یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024
رهبری

همزمان با فرا رسیدن سالروز دیدار اعضای هیئت مدیره و مسئولان مجمع عالی حکمت اسلامی با رهبر معظم انقلاب، مدیر اجرایی این مجمع به تبیین دغدغه ها و مطالبات معظم له و اقدامات اجرایی این مرکز برای عملیاتی سازی این مطالبات پرداخت.

محمدباقر خراسانی در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه با اشاره به برکات و دستاوردها این دیدار تاریخی، اظهارداشت: این دیدار پر نور و معنویت، در 23 بهمن ماه سال 1391 انجام شد و در آن گزارشی از فعالیت هاو برنامه های مجمع ارائه و دیدار کنندگان از رهنمودهای رهبر فرزانه انقلاب بهره مند شدند.

وی با بیان اینکه در این دیدار، معظم له نکات و دستورالعمل های راهگشایی را ارائه فرمودند، خاطرنشان کرد: ایشان در این دیدار با عنوان این که مجمع عالی حکمت اسلامی، شجره طیّبه انقلاب اسلامی است، به نکات ارزشمندی اشاره داشتند که از آن جمله می توان به تلاش برای تقويت مجمع، استقامت؛ رمز ماندگاري فلسفه، چشم انداز آينده فلسفه اسلامی، توجه به ارتباطات بين المللی، لزوم توجه به امتداد فلسفه اسلامی، هدايت و هدفمندی در تدوين كتاب های فلسفي، تدوين و منقح سازی متون فلسفی اشاره کرد.

منظومه سازی فلسفه

مدیر اجرایی مجمع عالی حکمت اسلامی افزود: منظومه سازی فلسفه اسلامی، تأكيد بر مباحث فلسفه تطبيقی، تدوين كتاب فلسفی برای كودكان، فلسفه در متن حوزه‌های علميه، تدريس فلسفه در مسجد، فلسفه به عنوان یک علم دينی، جايگاه هيئت در علوم، مركزيت فلسفه در قم از جمله مسائل و نکاتی بود که رهبر معظم انقلاب نسبت به آن تاکید داشتند.

خراسانی با اشاره به بخش دیگری از سخنان رهبر معظم انقلاب، ادامه داد: ایشان در این دیدار فرمودند "نمی‌شود بگوييم فلسفه ذهنيات محض است و به مسائل زندگی و جامعه ارتباطی ندارد؛ اين معنی ندارد. به نظر من بخش عمده‌ای از جاذبه فلسفه غرب، مربوط به اين است".

مدیر اجرایی مجمع عالی حکمت اسلامی اضافه کرد: رهبر معظم انقلاب همچنین این مطلب را یادآور شدند که "در مورد مسائل روحانيت و حوزه‌های علميه، هيچ چيزی برای بنده خوشحال كننده تر از اين نيست كه ببينم جمعی از فضلا پرمغز حرف می‌زنند، دقيق فكر می‌كنند، مسائل گوناگون مورد نياز را درک می‌كنند و دنبال آنها می‌روند؛ اين برای من واقعاً خيلی لذتبخش است".

تاکید بر تقویت مجمع

وی، تلاش برای تقويت مجمع عالی حكمت اسلامی را یکی از توصیه های رهبر معظم انقلاب دانسته و گفت: معظم له خواستار استحکام و پایداری مجمع شدند و فرمودند " نگذاريد اين مجمع عالي حكمت به نحوی از انحاء ضعيف شود؛ روز به روز در تقويت اين سعی كنيد. اين يک بنای مباركی است كه الحمدلله شماها همت كرديد و اين كار را راه انداختيد؛ واقعاً «كشجرة طيبة» است؛ منتها بايد اصل آن را ثابت كنيد. اگر چنانچه غفلت شود، اشتباه شود، كوتاهي شود، خدمت رساني كم انجام بگيرد و همه ی آنچه كه شماها داريد، برای حفظ و بقاء و استمرار اينجا به صحنه نيايد، از دست خواهد رفت يا ضعيف خواهد شد كه ضعيف شدن هم مثل از دست رفتن است؛ فرقي نمی‌كند، آن وقت خسارت پيدا خواهيم كرد".

وی "استقامت؛ رمز ماندگاری فلسفه" را نکته دیگری از منویات ایشان عنوان کرد و افزود: روی کار خود پافشاری کنید و استقامت اولین کار شما در این مجمع است.

ضرورت طراحی "چشم انداز آينده فلسفه اسلامی"

خراسانی، طراحی "چشم انداز آينده فلسفه اسلامی" را دیگر توصیه های معظم له ذکر کرد و ادامه داد: ایشان تاکید داشتند داشتن چشم انداز، هر چند سالی که باشد کار خوبی است، ولی آنچه باید به آن بیشتر اهتمام داشت گسترش گفتمان فلسفه اسلامی در دنیا است باید این اصل را هدف قرار دهید.

مدیر اجرایی مجمع حکمت اسلامی توجه به ارتباطات بين المللی سفارش دیگر مقام معظم رهبری به اعضای مجمع بود؛ به طوری که خواستار تعاملات بیشتر مجمع با مجامع علمی دنیا شدند.

لزوم توجه به امتداد فلسفه اسلامی

وی ادامه داد لزوم توجه به امتداد فلسفه اسلامی از دیگر توصیه های رهبر معظم انقلاب بود، ایشان فرمودند" فلسفه‌های مضاف، مثل فلسفه علوم انساني، فلسفه روان شناسي، خوب و لازم است؛ اينها همان چيزهايی است كه امتداد حكمت ما محسوب می‌شود؛ منتها تكيه اساسی را بايد بگذاريد روی مسائل كلان جامعه اسلامی؛ مثل حكومت. ما وقتی به فلسفه‌های غرب نگاه می‌كنيم، می‌بينيم مسائلی مثل حكومت، اقتصاد، شأن مردم، شأن انسان، طبق نظرات آنها، حل می‌شود. اينها مسائل بنيادی شاخه‌های اصلی زندگی و جامعه است؛ اينها بايد در فلسفه پاسخ پيدا كند".

خراسانی، هدايت در تدوين كتاب های فلسفی، تدوين و منقح سازی متون فلسفی و در نهایت منظومه سازی فلسفه اسلامی را توجهات رهبر معظم انقلاب عنوان کرد و افزود: معظم له تاکید داشتند "آنچه باید مورد توجه جدی قرار گیرد مسئله كتاب‌هايی است كه بايد در مجموعه توليد شود، من معتقدم شما كار ستادی بكنيد؛ كار صف را به همان مجموعه‌هايی كه در قم هستند، واگذار كنيد. خود شماها هم در آن مجموعه‌ها و در آن پژوهشكده‌ها شركت داريد؛ كار صف را آنها بكنند، منتها هدايت را شما بايد بكنيد. يعني كار ستادی به مسئله كتاب بپردازد".

آغاز عملیاتی سازی مطالبات

تأكيد بر مباحث فلسفه تطبيقی و تدوین کتاب فلسفی برای کودکان نکته دیگری بود که معظم له نسبت به آن اشاراتی داشتند که مجمع پس از برگزاری جلسات متعدد و برنامه ریزی این امور را عملیاتی کرد.

خراسانی، قرار گرفتن فلسفه در متن حوزه های علمیه، تدریس فلسفه در مساجد، فلسفه به عنوان یک علم دينی و جايگاه هيئت در علوم و مركزيت فلسفه در قم از جمله نکات دیگری عنوان کرد که اعضای هیأت امنا و هیأت علمی مجمع نسبت به انجام این امور اهتمام جدی را طی یکسال گذشته داشتند.

تشکیل جلسات در کمتر از 15 روز پس از دیدار

وی در ادامه با بیان اینکه با گذشت کمتر از 15 روز از ملاقات با رهبر انقلاب، جلسات متعددی به منظور اجرایی کردن منّویات معظم له برگزار شد، بحمدلله با گذشت یکسال، بخش عظیمی از این توصیه ها و راهنمایی ها عملیاتی و اجرایی شده است.

تشکیل گروه علمی فلسفه سیاسی

مدیر اجرایی مجمع عالی حکمت اسلامی تصریح کرد: در نخستین گام، «گروه علمی فلسفه سیاسی» به منظور پاسخگویی به موضوعات و مباحث روز جامعه از طریق زبان فلسفه تشکیل شد که خوشبختانه حرکت های خوبی در زمینه چیستی فلسفه، اقدامات خوبی رقم خورده است.

وی ادامه داد: در خصوص فلسفه کودکان در گام نخست برای اولین بار در نمایشگاه قرآن در روزهای جمعه و شنبه جلساتی را با موضوع آشنایی با فلسفه و ابعاد آن برگزار شد که با استقبال خوبی روبرو گردید.

خراسانی خاطرنشان کرد: در اقدامی دیگر متولیان و نهادهایی را که پیرامون موضوع فلسفه کودکان، اقداماتی را انجام داده اند را دعوت و ضمن آشنایی نیازهای امروز و بستر های مورد نیاز را مورد بحث و بررسی قرار دادیم تا بتوان بهتر طرح ریزی کرد و گام برداشت.

تقویت و به روز رسانی پایگاه اطلاع رسانی

وی در خصوص فعالیت ها و بحث ارتباطات بین المللی، افزود: پس از توصیه حضرت آقا در اولین گام پایگاه اطلاع رسانی مجمع را به سه زبان فارسی، عربی و انگلیسی مجهز کردیم و اطلاعات آن در حال تکمیل و به روز رسانی است.

وی بیان داشت: در خصوص منظومه سازی فلسفه اسلامی و توجه احیای فلاسفه گذشته اسلامی در حال برنامه ریزی و برگزاری همایش ملی «حکیم طهران» با همکاری 20 مرکز علمی و پژوهشی می باشیم که انشاءلله در سال 93 برگزار خواهد شد.

نشر و تالیف کتب فلسفی

خراسانی در خصوص نشر و تالیف کتب فلسفی توسط مجمع عالی حکمت، یادآور شد: با توجه به اهمیت موضوع، موفق به اخذ مجوزهای لازم به منظور تالیف و چاپ کتب فلسفی اسلامی شدیم و الحمدلله تا پایان سال جاری چندین عنوان کتاب با موضوع فلسفه اسلامی تقدیم جامعه علمی کشور خواهیم کرد.

مدیراجرایی مجمع عالی حکمت اسلامی درخصوص اقدامات این مجمع پیرامون گسترش فلسفه اسلامی در عرصه بین الملل گفت: در این خصوص گردهمایی با سخنرانی حجت الاسلام والمسلمین اعرافی به منظور بررسی و شناسایی ظرفیت های حوزه و فلسفه ، وجود فضاهای آموزشی و آموزش فلسفه در متن حوزه، مطالب ارزشمندی مطرح شد.

گسترش کرسی های تدریس فلسفه اسلامی

وی تصریح کرد: با توجه به اهمیت و توصیه های موکد پیرامون گسترش کرسی های تدریس فلسفه اسلامی همچون فقه و اصول در متن حوزه این مهم طی ماههای اخیر رونق گرفته؛ به طوری که بیش از 30 درصد رشدّ کمّی دوره آموزشی رشته «الهیات نهج البلاغه» و «توحید صدوق» در متن حوزه تدریس می شود.

ابراز رضایت رهبری از مجمع

خراسانی در پایان تصریح کرد: آنچه در آن دیدار اهمیت بسزایی داشت و موجب خرسندی اعضای مجمع شد، اظهار رضایت مقام معظم رهبری از فعالیت های مجمع و تشویق ایشان به اهتمام جدی تر برنامه ها بود.

انتهای پیام / 313/17

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha