به گزارش خبرگزاری حوزه از «ارومیه»، مرکز خدمات حوزههای علمیه در بدو تأسیس تنها به ارائه خدمات بیمهای مشغول بود و گاهی نیز خدمات فروشگاهی ارائه میکرد. ولی هرچه از زمان تأسیس این مرکز گذشت خدمات خود در بخشهای مختلف را گسترش داد و در سالهای اخیر جامعه هدف این مرکز از خود روحانی به خانواده او نیز توسعه پیدا کرده است.
به منظور آشنایی با فعالیتهای این مرکز به ویژه در زمینه ارائه خدمات فرهنگی به خانواده طلاب، با حجت الاسلام حمید راحلی مدیر مرکز خدمات استان آذربایجان غربی گفت و گویی انجام دادیم:
لطفاً درباره تاریخچه تأسیس مرکز خدمات حوزههای علمیه و اهداف تأسیس آن توضیح دهید.
مرکز خدمات حوزههای علمیه مهرماه سال ۱۳۷۰ به دستور مقام معظم رهبری با هدف کاهش مشکلات و دغدغه طلاب و روحانیان تأسیس شد تا آنها با آرامش بیشتری به امور طلبگی خود بپردازند. در ابتدا این مرکز با عنوان بیمه امام خمینی(ره) شناخته میشد و در دفتری که در قم داشت نسخههای پزشکی را از طلاب دریافت میکرد. بعدها فروشگاهی نیز در قم تشکیل شد. در دو سه سال اول، خدمات مرکز در همین حد بود تا اینکه هیئت مدیرهای برای مرکز خدمات تشکیل و در استانها هم خدماتدهی شروع شد.
اوایل تنها در مدارس کارهای اسناد پزشکی انجام میگرفت ولی به مرور زمان این خدمات گسترش پیدا کرد و مراکز خدمات دارای ساختمان مستقلی شدند. امروز مرکز خدمات به منظور تحقق حداقل حق شهروندی طلاب و روحانیان، در بخش های مسکن، بیمه، صندوق قرض الحسنه و امور فرهنگی فعالیت کرده و پیگیر رفع مشکلات طلاب است.
از تشکیل معاونین در مرکز خدمات بگویید، کدام معاونتها به ترتیب راهاندازی شدند؟
اولین معاونتی که در مرکز خدمات راهاندازی شد، معاونت تأمین اجتماعی و سلامت بود که طلاب و روحانیون بالای بیست سال و زیر ۶۰ سال را تحت پوشش بیمه تأمین اجتماعی قرار داد. این یک اقدام مبارکی بود. رسیدگی به خانواده روحانیان معمر و مرحوم از دیگر برنامههای این معاونت است. در گذشته اگر روحانی به سن پیری میرسید با مشکلات بسیاری مواجه میشد. همچنین اگر روحانی فوت میکرد خانواده او سرپرستی نداشت و کسی نبود که از آنها حمایت کند.
در ادامه معاونت مسکن در مرکز خدمات راهاندازی شد. این معاونت ابتدا در قم فعالیت می کرد. سپس با توجه به نیازی که در استان های مختلف احساس می شد و در راستای طرح جامع مسکن طلاب به شهرستان ها نیز ورود کرد. این معاونت در واقع مشکلات طلاب در زمینه مسکن را پیگیری می کند و سعی دارد با مشاوره ها و حمایت هایی که می کند مشکلات طلاب در زمینه مسکن کاهش یابد. در سال 85 در استان آذربایجان غربی و مسکن مهر ورود کرد و عدهای از طلاب نامنویسی شدند.
در بحث مسکنهای مشارکتی نیز حدود سی نفر در استان صاحب مسکن شدند. سال گذشته هم هشتاد نفر از روحانیون مستقر و طرح هجرت و روحانیون دارای شرایط را موفق شدیم صاحب مسکن کنیم. بخش اعظم این هزینه را خود روحانیان تأمین میکنند و مرکز خدمات نیز از آنها حمایت میکند. وام ودیعه مسکن هم از جمله خدمات این معاونت به طلاب است.
یکی دیگر از بخشهای مرکز خدمات صندوق قرضالحسنه است. وام مشارکتی با بانکها، وام ازدواج، وام ضرورت، وامهای فروشگاهی با توجه به قراردادهایی که با فروشگاهها داریم و وام مشارکتی بین مرکز خدمات و مرکز مدیریت حوزه علمیه استان، ازجمله وامهایی است که پرداخت میشود.
معاونت خانواده و امور فرهنگی چه رسالتی بر عهده دارد؟
یکی از رویکردهای مهم مرکز خدمات ارائه خدمات فرهنگی به خانواده طلاب است. برگزاری اردوهای یکروزه و یا چندروزه زیارتی و یا تفریحی ویژه خانوادهها، برگزاری کارگاههای آموزشی مهارت افزایی، تجلیل از فرزندان ممتاز تحصیلی و برگزاری کارگاههای آموزشی پیوندهای آسمانی ویژه زوجهای جوان طلبه، ازجمله برنامههای فرهنگی مرکز خدمات هستند. هرچند این خدمات تاکنون انتظارات ما را برآورده نکرده است ولی برای ارائه خدمات فرهنگی به خانواده طلاب تمام تلاش خود را انجام داده و میدهیم.
در برنامههای اردویی امسال ۴۰ خانواده از حوزویان استان به اردوی رامسر اعزام شدند. در این اردوها برنامههای آموزشی مختلف برای روحانیون و خانوادهها و فرزندان آنها اجرا میشود.
تجلیل از فرزندان ممتاز تحصیلی طلاب و روحانیون از دیگر برنامههای فرهنگی مرکز خدمات است. این برنامه یکی از پرمخاطبترین برنامههای این مرکز است بهطوری سالانه 1200 دانشآموز در این همایشها تجلیل میشوند. در سال 93 در استان تنها 300 ممتاز تحصیلی داشتیم ولی سال گذشته تعداد ممتازین تحصیلی استان از 1200 نفر هم گذشت. این رشد چهار برابری نشاندهنده انگیزهای است که در میان فرزندان طلاب ایجاد شده است.
جوانان عاشقانه ازدواج میکنند و عاقلانه طلاق میدهند
برگزاری کارگاههای آموزشی پیوندهای آسمانی ویژه زوجهای جوان طلبه از دیگر برنامههای فرهنگی مرکز خدمات است. این کارگاهها با حضور اساتید مجرب خانم و آقا برگزار میشود و طلاب با مهارتهای زندگی آشنا میشوند.
متأسفانه آمار بالای طلاق، نشانگر عدم آگاهی جوانان از ازدواج است چراکه آنها تنها با احساس و عشق ازدواج میکنند. به قول یکی از دوستان عاشقانه ازدواج میکنند و عاقلانه طلاق میدهند. یکی از راههای مقابله با این موضوع برگزاری کارگاههای مشاوره است. شرکت در کارگاههای مشاوره قبل و بعد از ازدواج برای هر قشری در جامعه ضروری است ولی متأسفانه کمتر به آن توجه میشود. از همین رو مرکز خدمات برگزاری اینگونه کارگاهها و آموزش مهارتهای زندگی را در اولویت برنامههای خود قرار داده است.
بحث مهارت افزایی خانواده طلاب یکی دیگر از برنامههای این مرکز است. برگزاری دورههای قرآنی و فنی و حرفهای ازجمله برنامههای مهارتی این مرکز است. متأسفانه مشارکت خانوادههای طلاب در این طرحها بسیار ضعیف است و گاهی این دورهها به دلیل عدم استقبال و یا به حد نصاب نرسیدن تشکیل نمیشود.
در مرکز خدمات این امکان برای خانواده طلاب فراهم شده است که در دورههای مختلف مهارت افزایی شرکت کنند. آنها میتوانند به مرکز خدمات مراجعه کرده و نامنویسی کنند و اگر تعداد افراد به حد نصاب برسد دوره برگزار خواهد شد.
نظر شما راجع به گروهی که در یکی از شبکههای اجتماعی با عنوان طلاب استان راهاندازی شده و ضعفهای روحانیت و مسئولان توسط طلاب نقد میشود، چیست؟
نظر من این است که این گروه یک ظرفیت است برای فرهنگسازی میان طلاب. ما میتوانیم طلاب را از مشکلات و راهکارهای آن آگاه کنیم و میتوان در این گروه نیازهای طلاب را مطرح کرد.
انتهای پیام