به گزارش خبرگزاری حوزه، در پانزدهمین دوره همایش کتاب سال حوزه، که امروز 10 بهمن ماه با حضور آیت الله العظمی جوادی آملی، علما، فضلاء، تنی چند از اعضای جامعه مدرسین و شورای عالی حوزه، اساتید و محققین و پژوهشگران حوزوی در مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره) قم برگزار شد، بر اساس تصمیم شورای علمی همایش، از یک عمر تلاش خستگیناپذیر مرحوم آیتالله حاج سید عبدالعزیز طباطبایی(ره) به عنوان "احیاگر تراث شیعه"، به صورت ویژه تجلیل شد.
از این عالم شیعی دهها اثر علمی گرانسنگ همچون «مُستدرکُ الذَریعه»، «اَضواءٌ علی الذَریعه»، «مُهذبُ الذریعه»، « مُعجَمُ اَعلام الشیعه»، «تَعلیقاتٌ علی طبقاتِ اَعلامِ الشیعه»، و تنظیم و تصحیح «نُقَباءُ البَشر»، «علی ضِفافِ الغدیر» در تکمله الغدیر و «اَنباءُ السماء بِرَزیَّة کربلا» در تکمیل سیرَتُنا و سُنَّتُنا و تحقیق و تصحیح آثار بزرگانی مانند «فهرست مُنتَخبُ الدین»، «اَلاربَعُون المُنتَقی مِن مَناقب المُرتَضی»، «عَقدُ الدُّرر فی اَخبارِ المَهدیَّ المُنتَظَر»، «مَقتَل اَمیرالمومنینعلیه السلام از اِبن ابی دنیا»، «مَناقبُ اَمیرالمومنین علیه السلام از احمد بن حنبل» به یادگار مانده است.
گرچه علمای شیعه نیازی به معرفی ندارند و انوار آنها همچنان درخشان است و در عالم نورافشانی می کنند، اما برای آشنایی ارادتمندان فقه و فقاهت، شمه ای از حیات پربار این عالم فقید در پی می آید.
آیتالله سید عبدالعزیز طباطبایی یزدی از نوادگان مرحوم آیتالله العظمی سید کاظم یزدی (صاحب عروه)، در آبان 1308 شمسی چشم به جهان گشود.
ورود به جرگه سربازی امام زمان(عج)
پانزده سال داشت که وارد حوزه علمیه قم شد و پس از مدت کوتاهی به حوزه علمیه نجف هجرت و در جوار آستان مولای متقیان امیرالمومنین(ع) اقامت گزید.
در سالهای تحصیل در نجف، علاوه بر بهرهگیری از محضر ستارگانی همچون آیات عظام سید ابوالقاسم خویی، سید عبدالهادی شیرازیف علامه فانی و حاج شیخ صدرا بادکوبهای دو شخصیت فرزانه و استوانه رشته کتابشناسی و احیا تراث شیعه یعنی علامه حاج آقا بزرگ تهرانی، صاحب «الذریعه» و علامه حاج شیخ عبدالحسین امینی مولف کتاب گران سنگ «الغدیر» در رشد و پرورش شخصیت علمی ایشان بسیار تاثیرگذار بودند.
هجرت به ایران
محقق طباطبایی 1356 ش به علت فشارهای رژیم عراق به ایران مهاجرت کرد و در جوار نگین شهر قم، حضرت معصومه(س) اقامت گزید، حضور ایشان در حوزه قم برای فضلا و محققین بسیار مغتنم بود بطوریکه در زمان کوتاهی شمع جمع اهل قم گردید.
اخلاق پاک، روحیه بیآلایش، سخاوت علمی، تواضع و حافظه بسیار خوب، اخلاص و عشق به نشر آثار اسلامی، تجربه عملی و معاشرت طلانی با اساتید و اهل فن از آیتالله طباطبایی محققی جامع و اثربخش پدید آورده بود.
احیای تراث شیعه
محقق طباطبایی با شرکت در مجامع و همایشهای علمی و ارائه مقالات ارزشمند و همکاری با موسسات و مراکز پژوهشی و کتابخانههای بزرگ کشور و تهیه فهرست نسخ خطی کتابخانه و تصحیح آثار متعدد خدمات کمنظیر در نگهبانی از تراث کهن شیعه ارائه کرد؛ به طوریکه میتوان او را نامدارترین کتابشناس و نسخهشناس معاصر تلقی کرد. کتابخانه نسخ خطی آن مرحوم که گنجینهای بیدلیل از تراث شیعه را در خود جای داده هماکنون خدمات ارزندهای به محققان گوهرشناس حوزه علمیه ارائه میدهد.
آثار علمی
از آیتالله سید عبدالعزیز طباطبایی دهها اثر علمی در راستای احیا تراث شیعه باقی مانده است که مهمترین آنها عبارتند از «مُستدرکُ الذَریعه»، «اَضواءٌ علی الذَریعه»، «مُهذبُ الذریعه»، « مُعجَمُ اَعلام الشیعه»، «تَعلیقاتٌ علی طبقاتِ اَعلامِ الشیعه»، و تنظیم و تصحیح «نُقَباءُ البَشر»، «علی ضِفافِ الغدیر» در تکمله الغدیر و «اَنباءُ السماء بِرَزیَّة کربلا» در تکمیل سیرَتُنا و سُنَّتُنا.
همچنین تحقیق و تصحیح آثار بزرگانی مانند «فهرست مُنتَخبُ الدین»، «اَلاربَعُون المُنتَقی مِن مَناقب المُرتَضی»، «عَقدُ الدُّرر فی اَخبارِ المَهدیَّ المُنتَظَر»، «مَقتَل اَمیرالمومنینعلیه السلام از اِبن ابی دنیا»، «مَناقبُ اَمیرالمومنین علیه السلام از احمد بن حنبل» اثر برگزیده همایش پانزدهم کتاب سال حوزه، از دیگر فعالیت های این عالم شیعی بوده است.
تصمیم شورای علمی همایش
شورای علمی پانزدهمین همایش کتاب سال حوزه، به پاس یک عمر تلاش خستگیناپذیر آیتالله حاج سید عبدالعزیز طباطبایی در حراست از مرزهای میراث علمی شیعه، از معظمله به عنوان «احیاگر تراث شیعه» تجلیل به عمل آورد.
انتهای پیام 313/3