شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024
دکتر مسعود درخشان

حوزه / این استاد دانشگاه گفت: اقتصاد اسلامی مجموعه ای از نظریات و سیاست های اقتصادی که مبتنی بر ارزش های اسلامی است و همچنین مقوم نظام سیاسی مبتنی بر ولایت است.

به گزارش خبرگزاری «حوزه»، دکتر مسعود درخشان امشب در مراسم اختتامیه سومین همایش علوم انسانی اسلامی در مدرسه علمیه امام موسی کاظم(ع) قم گفت: پیوند نظریات علمی حوزویان و دانشگاهیان بسیار مهم است.

وی با بیان این که این گونه کنگره ها زمینه را برای تبادل اندیشه های علوم انسانی ایجاد می کند، خاطرنشان کرد: انقلاب اسلامی، نیروی محرکه رشد مطالعات نظری و کاربردی در حوزه اقتصاد اسلامی در ایران در کشورهای اسلامی و حتی کشورهای غیر اسلامی بود.

وی گفت: باید ببینیم که این پیشرفت ها در اقتصاد اسلامی، چرا از یک جنس نیست؟ هم اکنون رویکردهای مختلفی نسبت به اقتصاد اسلامی وجود دارد که حاصل رشد انگیزه ها و دستاوردهای اندیشه ای است.

درخشان افزود: رویکرد اول این است که  اقتصاد اسلامی صرفا معطوف به اسلامی کردن آن دسته از نظریات اقتصادی متعارف است که با احکام شرعی مطابقت ندارد؛ رویکرد دیگری که در این زمینه وجود دارد این است که اقتصاد اسلامی مجموعه ای از نظریات و سیاست های اقتصادی که مبتنی بر ارزش های اسلامی است و همچنین مقوم نظام سیاسی مبتنی بر ولایت است.

استاد دانشگاه بیان کرد: رویکرد اول، دیدگاهی که علم را مستقل از نظام های ارزشی و ایدئولوژیک می داند، با نظام اسلامی و اصل ولایت سازگاری ندارد. این دیدگاه اسلام آمریکایی است که کاری به سیاست و انقلاب ندارد؛ این اقتصاد تنها در محدوده اقتصاد محصور است؛ این اقتصاد بر عنصر ماده و عرضه وتقاضا استوار است.

وی گفت: در این دیدگاه کسی توجه ندارد که این اقتصاد نهایتا واژگون کننده نظام سیاسی است؛ نفوذی که این نظام اقتصادی بر نظام سیاسی ما نیز وارد کرده است تاثیرات خود را نشان داده است.

وی افزود: آیت الله العظمی  مظاهری در ابتدای انقلاب اولین کسی بودند که مباحث اقتصاد اسلامی را مطرح کردند و شاگردان متعددی را پرورش دادند؛ بنده در آن زمان خدمت این استاد عالی حوزه این مبانی را کار می کردم و فلسفه ذهنی خود را در این بستر شکل دادم.

استاد دانشگاه بیان کرد: باید استادان علاقه مند را تشویق به فراگیری این مباحث در عالی ترین سطح کنیم تا در آینده این مباحث را در سطح عالی در جامعه علمی تدریس کنند.

درخشان خاطرنشان کرد: باید اساتید سطح عالی اقتصاد را با مبانی اسلامی آشنا کنیم و اساتید متعهد را به علم اقتصاد مسلح کنیم؛ از این طریق است که دلباختگی به اقتصاد غرب در ذهن جوانان ما کمرنگ می شود.

وی گفت: رویکرد دوم این است که باید مقوم نظام سیاسی مبتنی بر ولایت باشد و ثانیا مقوم نظام اجتماعی و ارزش ها و فرهنگ اسلامی باشد.

این استاد دانشگاه  خاطرنشان کرد: رهبری در بحث اقتصاد مقاومتی تجلی از اقتصاد اسلامی را مطرح کردند؛ اگر تعادل عمومی ایجاد می شد، اقتصاد مقاومتی نیز محقق شد، زیرا باید با سیاست و فرهنگ مقاومتی همراه شود.

وی گفت: وقتی نظام سیاسی و نظام فرهنگی ما مقاوم نیست، چگونه می خواهیم به اقتصاد مقاومتی برسیم؛ قراردادهای نفتی باید به شکلی تنظیم شود که نظام سیاسی نتواند از چارچوبه تصمیم گیری مقاومتی خارج شود.

درخشان خاطرنشان کرد: بانکداری یکی از چالش های دیگر است که باید در این زمینه چنین عملکردی داشت تا سیستم اقتصاد اسلامی را توسعه دهیم.

 

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha