پنجشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳ |۱۷ رمضان ۱۴۴۵ | Mar 28, 2024
محسن رضایی

حوزه/ رضایی در پاسخ به سوالی پیرامون آخرین وضعیت بررسی لوایح cft و پارلمو در مجمع تشخیص گفت: بررسی لوایح CFT و پالرمو در مجمع به فروردین ماه می افتد. سعی ما بر این بود که در اسفندماه به نتیجه برسیم اما ارائه مستندات کتبی دولت به تعویق افتاد و ادامه بررسی ها در فروردین ماه ادامه می یابد.

به گزارش خبرگزاری «حوزه» از تهران، محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام، امروز چهارشنبه ۱۳ اسفندماه در نشست خبری که با نمایندگان رسانه های کشور برگزار شد، گفت: مساله مهمی که با آن مواجه هستیم، تفاوت دهه پنجم انقلاب اسلامی با دهه های دوم و سوم و چهارم انقلاب است. فرصت ها و تهدیدهای بزرگی را در دهه پنجم انقلاب خواهیم داشت. در این دو سال، برخی از تهدیدهای دهه پنجم را مشاهده کردیم. هم در زمینه اقتصاد و هم در امنیت و خطرات نفوذی ها، تهدیدها را دیده ایم.

وی از توسعه کمّی و کیفی رسانه های کشور ابراز خوشنودی کرد و گفت: یکی از فرصت های مهم و خوب کشورمان در دهه پنجم، برخورداری از سرمایه عظیم رسانه ای در کشور است که در منطقه کم نظیر است. اگر از این فرصت استفاده نشود، عده ای از این ابزار رسانه ای بر علیه کشور ما استفاده می کنند.

رضایی درک صحیح منافع ملی را در گرو درک صحیح از وضعیت کشور دانست و گفت: سوال مهم این است که با چه تفکر و برنامه ای می خواهیم دهه پنجم را مدیریت کنیم؟ تحلیل ها می گویند ما نیازمند یک تحول اساسی هستیم. تکرار دولت های گذشته برای ما مشکلات جدی به وجود می آورد. مشکلات مزمن شده، از جمله اقتصاد را باید پشت سر بگذاریم. حل این مشکلات و سالم سازی جامعه برای تشکیل تمدن در آینده، ما را در دهه سرنوشت سازی قرار داده است. دولت های گذشته در چارچوب جمهوری اول و گام اول شکل می گرفتند. شناخت و عزمی در مردم شکل گرفته و با اسیب شناسی دولتهای قبلی، شاهد تحقق ارمانهای انقلاب و قانون اساسی در قالب جمهوری دوم و گام دوم و تحول  در مدیریت اجرایی کشور هستم. چه چیزی مردم عزیز ایران را به این شناخت و عزم رسانده که باید تحولی ایجاد کنیم؟

وی افزود: مردم در دهه دوم و سوم و چهارم دیده اند که دولتها به مسائلی در اقتصاد پرداختند که بیشتر ذوقی و بدون برنامه کلان بوده است. فولاد و پالایشگاه را جایی تاسیس کردند که رودخانه ها را خشک کرده است. همان سرمایه را می توانستند در هنرهای دستی هزینه کنند ولی هنرهای دستی را نیز از آن سرمایه گداری و رشد محروم کرده اند. پروژه های عظیم بدون برنامه کلان اجرا شده است و بسیاری از پروژه ها در دولت های گذشته ناتمام مانده اند. کشور ما در گام دوم انقلاب، نیاز به اجرای کامل اصول قانون اساسی در قالب جمهوری دوم و گام دوم دارد تا اقتصاد و فرهنگ را در کنار دفاع و سیاست توسعه بدهیم.

وی افزود: دهه پنجم بسیار مهم است و باید آینده را در آن پایه ریزی کنیم. دولت آینده اولین دولت گام دوم انقلاب است و برنامه هفتم توسعه کشور را به عنوان اولین برنامه در گام دوم باید اجرایی کند.

رضایی گفت: بازی با سرمایه هایی مردم در بورس به تحریمهای خارجی مربوط است یا سوءمدیریت اقتصادی؟ دولت چه برنامه ای برای حل معضلات داشته که جلوی آن را گرفته اند؟ از این نوع مثال ها زیاد است و نشان می دهد که نیازمند تحول هستیم تا پنجاه سال تورم و گرانی و بیکاری را حل کنیم.

وی افزود: به بسیاری از دوستان عرض می کنم که در پی الگوی "رئیس جمهور، کابینه و برنامه" باشید و رسانه ها می توانند در کمک به مردم برای تحول مدیریت اجرایی کشور بسیار مفید باشند.

رضایی پیرامون آخرین وضعیت بررسی لوایح cft و پالرمو در مجمع تشخیص گفت: در مساله اف ای تی اف؛ رسانه ها کمک کنند تا مردم، به درستی تخشخیص دهند چه چیزی روی میز و در حال بررسی قرار دارد.

وی گفت: هیچ کس از دولت و مجلس از مجمع نخواسته که در مورد اف ای تی اف نظر بدهد، بحث روی دو مورد از ۴۱ توصیه دبیرخانه اف ای تی اف است. دو توصیه از مجموع ۴۱ توصیه، در مجمع تشخیص در حال بررسی است؛ یکی لایحه پالرمو و دیگری سی اف تی است. مساله تحریم ها در سال ۹۷ تصمیم‌گیری درباره این دو توصیه را به تاخیر انداخت. انباشتگی تحریم ها این سوال را ایجاد کرد که در زمان تشدید تحریم ها، این دو لایحه باید تصویب شوند یا نه؟ عبارت "نکست استپ" که در توصیه های دبیرخانه fatf آمده بود، این سوال را ایجاد کرده که گام بعدی تشکیلات اف ای تی اف چیست؟ از دولت و مجلس گذشته (مجلس دهم)، سوال کردیم که منظور از "گام بعدی" چیست؟ می گفتند باید مذاکره کنیم و در ابهام است. وزرای دولت قرار شد که مستندات پاسخ به سوالات مجمع تشخیص را به صورت کتبی ارائه و امضا کنند تا بنشینیم بحث کنیم و رای گیری بشود. هنوز مجمع تشخیص این مستندات کتبی امضاء‌ شده را دریافت نکرده و به نتیجه ای نرسیده است.

رضایی افزود: بعضی از اعضای مجمع تشخیص، بعد از شنیدن اظهارات یکی از وزرا گفته بودند که باید برای رفع تحریم ها، اف ای تی اف را تصویب کنیم. هنوز این مسائل مبهم است و کسی به روشنی به اعضای مجمع تشخیص نگفته است که تحریم ها چه زمانی برداشته می شود. بررسی لوایح CFT  و پالرمو در مجمع به فروردین ماه می افتد، سعی ما بر این بود که در اسفندماه به نتیجه برسیم اما ارائه مستندات کتبی امضاءشده از سوی دولت به تعویق افتاد و ادامه بررسی ها در فروردین ماه ادامه می یابد.

وی در پاسخ به سوال خبرنگاری درخصوص چیستی استدلال طرفداران اف ای تی اف، گفت: دو سه نفر از مخالفین، نظرشان مثبت شده اما برداشت من این است که نظر بقیه عوض نشده است. موافقین، بر وجود تحریم های اقتصادی و گذاشتن شرط تحفظ اصرار دارند. مخالفین می گویند شرط تحفظ را دبیرخانه fatf رعایت نخواهد کرد  و دادن اطلاعات به خارجیها، به معیشت مردم کشورمان در شرایط تحریمی آسیب می زند و معیشت مردم را در شرایط تحریمی سخت تر می کند. آقای ظریف در پاسخ گفته اند که کره شمالی cft و پالرمو را پذیرفته ولی پروتکل همکاری با اف ای تی اف را امضا نکرده است لذا fatf آن کشور را هنوز بعنوان عضو قبول نکرده و کره شمالی با وجود پذیرفتن اف ای تی اف، از محدودیتها خارج نشده است.

رضایی در پاسخ به سوالی در مورد رعایت حق شرط در اف ای تی اف و شایعه تصویب اف ای تی اف بعد از انتخابات ۱۴۰۰، گفت: برخی از اعضای مجمع می گویند اجازه بدهید که دولت بعدی مستقر شود و شهریور ماه تصمیم نهایی را بگیریم. این نظر مجمع نیست، بلکه اعتقاد و استدلال چند عضو است که در مورد آن هنوز تصمیم گیری نشده است. حق شرط نباید با محتوای کنوانسیون ها مغایر باشد. اگر حق شرط با محتوای کنوانسیون مغایر باشد، به آن عمل نمی شود. برخی می گویند حق شرط عملی نمی شود و برخی می گویند عملی است. من در موضع دبیر مجمع تشخیص، در این کنفرانس خبری روند مباحث و استدلالهای مخالفان و موافقان را بیان می کنم، نه نظر خودم را.

وی در پاسخ به سوالی درخصوص سیاستهای کلی نظام و تبدیل آنها به قوانین لازم الاجرا گفت: اگر ۴۱ عنوان سیاست کلی و حدود ۷۰۰ سیاست تصویبی مجمع تشخیص که مقام معظم رهبری آنها را بعد از اصلاح و تکمیل، ابلاغ کرده اند، به خوبی عمل می شدند و در راه نمی ماندند و تبدیل به قانون می شدند، مشکلات حل می شد.

رضایی در پاسخ به سوالی پیرامون حتمال ارجاع مجدد لوایح اف ای تی اف به مجلس، گفت: سه تن از اعضای کمیسیون مشترک مجمع تشخیص، پیشنهاد کرده اند که با توجه به اینکه مجلس قبلی به کار خود پایان داده و دوره مجلس جدید شروع شده، این لایحه به مجلس برگردد. البته از نظر مجمع این بدعت است و مجمع چنین کاری را نمی کند. مجلس می تواند چنین چیزی را درخواست کند که البته مجلس هنوز چنین درخواستی را تصویب نکرده است. به احتمال قوی، مجمع تشخیص در فروردین ماه بررسی ها را ادامه می دهد و به جمع بندی می رسد.

وی در مورد دیدگاه حامیان اف ای تی اف گفت: اظهارنظر کردن بدون استناد، منجر به شفاف سازی نمی شود. چندین مرتبه از دولتمردان سوال کردیم که آیا با تصویب این دو لایحه در مجمع، ایران عضو اف ای تی اف می شود؟ پاسخ قطعی کتبی، ارائه نشد.  امیدواریم دولت خیلی واضح پاسخ ما را بدهد. تعدادی از توصیه های ۴۱ گانه اف ای تی اف وجود دارد که دولت ما به آنها عمل کرده ولی دبیرخانه fatf گفته این عملکرد را هم قبول نداریم.

دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در پاسخ به سوال خبرنگاری در مورد عضویت چین و روسیه در اف ای تی اف و مشکلات احتمالی در تجارت با آنها گفت: این ادعا که برخی کشورها به ایران گفته اند که در تجارت با شما مشکل دار می شویم را نمایندگان دولت در مجمع گفتند. برخی از اعضای مجمع گفتند که چنین نیست. همچنین مخالفان معتقدند مشخص نیست که با تصویب این دو لایحه، ایران به اف ای تی اف می پیوندد یا صرفا وارد "نکست استپ" و گام بعدی می شویم؟ کسی از اعضای مجمع تشخیص ندیدم که بررسی لوایح پالرمو و cft را به روابط ایران و آمریکا تقلیل دهد. کسانی که مخالفت می کنند، در مورد نکست استپ سوال دارند که شامل چه مواردی می شود و آیا مثلاً مسائل موشکی و هسته ای را هم شامل می شود یا نه؟ ما پیشنهاد می کنیم که مخالفان و موافقان بعد از اعلام نظر مجمع تشخیص، دلایل خود را در مقابل رسانه های گروهی برای مردم بگویند.

وی در پاسخ به سوال خبرنگاری در مورد رفتار غیرعلمی و پرنوسان دولت ها که باعث ایجاد هیجان در بازار سرمایه شده، گفت: در مساله بورس دو حادثه تلخ اتفاق افتاد. از مهرماه تا اسفند ۹۸ یک رویداد اتفاق افتاد، یک رویداد هم در مرداد و شهریور ۹۹ روی داد. در اتفاق اول، گروهی ارزان خریدن را انجام دادند و یک عده در تابستان، گرانفروشی کردند. گروه اول، کسانی هستند که پول ها را در تولید سرمایه گذاری نمی کنند. پول را از بانک به بازار ارز یا بازار زمین یا بورس منتقل می کنند و رفتاری شبه چتربازی دارند. حدود ۱۵۰ نفر هستند که سرمایه بالای هزار میلیارد تومان دارند. مالیات هم نمی دهند. متاسفانه اینها زودتر از مدیران میانی دولت می فهمند که شش ماه دیگر چه خبر است. لذا آماده اند تا در هر جا که قیمت ها رشد می کند، وارد شوند. ارزان می خرند و گران می فروشند و ثروت خود را دو برابر می کنند. این گروه مهرماه ۱۳۹۸ آمدند و شاخص کل بورس را از حدود صد و پنجاه هزار به پانصد هزار و سپس به نهصد هزار رساندند. در بهار ۱۳۹۹ اقشار متوسط و ضعیف وارد بورس شدند. حدود هشت الی نه موسسه از بانک ها و شرکت ها، در ماه های مرداد و شهریور ۷۰ هزار میلیارد تومان را از بورس خارج کردند. مردم عادی و محرومین در این روند، در بورس سیلی خوردند. مردم عادی که مدافعان انقلاب هستند، در بورس سیلی محکمی از مدیران اقتصادی دولت خوردند. متاسفانه مدیران دولت نمی آیند به مردم بگویند چه روی داده است؟ عذرخواهی کنند و جبران کنند. اشتباهات بزرگی در بورس اتفاق افتاده است.

رضایی گفت: ما در مجمع تشخیص به سهم خود در حال پیگیری حقوق مردم در نوسانات بورس هستیم. تا زمانی که حکم قاضی صادر نشود، ذکر اسامی متخلفان مقدور نیست. دادستانی و دکتر قاضی زاده هاشمی نائب رئیس مجلس هم در حال پیگیری هستند. این که شما خبرنگارها مطرح کردید مدیران دولت تصمیم دارند بورس تا شب انتخابات متحول نشود، معلوم نیست چنین باشد. سرمایه های مردم در بورس باید در بورس وارد چرخه تولید می شد. من امیدی به این دولت ندارم اما مطمئن باشید در آینده بورس ایران تقویت خواهد شد و مشکلات برطرف خواهد شد.

وی در پاسخ به سوالی در مورد پذیرش پالرمو و cft گفت: برخی مدیران دولتی می گویند مجمع تشخیص این دو لایحه را تصویب کند و شرط بگذاریم. اعضای مجمع تشخیص، تضمین درباره تامین حقوق مردم و معیشت مردم می خواهند. مجمع تشخیص تضمین هایی خواسته است که با وجود تحریمها، به معیشت مردم آسیب نخورد. تحریم های اقتصادی و اف ای تی اف دو مسیر جداگانه دارند. ارائه اطلاعات کشورمان در شرایط تحریم که برخی شرکت ها در پی خنثی کردن تحریم ها هستند، ممکن است به صفر شدن درآمدهای ما منجر شود.

دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در مورد روابط ایران و جمهوری آذربایجان گفت: ما اهل شعار نیستیم، گفتیم خرمشهر را آزاد می کنیم و کردیم. گفتیم حکومت داعش را خاتمه می دهیم، خاتمه دادیم. دفاع ما از آذربایجان شعاری نیست. ما و آذربایجان، یک ملت در دو کشور هستیم.

رضایی گفت: ما به وزارت خارجه کشورمان انتقاد داریم. آنها آذربایجان را شبیه یک کشور همسایه عادی می بیند. ما برای آزادی باکو از دست تزارها هزاران شهید داده ایم. شهدایی از همه استان های ایران در آنجا خفته اند. امروز هم به طور جدی دفاع می کنیم که قره باغ به طور کامل به آذربایجان برگردد و ارتش آذربایجان آنجا مستقر شود. ما مداخله ای در امور آذربایجان نداریم هرچند آماده مشارکت در بازسازی و صلح هستیم. در کمیته آتش بس، ترکیه و روسیه هستند اما ما حضور نداریم. اسرائیلی ها در بازسازی مزارع نزدیک به مرز ایران، حضور دارند ولی ایران در بازسازی قره باغ حاضر نیست. شیمون پرز گفته بود که تنها راه کنترل ایران، حضور اسرائیل در آذربایجان است. دلسوزان کشور و انقلاب در ایران باید به ارتقای روابط دو کشور ایران و جمهوری آذربایجان کمک کنند.

وی درخصوص دیدگاه خود در مورد فعالیت رسانه ها گفت: آزادی بیان و نقد، خوب است. هر کس مجمع تشخیص را دلسوزانه نقد کند، دستش را می بوسیم و به او جایزه می دهیم. برخی افراد نفوذی در پی تغییر مسیر افکار عمومی هستند. بحث ها باید مستند باشد و ما هم نمی خواهیم بحث ها پیرامون گفتگوهای کارشناسی صحن مجمع تشخیص، جناحی و سیاسی شود.

رضایی گفت: موافقین و مخالفین لوایح و کنوانسیون ها می گویند که پیوستن و نپیوستن به اف ای تی اف به معیشت مردم مربوط است. برخی در مورد روش های دور زدن تحریم ها و برخی در مورد اعمال محدودیت در تراکنش های با بانک های خارجی، حرف می زنند. هر دو می گویند تصمیمشان به اقتصاد و افزایش درآمدها مربوط است. حرف های منطقی در هر دو طرف زده می شود و باید ببینیم نظر اکثریت در مجمع چیست.

وی گفت: موضوع مهم در هشت سال آینده، استقرار یک دولت قوی، مسئولیت پذیر و پاسخگو است که هم تصمیم درست بگیرد و هم با قدرت عمل کند و مسئولیت کارها را به گردن دیگران نیندازند. معذرت خواهی در ماه های پایانی، کاربردی نیست.

رضایی در پایان گفت: باید در مسائل انتخاباتی تحولی صورت بگیرد. بسیاری از کاندیداهای مطرح، باید در دولت آینده مشارکت کنند. همه باید با مسئولیت پذیری، در ایجاد تحول مشارکت کنند. رسانه ها به عنوان سرمایه ملی ما، باید به ملت ایران کمک کنند. مردم نگران آینده هستند و رسانه ها کمک و پیگیری و نظارت کنند تا کسانی که می آیند به وعده های خود عمل کنند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha