در چنین فضایی امام خمینی(ره) با انقلاب جهانی و فراقارهای خویش، توانستند پیام آزادیخواهانه خود را به قلب آفریقا برسانند و موجی از اسلامخواهی را در این کشورها به وجود آورند.
درآخرین روزهای دهه مبارک فجر، خبرنگار خبرگزاری حوزه، در گفتگو با با گروهی از طلاب آفریقایی، به بررسی جایگاه امام خمینی(ره) و انقلاب اسلامی ایران در قاره کهن آفریقا پرداخته که حاصل آن در پی می آید:
نفوذ آرمانهای انقلاب ایران در آفریقا
حجتالاسلام جمیل شجاع، از کنیا، با اشاره به تغییر نگاه بینالمللی به مسلمانان پس از انقلاب اسلامی ایران، اظهار کرد: کشور من 40 میلیون جمعیت دارد که 30 درصد از آن را مسلمانان تشکیل میدهند. پس از انقلاب اسلامی ایران، مسیحیان کنیا که بیش از 60 درصد جمعیت کشور می باشند، نگاه دیگری به آشنایان و دوستان مسلمان خود پیدا کردند که این خود نشان از نفوذ آرمانهای انقلاب ایران در بین کشورهای آفریقایی دارد.
وی افزود: مردم کشورم، امام خمینی(ره) را رهبر بزرگی میدانند که با نهضت اسلامی خود، مستضعفان را به حکومت کشور خویش رساند و آن را علمدار مبارزه با استکبار جهانی به ویژه آمریکای جهانخوار نمود.
این طلبه کنیایی با ابراز این که مردم این کشور به شدت از آمریکا نفرت دارند، اظهار نمود: پس از انقلاب اسلامی ایران، بیداری مذهبی در بین مردم کنیا ایجاد شده است و مردم این کشور از هر مذهبی پی به ماهیت اسلام حقیقی و تفاوت اهل سنت با جریانهای انحرافی مانند وهابیت بردهاند. مردم کنیا وهابیت را جریان تکفیری میدانند که برخلاف آموزههای اسلامی به فعالیتهای شیطانی خود ادامه میدهد.
اذعان مسیحیان کنیا به موفقیت اسلام سیاسی
حجتالاسلام جمیل شجاع، با ابراز این که امام(ره) اسلام را جدای از سیاست ندانست، اضافه نمود: پس از پیروزی انقلاب ایران، حتی مسیحیان کشورم نیز درک کردند که چگونه اسلام آمیخته شده با سیاست میتواند در عرصه نظریهپردازی حکومتی موفق باشد و جایگاه والایی در عرصه بینالملل پیدا کند.
این طلبه جامعةالمصطفی خاطرنشان کرد: مردم کنیا از اینترنت و ماهوارهها به دنبال کسب اخبار جدید از تحولات ایران و جایگاه این کشور در منطقه و جهان هستند و این مطلب را ما طلاب کنیایی درک میکنیم که در زمان برگشت به کشور خود با سئوالات مختلف و متنوع مردم از اوضاع سیاسی و مذهبی ایران مواجه میشویم.
وی، با اشاره به گرویدن خود به دین اسلام، اظهار کرد: من در خانواده مسیحی متولد شدم، در نوجوانی با مطالعه کتابهای اسلامی مسلمان شدم و پس از دو سال تحقیق و تفحص بر مذهب شیعه، مستبصر شدم و به مذهب شیعیان گرویدم که این توفیق را عنایتی از جانب خدای کریم خویش میدانم.
مقام معظم رهبری، سکاندار صالح کشتی انقلاب
حجتالاسلام جمیل شجاع تأکید کرد: نهال انقلاب اسلامی ایران در جهان پر از ظلم و استبداد کنونی به ثمر رسیده و در حال رشد است. رشد چشمگیر ریشههای این انقلاب در بین مردم کشورهای مختلف جهان را حاصل درایت رهبری فرزانه در ایران به نام حضرت آیتالله خامنهای میدانم. ایشان، تنها شخصیتی است که صلاحیت سکانداری کشتی انقلاب اسلامی ایران در جهان پر از خشونت کنونی را دارد.
لوسی یامو طلبهای از کنگو است که کشورش را کشور ادیان ابراهیمی(ع) معرفی کرد و گفت: در کنگو هشتاد میلیون نفر زندگی میکنند که 90 درصد آنها را مسیحیان و 20 درصد آنها را اهلسنت و 5 درصد را نیز شیعیان تشکیل می دهند.
وی افزود: در ایام دهه فجر، اهلسنت و شیعیان کشورم در سفارت جمهوری اسلامی ایران حضور پیدا میکنند و در جشنهای گسترده این ایام شرکت میکنند.
این طلبه کنگویی با بیان این که شیعیان ارادت ویژهای به انقلاب و رهبر معظم انقلاب دارند، اضافه نمود: به عقیده مردم مسلمان این کشور، ایران تنها کشور حافظ منافع مسلمانان در جهان است و رویکرد آن را الگوی خود قرار میدهند.
بیشتر شیعیان بومی کنگو، از انقلاب ایران شیعه شدند
لوسی یامو خاطرنشان کرد: بیشتر شیعیان بومی کنگو، پس از انقلاب اسلامی ایران، به برکت آن و روشنگریهای امام خمینی(ره)، مستبصر و شیعه شدهاند که از این موضوع میتوان به عیان شاهد تأثیرگذاری آرمانهای امام راحل در بین مردم مظلوم و زجرکشیده آفریقا بود.
چگونه شیعه شدم
وی استبصار خود را نیز ناشی از قرارگیری در این موج دانست و خاطرنشان کرد: پس از انقلاب اسلامی ایران، مجلاتی مانند "سروش" و "محجوبه" از طریق سفارت ایران در بین محافل علمی کشور توزیع میگردید که برای نخستین بار آن را در دستان یکی از دوستانم به نام دیدم که تحت تأثیر این مجلات و مضامین گهربار آن قرار گرفته بود و از مسیحیت به اسلام و تشیع گروید و از ائمه جمعه به نام کنگو گردید.
این فرهیخته کنگویی، با اشاره به شکل استبصار خود، ابراز کرد: از آنجایی که در خانواده مسیحی متولد شده بودم، همواره با خود سئوال میکردم که چگونه میتوان توضیح منطقی از عقیده تثلیث مسیحیان ارائه کرد و تنها استدلالی که از کشیشهای مسیحیت شنیدم این بود که تنها با تأیید روحالقدس میتوان این عقیده را در درون شخص نهادینه گردد، ناگفته پیداست که استدلال واهی بود که نمیتوانستم آن را قبول کنم.
وی با بیان این که در سن بیست سالگی به مذهب تشیع گرودیم، اذعان نمود: وقتی با آن مجلات سفارت آشنا شدم، مطالعه و تحقیق دقیق از مذهب تشیع کردم و نگاه این آیین و مذهب را تنها برطرف کننده تشنگی خود در جستجوی حقیقت یافتم.
لوسی یامو افزود: پس از انقلاب ایران، سخنرانیهای امام راحل به زبان فرانسوی ترجمه میگشت و بین مردم کنگو منتشر میشد که این خود تأثیر به سزایی در تبلیغ آرمانهای این انقلاب در بین مردم و به خصوص بنده داشت، اما متأسفانه اکنون، دیگر شاهد این تبلیغهای ملموس و گیرا در بین مردم از طرف سفارت ایران در کنگو نیستیم.
این طلبه جامعهالمصطفی، با اشاره به تأثیرپذیری سیاسی مردم آفریقا از انقلاب ایران، عنوان کرد: پس از انقلاب ایران، بینش مردم آفریقا به اسلام سیاسی نیز تغییر نمود و آنها با شناخت و رصد دقیق انقلاب امام خمینی(ره) دشمن مشترک خویش و راههای مقابله با آن را شناختند.
مبلغان، کشورهای آفریقایی را دریابند
وی، اهمیت تبلیغ در کشورهای آفریقایی را مورد توجه قرار داد و عنوان کرد: برای نمونه در سالهای اخیر، یکی از مبلغان که اصالتی پاکستانی داشت، توانست با تدریس یکی از کتابهای معروف علامه مظفر به نام "عقایدالامامیه" در دو کشور کنگو و کنیا، بسیاری از مردم آنها را به مذهب تشیع علاقهمند و ثابت قدم گرداند.
لوسی یامو، تلقی انحصار انقلاب امام خمینی(ره) به ایران را اشتباه و آن را متعلق به همه مستضعفان جهان دانسته و تأکید کرد: مردم و مسئولان نظام جمهوری اسلامی وظیفه سنگین و تکرارنشدنی برای حفظ دستاوردهای امام راحل دارند. دستاورد امام(ره) که همان تشکیل حکومت اسلامی بود، آرزوی همه انبیاء الهی(علیهمالسلام) بود که حتی برخی از این بزرگواران نیز نتوانسته بودند که آن را تحقق بخشند.
این فرهیخته کنگویی مقام معظم رهبری را رهبری مؤمن و باتقوا دانست و خاطرنشان نمود: اگر اسلام در ایران سیلی بخورد، صدای آن در گوش همه مسلمانان خواهد پیچید، چرا که مردم ایران در صف نخست مبارزه با استبداد حضور دارند و دیگر مسلمانان در صفهای بعدی این مبارزه به مردم مقاوم ایران نظاره میکنند.
حجتالاسلام محمدالصغیر از کشور مغرب که برای تحصیل علوم دینی به ایران آمده است، با اشاره به امید تازه مستضعفان عالم از انقلاب امام خمینی(ره)، ابراز کرد: قبل از به ثمر رسیدن انقلاب ایران، مردم شمال آفریقا گمان می کردند که زمان اسلام تمام شده است و این قدرت و منطق سلطه و زور است که بر جهان حاکم شده است، اما با جرقه و شعلهور شدن انقلاب اسلامی ایران به رهبری امام خمینی(ره) به همراهی مراجع عظام تقلید و طلاب قم درک کردند که اسلام نیز میتواند در عرصه سیاست عرض اندام کند و پاسخگوی نیاز ملتهای اسلامی باشد.
انقلاب ایران، شرم مسلمانان اروپا را از بین برد
وی با بیان این که امام خمینی(ره) سربلندی و اخلاق اسلامی را برای مسلمانان به ارمغان آوردند، ادامه داد: تا قبل از پیروزی انقلاب ایران، حتی مردم مسلمان اروپا نیز شرم داشتند که خود را مسلمان بنامند و تا چه رسد به این که خود را شیعه معرفی کنند، اما اکنون افتخار میکنند که به شیعه و مسلمان بودن خود بازگشتهاند و در قلب اروپا نیز زندگی میکنند.
این طلبه مغربی با اظهار این که بنا به آیه شریفه "يريدون أن يطفئوا نور الله بأفواههم ويأبى الله إلا أن يتم نوره"، هرچند هجوم و سوءنیت بسیاری علیه انقلاب ایران وجود دارد، اما به خواست خدا نور این انقلاب در جهان عالمگیر خواهد شد، خاطرنشان کرد: با توجه به تبلیغ بسیار بینالمللی خود میگویم که پس از ارتحال امام نیز، بسیاری از مسلمانان اعتقاد دارند که راه و مسلک امام خمینی(ره) ادامه دارد و حضرت الامام خامنهای این راه را با قدرت و بصیرت میپیمایند.
خانه عنکبوت مستکبران را در هم میشکنیم
حجتالاسلام محمدالصغیر با بیان این که نظام اسلامی ایران، در سایه رهبری معظمله قدرت و افتخارآفرینی روزافزونی را در کارنامه خود ثبت میکند، ابراز داشت: مستکبران بدانند که به رغم دشمنی بیگانگان و همدستی منافقان در ایران، نظامهای حکومتی آنها همانند خانه عنکبوتی میماند که با اندکی لرزه از هم میپاشد، پس از چنین روزی بترسند که قدرت خود را در بین مردم خویش نیز از دست دهند.
طلبهای از بورکینافاسو نیز با اشاره به جمعیت شانزده میلیونی کشورش و 65 درصد مسلمانانی که در آن زندگی میکنند، ابراز نداشت: قشر تحصیلکرده بورکینافاسو نگاه مثبت و رویکرد مناسبی به انقلاب ایران میدانند به خصوص این که انقلاب ایران رویکردی اسلامی دارد و در تاریخ نیز خاص به شمار میرود.
انقلاب ایران، پدر، خانواده و بستگانم را شیعه کرد
آقای محمد جمالالدین افزود: پدرم، یکی از علمای به نام اهلسنت و ایالت آگادوگیو، پایتخت بورکینافاسو بودند که با انقلاب امام خمینی(ره) جرقههای متمایل شدن به افکار شیعه در ایشان شکل گرفت و با مطالعه بسیار مستبصر گردیدند و در ادامه، خانواده و بسیاری از بستگان ما نیز به برکت انقلاب ایران مستبصر و شیعه گشتیم.
این طلبه بورکینافاسویی، امام خمینی(ره) را دارای شخصیت برجسته و کامل در افکار آفریقاییها دانست و خاطرنشان کرد: از آنجایی که بیشتر مسلمانان بورکینافاسو، مالکی صوفیمسلک هستند، به اهلبیت(علیهمالسلام) نیز عشق می ورزند و به شیعیان احترام ویژهای قائل هستند.
آرزویم دیدن اوست
محمد جمالالدین خاطرنشان کرد: در کودکی، همواره عکس امام راحل و مقام معظم رهبری که زینتبخش خانه ما بود، را میدیدم و توجه و عشق ورزیدن من به آنها را به دنبال داشت و از دل آرزو داشتم که روزی به زیارت مقام عظمای ولایت بشتابم.
وی ادامه داد: وقتی نگاهم به تصویر معظمله در رسانههای ارتباط جمعی میافتد، احساس وجد خاصی میکنم که قابل توصیف نیست، انسان برجستهای که مرجع تقلید و رهبر مسلمانان هستند و این از برکات خاص خداوند به مسلمانان به شمار میرود.
این طلبه آفریقایی با اشاره به فرصت تحصیل علوم دینی خود در حوزه علمیه قم، تأکید کرد: خدا را شاکرم که این توفیق را به من داد تا در ایران حاضر باشم و بتوانم در سایه امنیتی که انقلاب ایران برای مسلمانان جهان فراهم آورند، به تحصیل علوم دینی بپردازم.
محمد جمالالدین ادامه داد: هماکنون نیز انقلاب اسلامی ایران قدرت و نفوذ کلام بسیاری در عرصه بینالملل دارد و شاهد پیشرفتهای علمی، اقتصادی و نظامی روزافزون آن هستیم که حاصل آن شنیدن پیام این انقلاب به همه دنیا شده است.
افتخارم شرکت در راهپیمایی 22 بهمن است
وی در پاسخ این پرسش که چرا شما به عنوان یک آفریقایی در جشن پیروزی انقلاب ایران شرکت میکنید؟ اظهار کرد: شرکت در این راهپیمایی مخصوص ایرانیها نیست، چرا که 22 بهمن برای همه جهان است. من به عنوان یک بورکینافاسویی که در آفریقا زندگی میکنم، 22 بهمن را برای خود نیز میدانم و با افتخار همراه خانواده خود در راهپیمایی آن شرکت میکنم.
این طلبه آفریقایی، انقلاب ایران را موهبتی الهی دانسته و خاطرنشان کرد: اگر مسئولان و مردم ایران انقلاب اسلامی خود را موهبتی الهی بدانند، به خوبی خواهند توانست از دستاوردهای آن نیز دفاع کنند و به یقین خون پاک شهدای 22 بهمن نیز حافظ انقلاب 22 بهمن خواهد بود.
گزارش: سید اسماعیل سادات پور