شنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ |۱۸ شوال ۱۴۴۵ | Apr 27, 2024
تصاویری از مراسم شب قدر در سوریه

حوزه/«پیامبر گرامی اسلام(ص) شب بیست و سوم ماه مبارک رمضان، خانواده خود را از خواب بیدار می‌کرد و بر صورت کسانی که خواب بودند آب می‌پاشاند». در احوال حضرت فاطمه زهرا(س) نیز نقل شده است: «ایشان نمی‌گذاشت کسی در این شب بخوابد.

حجت الاسلام محمودی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه، با اشاره به اهمیت و جایگاه شب قدر در روایت گفت:حال این سئوال در ذهن ما جوش و خروش پیدا می‌کند که چه ارتباطی با شب قدر و ولایت امیرالمؤمنین علی بن ابی طالب(ع) و روح انا انزلناه فی لیله القدر وجود دارد؟ بهترین پاسخ به این سئوال تمسک به ثقل الله اصغر (سخنان ائمه معصومین علیه السلام) است.

مدیر مدرسه علمیه امام مهدی موعود(عج) افزود: از ابوجعفر امام باقر علیه السلام یا ابوعبدالله امام صادق (علیه السلام) پرسیده شد (مردد بودن بین 2 امام معصوم از روای حدیث است) شب قدر با چه علامتی شناخته می‌شود، آن سرور فرمودند: نشانه شب قدر آن است که نسیم آن شب مطبوع و دلاویز می‌شود و اگر فصل سرما باشد، سوز سرمابه به گرمی می‌گراید و اگر فصل گرما باشد، سوز گرما به سردی و خنکی می‌گراید، به حدی که مطبوع می‌شود یک نفر پرسید که در شب قدر چه مسائلی تقدیر می‌شود؟ .

وی ادامه داد: آن سرور فرمودند: در شب قدر، فرشتگان و دبیران تا آخرین آسمان فرود می‌آیند و مقدرات سال آینده را ثبت می‌کنند و مصائبی که برمردم نازل می‌شود، آمار می‌کنند. با وجود این اجرای همه این مقدرات، متوقف برخواست خداوند است. آنچه را بخواهد مقدم می‌دارد و آنچه را بخواهد مؤخر می‌دارد. برخی از نوشته‌ها را محو می‌کند و نوشته‌های دیگری می‌افزاید و منبع همه نوشته‌ها نزد او است.

حجت الاسلام محمودی گفت: آیا فقط این تغییر اوضاع عالم و مطبوع شدن فضای عالم تنها برای مقدرات سال آینده است؟ و البته این موضوع (مقدرات سال آینده) موضوع بی اهمیتی نیست بلکه این تعابیر نشان از بروز مسئله‌ای بزرگتر است، مسئله‌ای که راه نجات انسان در کنار ثقل الله اکبر(قرآن کریم) است و چه زیبا روایتی است از اصبغ بن نباته از حضرت علی بن ابی طالب (علیه السلام) : که پیغمبر(ص) به حضرت علی (علیه السلام) فرمودند: یا علی آیا می‌دانی معنی شب قدر چیست؟ عرض کرد نه یا رسول الله پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم فرمودند: خداوند تبارک و تعالی در آن شب به تقدیر و سرنوشتی که در روز قیامت خواهد بود، قضا و حکم و اندازه‌گیری نموده و در آنچه خدای عزو جل فرمان داد ولایت تو بود، و نیز ولایت امامان از نژاد تو تا روز قیامت است.

مدیر مدرسه علمیه امام مهدی موعود(عج) بیان داشت: در حدیثی دیگر از مفصل بن عمر است که می‌فرماید در محضر امام صادق(علیه السلام) از آیه مبارکه انا انزلناه فی لیله القدر (بدرستی که ما قرآن را در شب قدر فرو فرستادیم) سخن به میان آمد، فرمود چقدر برتری آن بر سوره‌های دیگر آشکار است! گوید عرضه داشتم: برتری آن چه می‌باشد؟ فرمود: در آن شب ولایت امیرالمؤمنین علی بن ابی طالب (علیه السلام) نازل شده، گفتم در شب قدری که ما آن را در ماه رمضان امید داریم؟ فرمودندآری شبی که در آن شب آسمانها و زمین اندازه‌گیری شده و ولایت امیرالمومنین علی بن ابی طالب (علیه السلام) در آن تقدیر و معین شده است.

