین(ع) در همین زمینه فرمودند، عقل جز پیروی از حق کامل نمی شود.
این محقق و پژوهشگر حوزه اظهارکرد: عقل عنصری است که انسان را از آماج توطئه ها و فتن در امان می دارد؛ مردم در جامعه آن زمان تحت افکار بنی امیه قرار گرفتند و به همین دلیل امام حسین(ع) برای احیای عقول مردم تلاش کردند تا آنها با کمک نیروی عقلانی خود در مقابل توطئه های دشمنان توفیق یابند.
وی گفت: به همین دلیل بود که وقتی نامه ای که امام(ع) به سلیمان رضی نوشت که آن را به بصره ببرد، دو محور اصلی به چشم می خورد؛ بحث اول در خصوص سنت پیامبر (ص)بود که در این کشاکش و به دست حکام فاجر بنی امیه تعطیل شده بود؛ در این جامعه همه ارزش های نبوی به ضد ارزش تبدیل شده بود.
نویسنده کتاب بی بصیرتانی از تاریخ کربلا خاطرنشان کرد: تمام حرکات ونامه های حضرت در آن زمان کاملا حساب شده و معقولانه بود و ایشان سعی می کردند با ادله قرآنی و روایی عقول مردم را تحریک کنند تا حق را از باطل تشخیص دهند.
وی گفت: حضرت سید الشهدا (ع)تمام این حرکاتی که انجام دادند معقولانه بودکه مهمترین آن بحث سنت های پیامبر(ص) است و آن که بدعت هایی در زمان خلفا ایجاد شده بودو جامعه را به سمت نابودی می برد؛ در حقیقت دشمنان اصیل مکتب نبوی می خواستند که با دین به جنگ دین بروند.
این محقق و پژوهشگر حوزه خاطرنشان کرد: این حرکت امروزه در حوزه شبکه های اجتماعی نیز شکل گرفته است و سعی می کنند با رویکرد دینی و با تزاحم سنن، اعتقادات مذهبی مردم را دستخوش قرار دهند؛ اخیرا باب شده عده ای که خود را عاشق امام حسین(ع) می دانند حرکت دو چله برای امام حسین(ع) را راه انداخته اند که از سال پیش تبلیغات آن را در فضای مجازی آغاز کردند.
وی گفت: آنها به مردم می گفتندکه باید قبل از عاشورا یک چهلم و اربعین و بعد از عاشورا نیز یک چله و اربعین بگیریم؛ این مساله شاید در ظاهر یک حرکت از روی علاقه باشد، ولی همین افراد در روز عید غدیر سیاهپوش شده و عزاداری کردند که مثلا ما عزادار هستیم و عیدی برای ما نیست؛ این درحالی است که این کار با عقل و شرع و ادله و احادیث ما در تعارض کامل است و دشمنان با این ابزارها سعی می کنند که از علایق مردم ما نسبت به امام حسین(ع) سواستفاده کنند.
حجت الاسلام والمسلمین سروری بیان کرد: اگر به تاریخ توجه کنیم می بینیم که دشمنان اسلام وقتی غدیر را حذف کردند توانستند امام حسین(ع) را تنها و بی کس کنندو مردم را از کنار ایشان دور کنند زیرا در همان زمان عده ای برای یاری امام تلاش کردند ولی با همین تبلیغات و دور کردن مردم از اصل دین که همان بعثت و غدیر بود زمینه ساز عاشورا شدند.
وی گفت: یکی دیگر از عناصری که در کربلا به چشم می خورد؛ عنصر عزت طلبی امام حسین(ع) بود؛ این عنصر از مهمترین عناصر شکل دهنده قیام تاریخی کربلا است که تحولات عمیقی در تاریخ جهان اسلام ایجاد کردو مهمترین آن شکل گیری انقلاب اسلامی و احیای ارزش های تشیع و امام حسین(ع) در آشوب دو بلوکه شدن جهان بود.
این محقق و پژوهشگر حوزه خاطرنشان کرد: سومین عنصری که در کربلا رخ نمایی می کندو ما شیعیان باید آن را در همه روابط خود در جامعه جدی بگیریم و به پرورش آن بپردازیم، بحث دشمن شناسی است؛ در این عرصه، گرا گیری از تحولات بسیار مهم است زیرا دشمنان در عصر جدید بیشتر از مسیر های ناپیدا به جنگ مکتب عاشورا و اهل بیت(ع) آمده اند.
نویسنده کتاب همدلی و همزبانی دولت و ملت بیان کرد: دشمن به دنبال تقدس زدایی است و این کار را پس از پیامبر اکرم(ص) آغاز کرد و با پرده دری از حریم اهل بیت(ع) و جسارت به دختر و جانشین رسول خدا جامعه را به سمتی بردکه دیگر هیچ مساله تقدس آفرینی برای آنها غیر از حکومتی که با هر ابزاری روی کار آمده است وجود نداشته باشد.
دشمن در حال تقدس زدایی است
وی گفت: دشمنان با تقدس زدایی توانستند که امام حسین(ع) را شهید کنند و به ایشان و اصحاب با وفای ایشان تهمت بزنند و امروز نیز سعی دارند با همین تاکتیک به صفوف در هم تنیده مسلمانان و شیعیان را از هم باز کنندو به هسته اصلی دین حمله کنند.
این استاد حوزه علمیه بیان کرد:چهارمین عنصری که در کربلا موج می زند، بحث عاطفه و عشق بود که ایشان با حضور خانواده و طفل صغیرش در کربلا سعی کردند که این صحنه ها در تاریخ بماند و تاریخ بداند که این دشمنان تا چه اندازه ای بی دین بودند به کودکی که هیچ گناهی نداشت نیز رحم نکردند.
وی گفت: امام حسین(ع) در ماجرای کربلا از کاروانی که با خود به کربلا آوردند در مسیر اطلاع رسانی تاریخی استفاده کردند و این خانواده به خصوص حضرت زینب(ع) وظیفه رسانه ای کردن این قیام را به عهده داشتند، به حدی که اگر این حضرت نبود امروز چیزی از معارف عاشورا در ذهن تاریخ باقی نمانده بود.
این محقق و پژوهشگر حوزه خاطرنشان کرد: اشاعه قیام و فضای احساسی که امروز بخش بسیار مهمی از عزاداری های مردم را در سراسر جهان شکل داده است توسط این کاروان زنان و فرزندان شکل گرفت و حضرت با نگاه بصیر خود دنیا را به حیرت واداشتند و تا امروز هر روز بر پیروان این حضرت افزوده می شود.
وی گفت: همه ما باید تلاش کنیم که آیه 56 سوره زمر که شامل حال ما نشود و در بحث ولایت کوتاهی نکنیم که اگر اینگونه بایشیم در روز قیامت ناله واحسرتا و وانفسا سر دهیم.
حجت الاسلام والمسلمین سروری خاطرنشان کرد: اگر بخواهیم امام را در این قیام یاری کنیم باید به دنبال احیای سنت های الهی ونبوی باشیم و در مرحله بعد با بدعت هایی که در جامعه ایجاد می شود مقابله کنیم.