به گزارش خبرگزاری حوزه، متن پیام حضرت آیت الله مکارم شیرازی به «اولین کنفرانس علمی بررسی پدیده افراطگرایی و راههای مقابله با آن با هدف ایجاد و ترویج ارزشهای اجتماعی و دوستی و همزیستی مسالمتآمیز» که در کرکوک عراق درحال برگزاری است به این شرح است:
بسم الله الرحمن الرحيم
الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على سيدنا محمد و آله الطاهرين و صحبه المنتجبين، ولا حول ولا قوة إلا بالله العلي العظيم
حضار محترم
سلام علیکم و رحمة الله و برکاته.
در ابتدا لازم میدانم مراتب تشکر و قدردانی خالصانه خود را از همه علما و اندیشمندان امت اسلامی که از کشورهای مختلف در «اولین کنفرانس علمی بررسی پدیده افراطگرایی و راههای مقابله با آن با هدف ایجاد و ترویج ارزشهای اجتماعی و دوستی و همزیستی مسالمتآمیز» مشارکت کردهاند ابراز دارم. بهویژه علمای کشور عراق که در مسیر مبارزه با تروریسم و نجات ملت مسلمان عراق از جنایات گروههای تکفیری رنجها و محنتهای فراوانی را متحمل شدند.
شما عزیزان به خوبی آگاه هستید که جهان امروز ما با چالشهایی جدی مواجه است که پیش از این در امت اسلامی ما سابقه نداشته است، اگرچه ـ بحمدالله ـ توانستهایم بخشی از این فتنه بزرگ را پشت سر بگذاریم. پیمودن این راه به لطف مقاومت مجاهدان قهرمان و فداکاری و استقامت آنان، بهویژه عالمان دین که در میان آنان بودند صورت گرفت. آنان که خطوط حماسههای پیروزمندانه را با حروفی از نور بر تارک جبهه مقاومت ثبت کردند و شکست و شرم را بر جبهه نوکران و پیروان آمریکای جنایتکار تحمیل کردند.
اما با وجود این پیروزیها، باید به این حقیقت اعتراف کرد که تفکرات گروههای افراطگرا و تکفیری در بخشهایی از جوامع ما نفوذ یافته و این بدان معناست که این غده سرطانی، هنوز ریشهکن نگردیده است. امری که ما را به تلاش بیشتر و پیگیریهای بیوقفه به شکلی گستردهتر و عمیقتر در سطوح دینی و فرهنگی فرامیخواند و این تکلیفی سنگین و رسالتی بزرگ بر دوش علمای امت و اندیشمندان آن است.
در این زمینه، ارائه سه نکته را ضروری یافتم که امیدوارم مفید واقع گردد؛
در نتیجه فتنههایی که دشمنان اسلام، سران جهل و کینهتوزانِ مدعی اسلام، شعلهور ساختند، ویرانیهای گستردهای بر زیرساختها و زخمهایی عمیق بر روح و جان انسانها برجا ماند که مناطق مختلف جهان اسلام مانند فلسطین، سوریه، عراق، لبنان، یمن، افغانستان و کشورهای اسلامی دیگر را دربرگرفت.
بنابراین، مسئولیتی که بر دوش شما علمای امت قرار گرفته، تکلیفی بزرگ است. و علمای کشور عراق، شما تکلیفتان سنگینتر است؛ زیرا باید با ارائه طرحهای ابتکاری، تدبیر و ایجاد برنامههای راهبردی و پروژههای فرهنگی، به دستگیری از جوانان منطقه بشتابید.
ناگفته نماند که این مهم باید با اتخاذ مواضع شجاعانه و الگوگیری از روش نبوی مبتنی بر مهربانی و شفقت در ارتباطبرقرارکردن، صورت پذیرد و در نتیجه دلها و اذهان جوانان را به سوی خویش متمایل و متوجه سازید و آنان را از درافتادن به دام تفکرات مسموم تکفیریها صیانت کنید تا شیرینی امنیت فکری و استقرار عقیدتی را چشیده و به آن ملتزم گردند.
یقیناً پشتیبانی و حفاظت از سرزمین اسلامی و دفاع از آن در برابر متجاوزان متحجری که نابودگر جان و مال انسانها هستند، واجب شرعی است؛ زیرا قرآن کریم، تنها به حکم وجوب دفاع، اکتفا نکرده، بلکه وجوب پاسخ به متجاوزان را نیز بر آن افزوده و میفرماید: «فَمَنِ اعْتَدي عَلَيْکُمْ فَاعْتَدُوا عَلَيْهِ بِمِثْلِ مَا اعْتَدي عَلَيْکُمْ وَاتَّقُوا اللَّهَ وَاعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ مَعَ الْمُتَّقينَ»؛ «و (به طور کلّی) هر کس به شما تجاوز کرد، همانند آن بر او تعدّی کنید! و از خدا بپرهیزید (و زیادهروی ننمایید)! و بدانید خدا با پرهیزکاران است». سوره بقره 194.
از طرفی در مورد دیگر، خداوند متعال در قرآن کریم به منع از درازکردن دست دوستی به سمت متجاوزان، تصریح کرده و مسلمانانی که اهل دوستی و سازشکاری با آنان هستند را با عنوان «ظالمان» توصیف کرده است. چنان که فرموده است: «إِنَّما يَنْهاکُمُ اللَّهُ عَنِ الَّذينَ قاتَلُوکُمْ فِي الدِّينِ وَأَخْرَجُوکُمْ مِنْ دِيارِکُمْ وَظاهَرُوا عَلي إِخْراجِکُمْ أَنْ تَوَلَّوْهُمْ وَمَنْ يَتَوَلَّهُمْ فَأُولئِکَ هُمُ الظَّالِمُونَ» ؛ «تنها شما را از دوستی و رابطه با کسانی نهی میکند که در امر دین با شما پیکار کردند و شما را از خانههایتان بیرون راندند یا به بیرون راندن شما کمک کردند و هر کس با آنان رابطه دوستی داشته باشد ظالم و ستمگر است» (الممتحنه/9)
همانا غده سرطانی صهیونیسم، مظهر برجستة تجاوز و اشغال سرزمینهای اسلامی است؛ چراکه میلیونها فلسطینی از خانههای خود آواره شده و در طول دههها به عنوان پناهنده از میهنشان کوچ داده شدند و هنوز صدای یاریطلبی آنان به «یا لَلمُسلمین» بلند است. هنوز تجربه سازشکاری در مسئله فلسطین با تمام تلخی آن همراه با شکست مذاکراتی که بیشتر شبیه به گفتگو میان گرگ و میش بود در مقابل چشمان ما متجسم است. تا برای همه مسلمانان ثابت شود که هیچ راهی برای نجات فلسطین وجود ندارد مگر مسیر مقاومت و جهاد. آن مسیری که خداوند متعال از 1400 سال قبل، پیشروی امت اسلامی قرداده و آن دسته از انسانهای سادهلوح را که فریب بازیهای دشمن را میخورند، مذمت کرده است. آنان را به دلیل ازپانشستنشان در یاری برادران مستضعف و مظلومشان با توبیخ مورد خطاب قرار داده و فرموده است: «وَما لَکُمْ لاتُقاتِلُونَ في سَبيلِ اللَّهِ وَالْمُسْتَضْعَفينَ مِنَ الرِّجالِ وَالنِّساءِ وَالْوِلْدانِ الَّذينَ يَقُولُونَ رَبَّنا أَخْرِجْنا مِنْ هذِهِ الْقَرْيَةِ الظَّالِمِ أَهْلُها وَاجْعَلْ لَنا مِنْ لَدُنْکَ وَلِيًّا وَاجْعَلْ لَنا مِنْ لَدُنْکَ نَصيراً»؛ «چرا در راه خدا، و (در راه) مردان و زنان و کودکانی که (به دست ستمگران) تضعیف شدهاند، پیکار نمیکنید؟! همان افراد (ستمدیدهای) که میگویند: «پروردگارا! ما را از این شهر (مکه)، که اهلش ستمگرند، بیرون ببر! و از طرف خود، برای ما سرپرستی قرارده! و از جانب خود، یار و یاوری برای ما تعیین فرما!». (نساء / 75)
پس بر ما و تمام مسلمانان واجب است که در راه نجات ملت مظلوم فلسطین متحد شویم تا اسرائیل از نقشه زمین محو گردد.
در پایان، برای این کنفرانس، آرزوی موفقیت دارم و از خداوند متعال مسئلت میکنم که اینگونه فعالیتها و همایشها فرصتی برای همافزایی و به اشتراکگذاشتن دیدگاهها و ایدهها میان علمای اسلام در مسیر خیر و صلاح امت اسلامی باشد و اتحاد و همپیمانی میان فرزندان امت را تقویت کرده و توطئههای دشمنان را با شکست مواجه سازد و حجابهای تاریکی را از چهره تعالیم عقلانی و فطری اسلام بزداید.
بار دیگر مراتب تشکر و قدردانی خود را از همه شما، به ویژه مسئولان کنفرانس اعلام میدارم و توفیق روز افزون شما و همه خادمان به اسلام اصیل را از خداوند متعال مسئلت دارم.
و آخر دعوانا أن الحمد لله رب العالمین
قم المقدسه – ناصر مکارم شیرازی
خاطرنشان می شود:این همایش در راستای فعالیت های دبیرخانه کنگره و با حضور علما و اندیشمندان شیعه و سنی مناطق مختلف کشور عراق و با مشارکت رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در عراق، دیوان وقف سنی عراق، مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی و حشد شعبی در دانشگاه کرکوک در حال برگزاری می باشد.