وی اظهار داشت: نسیم ولایت امیرالمومنین علی بن ابی طالب در شب قدر به وزیدن گرفته و شامل حال محبین هدایت و سعادت می‌شود. سعادتی که تعفن گناه را به مشام می‌رساند و دیگر گناه برای برای انسان لذتی ندارد و تمام خواسته‌های انسان کسب رضایت خداوند می‌شود. امیر است امسال نیز قدر ما، قدر دانستن نعمت ولایت امیر المؤمنین علی بن ابی طالب و اولاد معصومین ایشان باشد. چرا که در کنار کتاب الله راه رسیدن به سعادت است و ولایت علی بن ابی طالب و اولادشان همان رحمتی است که درهای آن به روی ما باز است.

حجت الاسلام محمودی گفت: همچنین شب قدر، یکی از زمان‌های مهمی است که در قرآن بسیار مورد تأکید قرار گرفته و مقام و جایگاه والایی برای آن گفته شده است. در سوره قدر، علت اهمیت و جایگاه ویژه این شب، نزول قرآن[۱] و ‌نزول فرشتگان،بیان شده است.

مدیر مدرسه امام مهدی موعود(عج) ادامه داد: قرآن این شب را سر تا سر مملوّ از سلامت معرفی کرده است. همچنین در این شب، سرنوشت انسان‌ها تعیین می‌شود. به جهت تعیین سرنوشت انسان‌ها در این شب و وجود خیرات و برکات فراوانی که بی‌ارتباط با نزول فرشتگان و روح نیست، احیای این شب و بیدار ماندن و انجام عبادات مورد سفارش قرار گرفته است.

وی بیان داشت: نقل شده است: «پیامبر گرامی اسلام(ص) شب بیست و سوم ماه مبارک رمضان، خانواده خود را از خواب بیدار می‌کرد و بر صورت کسانی که خواب بودند آب می‌پاشاند». در احوال حضرت فاطمه زهرا(س) نیز نقل شده است: «ایشان نمی‌گذاشت کسی در این شب بخوابد. او به همین مقصود، به خانواده خود غذای کم می‌داد و از روز قبل آن، خود را برای آن شب آماده می‌کرد و می‌فرمود: محروم و بی‌بهره کسی است که از خیر و برکت این شب محروم بماند».

حجت الاسلام محمودی گفت: با توجه به آیات قرآن و روایاتی که درباره شب قدر وارد شده، چنین به دست که نزول فرشتگان و روح، در شب قدر هر سال اتفاق می‌افتد. در این شب، امور مربوط به یک سال آینده، توسط فرشتگان در زمان پیامبر بر خود ایشان و بعد او بر جانشینان بر حقش که حضرت علی(ع) و یازده فرزند معصوم او است نازل شده و اکنون نیز بر امام زمان(ع) نازل می‌شود.

مدیر مدرسه علمیه امام مهدی موعود(عج) اظهار داشت: بنابراین، شهادت امام علی(ع) در یکی از شب‌های قدر، علت احیای این شب نیست، هر چند که وقوع این حادثه در شب قدر، بر اهمیت این شب افزوده است.

وی گفت: شهید مطهری درباره علت به شهادت رساندن امام علی(ع) در شب‌های قدر می‌گوید: «ابن ملجم یکی از آن نه نفر زُهّاد و خشکه مقدس‌هاست که می‌روند در مکه و آن پیمان معروف را می‌بندند و می‌گویند همه فتنه‌ها در دنیای اسلام معلول سه نفر است: علی، معاویه و عمرو عاص. ابن ملجم نامزد می‌شود که بیاید علی(ع) را بکشد. قرارشان کِی است؟ شب نوزدهم ماه رمضان. چرا این شب را قرار گذاشته بودند؟ نادانی را ببین! اینها شب نوزدهم ماه رمضان را قرار گذاشتند، گفتند چون این عمل ما یک عبادت بزرگ است، آن‌را در شب قدر انجام بدهیم که ثوابش بیشتر باشد».

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha