به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام والمسلمین محمد تقی سبحانی، شامگاه امروز در پانزدهمین مجمع سالیانه انجمن کلام اسلامی حوزه که با موضوع «آسیب شناسی و راهکارهای توسعه دانش کلام» برگزار شد، توانمندی و حضور در صحنه و درگیری با مسائل واقعی را از ویژگی های دانش کلام دانست و اذعان داشت: هرجا دانش کلام فعال بوده، حوزه علوم آل الله زنده تر عمل نموده است.
وی با بیان این که رسالت دانش کلام رسالت خاص اختصاصی است و هیچ دانش دیگری را نمی توان جایگزین آن نمود، اظهار داشت: رصد محیطی مستمر از سطح کشور نشان دهنده آمار وحشتناکی از حضور گروهها، مکاتب و اندیشه های مختلف است که نو به نو در حال اشتراک و ازدیاد هستند.
رئیس انجمن کلام اسلامی حوزه های علمیه افزود: همانطور که در فرمایشات رهبر معظم انقلاب است، هم آوردی اندیشه ها در صحنه های مختلف اجتماعی و بین المللی، نیازمند پاسداران استوار و مرزداران بزرگ عرصه فکر و اندیشه است.
حجت الاسلام والمسلمین سبحانی با اشاره به این که حوزه اسلام و اهل بیت(ع) قبل از این که حوزه فقه باشد، حوزه کلام است، خاطرنشان کرد: متاسفانه کلام در حوزههای علمیه منسوخ شده و نیازمند کلامی برای پاسخ به تهاجمات به حوزه و اسلام هستیم.
وی با تاکید بر این که امروز پیشرفت های خوبی در حوزه آموزش و بخش های پژوهشی شکل گرفته است و هنوز با آن نیاز اساسی فاصله زیادی داریم، خاطرنشان کرد: از آسیبهای جدی علم کلام می توان به این نکته اشاره کرد که هنوز کلام اسلامی از دروس حاشیه ای تلقی می شود و نتوانسته آنگونه که باید، جایگاه خود را پیدا کند.
سخنران این نشست در بخش دیگری از سخنان خود به عوامل انزوای دانش کلام اشاره کرد و اذعان داشت: حوزههای علمیه و جامعه شیعی ما در گذشته درگیر فضاهای جدید و گفتگو با دیگران نبودند؛ این مهم سبب شده است تا کلام که برای گفتوگو با سایر افکار و اندیشه هاست، به حاشیه کشانده شود.
حجت الاسلام والمسلمین سبحانی با بیان این که برخی براین باورند اگر افکار باطل را به خود واگذاریم از بین خواهد رفت، اظهار داشت: امروز وجود رسانه های مختلف و فضای مجازی و شکل گیری تعاملات گسترده جهانی، همه اندیشه ها و افکار را حاضر و فعالتر از گذشته نموده است.
وی توانمندی های حوزویان نسبت به دانش کلام را از دیگر چالش های این عرصه برشمرد و یادآور شد: در گذشته در حوزه های علمیه همه حوزویان در کنار رشتههای دیگر، در دانش کلام توانمند بودند. متاسفانه امروز دانش کلام و اطلاعات کلامی حوزویان ما ضعیف شده است و از آن طرف گروهها و فرقههای مختلف به صورت روز افزونی زیاد شده اند. برای پویایی در حضور نیازمند کسانی هستیم که بتوانند به این جریانات پاسخ داده، مقابله منطقی و استواری با اندیشه های انحرافی داشته باشند.
حجت الاسلام والمسلمین سبحانی در پایان سخنان خود با تاکید بر این که در کنار درس های فقه باید در حوزه کلام که فقه اکبر است درسهای رسمی در سطوح عالی حوزه برگزار شود، خاطرنشان کرد: توسعه و رسمیت بخشی به درس خارج کلام در حوزه های علمیه از الزامات ورود به صحنه های مختلف اجتماعی و بین المللی و نیز موفقیت در تبیین بایسته اندیشه ناب الهی است.