سه‌شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ |۲۱ شوال ۱۴۴۵ | Apr 30, 2024
کتاب «ابهام طبس؛ رمزگشایی از جعبه سیاه تهاجم نظامی آمریکا»

حوزه/ کتاب «ابهام طبس؛ رمزگشایی از جعبه سیاه تهاجم نظامی آمریکا» نوشته شاداب عسگری توسط انتشارات ایران منتشر و راهی بازار نشر شد.

به گزارش خبرگزاری حوزه, کتاب «ابهام طبس؛ رمزگشایی از جعبه سیاه تهاجم نظامی آمریکا» نوشته شاداب عسکری به‌تازگی توسط انتشارات ایران منتشر و راهی بازار نشر شده است, این‌کتاب پانزدهمین‌عنوان از مجموعه «انقلاب اسلامی‌» است که این‌ناشر چاپ می‌کند.

شاداب عسگری نویسنده این‌کتاب افسر بازنشسته نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران است که پس از بازنشستگی در مقام پژوهشگر آثاری چون «ژنرال چشم‌آبی» و «قدر مطلق یک‌توطئه» را در کارنامه خود ثبت کرده است. کتاب «اعدامی‌ها»ی او نیز درباره سران اعدام‌شده رژیم پهلوی در دادگاه انقلاب به‌تازگی توسط انتشارات ایران منتشر شده است. کتاب «ابهام طبس» این‌محقق درباره ناکامی آمریکا در عملیات پنجه عقاب برای نجات گروگان‌های لانه جاسوسی و پایان تلخ آن برای آمریکایی‌ها در صحرای طبس است.

متن کتاب «ابهام طبس» در ژانر تاریخ تحلیلی جا دارد و نویسنده‌اش می‌گوید طی چنددهه گذشته مطالب زیادی درباره شکست و چگونگی انجام «پنجه عقاب» مطرح شده است. در این‌زمینه مصاحبه‌ها و مقالات مختلفی منتشر شده اما بیشتر این‌مطالب فقط از چندزاویه محدود روایت شده و روی خود اتفاقات صحرای طبس متمرکز بوده‌اند. به این‌ترتیب ماجرای طبس با پیشینه و پیامدهایش، هیچ‌وقت به‌طور کامل و جامع روایت و بررسی نشده است.

یکی از استفهام‌های انکاری عسگری در این‌کتاب، این است که آیا پس از گذشت بیش از ۴۰ سال از وقوع این عملیات نظامی، زمانش نرسیده تا ناگفته‌های باقی‌مانده این عملیات بیان و ابهاماتش رفع شوند؟ پاسخ به این‌سوال موجب شده «ابهام طبس» متولد شود. عسگری می‌گوید این‌کتاب را براساس اسناد دسته اول نوشته و تلاش کرده چشم‌اندازی ویژه و منحصربه‌فرد از ماجرای شکست آمریکا در طبس ارائه کند.

کتاب پیش‌رو ۶ فصل دارد که به‌ترتیب عبارت‌اند از: «تغییر نگرش و رفتار ایالات متحده (۱۳۵۷ و ۱۳۵۶)»، «سفارت آمریکا در ایران»، «مقدمات اجرای عملیات نظامی»، «اجرای عملیات پنجه عقاب»، «حاشیه‌های پررنگ‌تر از متن» و «جایی که عقاب پر بریزد».

در قسمتی از این‌کتاب می‌خوانیم:

از بهترین و کارآمدترین سلاح‌ها استفاده می‌شد. به‌کارگیری ناو نیمیتز که در زمان خودش منحصربه‌فرد بوده، آماده ساختن پنجاه فروند هواپیمای جنگنده از انواع اف ۴، اف ۱۴، آی ۶ و آی ۷ روی ناو موصوف، تا طبق برنامه وارد صحنه شده و نیروهای عمل‌کننده را یاری رسانند. بالگردهای سیکوروسکی، نوع سلاح‌های فردی که افراد حمل می‌کردند و دیگر موارد مشابه، گویای این‌واقعیت‌اند. شایان ذکر است عده‌ای بر این‌باورند که آن‌ها از بالگردهای جدید و کارآمد استفاده نمی‌کردند که البته قولی است خلاف و با واقعیت‌های ملموس، مغایرت حداکثری دارد. این مهم را در گزارش هالوی هم می‌توان مشاهده کرد که هیچ‌گاه اشاره‌ای به ضعف بالگردها نشده است. درخصوص بررسی باند صحرای طبس، حدود چهل روز از طریق ماهواره و هواپیماهای جاسوسی صحنه را تحت کنترل داشته و تمامی احتمال‌ها را مورد توجه و بررسی قرار می‌دادند. پذیرفتن ریسک اعزام یک‌فروند هواپیما به صحرای طبس در ۳۳ روز قبل از اجرای اصلی نیز گواه این واقعیت بوده و حکایت از میزان وسواس و دقت عملیاتی آن‌ها می‌کند.

سوم، اگرچه هیچ‌گاه آمریکاییان از میزان هزینه‌ای که در این‌خصوص متحمل شده بودند، صحبت جدی و مستندی مطرح نکردند، صرف اعتراف آن‌ها به بعضی از مطالب، این امکان را به وجود می‌آورد تا حدود میزان سرمایه‌گذاری انجام‌شده در این‌خصوص را تخمین بزنیم. در همین‌ارتباط، آمریکایی‌ها اقرار و اعتراف کردند که در صورت موفقیت کامل طرح، مقرر بود هشت فروند بالگرد سیکوروسکی اعزامی به ایران منهدم شود. همچنین، ساخت سه فروند هواپیمای سی ۱۳۰ در یک فرصت زمانی بسیار کوتاه که توانایی نشست و برخاست در یک باند کوچک در حد یک زمین فوتبال را داشته باشد برای انجام مجدد این‌طرح، اجرایی شد.

این‌کتاب با ۵۲۰ صفحه، شمارگان ۵۰۰ نسخه و قیمت ۲۱۰ هزار تومان منتشر شده است.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha