حجت الاسلام و المسلمین محمدحسین حق جو، در گفت وگو با مرکز خبر حوزه، با اشاره به تأسیس مرکز مشاوره حرم کریمه اهل بیت(س)، اظهار داشت: این مرکز، زیرمجموعه مدیریت حرم مطهر است که بعد از انتصاب حجت الاسلام و المسلمین سعیدی به عنوان تولیت، فعالیت مقدماتی خود را آغاز کرد.
وی افزود: مدت ها بود که ضرورت ایجاد یک مرکز مشاورهای در حرم مطهر حضرت معصومه(س) احساس می شد که خوشبختانه زمانی که پیشنهاد تأسیس چنین مرکزی به تولیت جدید حرم مطهر داده شد، با استقبال خوبی مواجه و در اولین فرصت و با استفاده از تجربه چندین ساله ای که در مرکز مشاوره حوزه علمیه داشتیم، نسبت به راه اندازی آن اقدام کردیم.
مسئول واحد مشاوره حرم حضرت معصومه(س)، با بیان این مطلب که در حل مشکلات فکری و روحی افراد دو بینش مختلف وجود دارد؛ تصریح کرد: برخی می گویند که باید برای حل این مشکلات به سراغ دانشمندان غربی و کسانی که به آموزه های دینی توجه ندارند، برویم و برخی دیگر معتقدند که باید به سراغ کسانی برویم که تنها به ذکر و نماز توصیه می کنند؛ البته باید گفت که هر دوی این تفکرات نادرست بوده و راه صحیح چیزی جز تلفیقی از علم و دین نمیباشد.
حجت الاسلام و المسلمین حق جو، یادآور شد: 17سال در مرکز مشاوره حوزه، مشاوره هایی را ارائه می دادیم که تلفیقی از دین و علم بود و خوشبختانه آثار و نتایج مثبتی هم داشت و این چیزی است که از رضایت مراجعان خود متوجه شدیم.
*تلفیق علم و دین در امر مشاوره
وی در مورد چگونگی تصمیم گیری برای تأسیس مرکز مشاوره حرم حضرت معصومه(س)، گفت: از مدت ها قبل بحث ایجاد چنین واحدی با توجه به زائران فراوانی که به قم و به حرم مطهر این بانوی کریمه می آیند، مطرح بود و در صدد آن بودیم که با راهاندازی واحد مشاوره بین علم و دین رفاقت و تلفیقی ایجاد و از این رهگذر مسائل روانی و روحی مردم جامعه را حل کنیم.
این استاد حوزه، خاطرنشان ساخت: البته قبل از تأسیس واحد مشاوره در حرم حضرت معصومه(س)، به نهادهای دیگر نیز اعلام کردیم که در صدد ایجاد چنین مرکزی هستیم که در آن مشاورهای که تلفیقی از علم و دین باشد را به مردم ارائه دهیم، اما متأسفانه با اقبال خوبی مواجه نشد؛ سر انجام با تولیت حرم حضرت معصومه(س) این مسئله را مطرح که با استقبال خوبی مواجه گردید و طی مدت کوتاهی اقدام به تأسیس آن شد.
وی ادامه داد: در واحد مشاوره حرم مطهر حضرت معصومه(س)، به مراجعان خود که از اهالی شهر قم و همچنین زائران حرم کریمه اهل بیت(ع) باشند، مشاورههای فکری، روحی، روانی، اجتماعی، تربیتی، خانوادگی، ازدواج و ... ارائه میدهیم.
حجت الاسلام و المسلمین حق جو، اضافه کرد: این واحد در حال حاضر روزانه 7ساعت و بین ساعات 15 الی22، در محل این دفتر این واقع در ضلع شمالی صحن آیئنه حرم مطهر خدمات مشاورهای را به مراجعان ارائه مینماید.
وی خاطرنشان کرد: با وجود این که هنوز تبلیغاتی برای این مرکز صورت نگرفته است، اما با استقبال بسیار خوب مراجعان رو به رو بوده ایم.
*14 استاد مشاور به مشاوره میپردازند
مسئول واحد مشاوره حرم مطهر حضرت معصومه(س)، در مورد افراد فعال در این واحد، تصریح کرد: در حال حاضر 3نفر پرسنل اداری و 14 استاد مشاور که از اساتید حوزه و دانشگاه هستند در این مرکز مشغول فعالیت بوده و به ارائه مشاوره می پردازند.
وی با بیان این که واحد مشاوره حرم مطهر حضرت معصومه(س) در حال حاضر تنها به ارائه مشاوره حضوری میپردازد، گفت: امیدواریم در آینده بتوانیم با گسترش فعالیتهای آن، بتوانیم به ارائه مشاوره های غیر حضوری اعم از مکاتبه ای، تلفنی و... بپردازیم.
حجت الاسلام و المسلمین حق جو در تشریح دیگر برنامه های آینده این مرکز مشاوره ای ابراز داشت: در نظر داریم در آینده ای نزدیک، مشاوره های گروهی را به صورت کلاسی و البته در موضوعات مختلف و به انتخاب مراجعان برگزار کنیم.
وی خاطرنشان ساخت: برگزاری کلاس های آموزش کار و مشاوره به طلابی است که می خواهند به امر مشاوره وارد شوند از دیگر برنامههای آینده این مرکز میباشد.
مسئول واحد مشاوره حرم مطهر حضرت معصومه(س) ابراز داشت: سعی ما در این است که بیشتر از مشاوران حوزوی استفاده کنیم؛ چرا که می خواهیم رویکردی علمی و دینی توأم باهم را ارائه دهیم.
* مرکز مشاوره خواهران راهاندازی میشود
وی با بیان این مطلب که در آینده ای بسیار نزدیک واحد مشاوره ویژه خواهران نیز در حرم حضرت معصومه(س) با حضور مشاوران زن، افتتاح خواهد شد، گفت: قطعا مرکز مشاوره زنان و مردان حرم مطهر با یکدیگر در تعامل خواهند بود؛ برای مثال اگر زن و شوهری مشکلی داشته باشند، هر یک از این زوجین می توانند به مراکز مشاوره خواهران و برادران مراجعه و پس از آن مشاور قسمت خواهران اطلاعات مربوط به مراجعه کننده خود را به مشاوره قسمت برادران ارائه دهد، تا به یک راهکار مناسب برسند.
حجت الاسلام و المسلمین حق جو تصریح: یکی از ویژگی های بسیار خوب واحد مشاوره حرم مطهر حضرت معصومه(س) این است که تمام خدماتی که در این واحدبه مراجعان ارائه می شود، رایگان است.
وی گفت: خوشبختانه تولیت حرم مطهر حضرت معصومه(س) برای ارائه هر چه بهتر خدمات مشاورهای انگیزه بالایی دارد و قطعا این عامل در موفقیت این واحد و ارائه خدمات متنوع تر به مراجعان مؤثر خواهد بود.
این استاد حوزه در مورد ارائه مشاوره هایی با کیفیت مطلوب در این واحد مشاورهای، اذعان داشت: مشاوران به کار گرفته شده در این مرکز افراد شناخته شده ای هستند که سال ها سابقه حضور در مراکز مشاوره را داشته و می توان آن ها را مشاورانی توانمند دانست.
وی افزود: برای مطمئن شدن از ارائه کیفیت مشاوره مطلوب به مراجعان فرم های نظر سنجی را طراحی کرده ایم و قطعا اگر مشاهده کنیم که مشاوری از نظر مراجعانش تأثیرگذار نیست، فردی توانمند را جایگزین او خواهیم کرد.
حجت الاسلام و المسلمین حق جو در بخش دیگری از سخنان خود به ضرورت امر مشاوره پرداخته و گفت: آیات و روایات زیادی در باب ضرورت امر مشاوره وجود دارد که برای مثال می توان به آیات 7 سوره مبارکه شوراء و 159 از سوره مبارکه آل عمران اشاره کرد.
وی افزود: در این آیات علاوه بر آن که توصیه شده است که در کارهایتان با دیگران مشورت کنید، حتی تأکیده شده که اگر احتیاجی بود، بزرگتر ها از کوچکترها مشورت بگیرند؛ حتی در این آیات به پیامبر اسلام(ص) سفارش گردیده که در برخی از امور با مردم عادی مشورت کند.
مسئول واحد مشاوره حرم حضرت معصومه(س) با بیان این که مشورت فواید بسیار زیادی دارد، تصریح کرد: در آیات و روایات در مورد فواید مشورت گفته شده است که مشورت انسان را به رشد و ترقی در امور یا به هدایت در آن امر می رساند.
* هیچ پشتیبانی محکمتر از مشورت نیست
وی با بیان این مطلب که هیچ پشتیبانی، محکم تر از مشورت نیست، در مورد چرایی لازم بودن مشورت گفت: هیچ انسانی از نظر علمی جامع نیست و ممکن است فردی در یک علم خاص صاحب نظر باشد و بی نیاز از دیگران، اما در برخی از موارد دیگر احتیاج به مشورت دارد؛ برای مثال یک مرجع تقلید دینی، وقتی دندان درد و یا هر بیماری دیگر جسمانی که می گیرد، باید به دکتر کارشناسی در آن زمینه مراجعه کند و بالعکس اگر یک پزشک یا پرفسور مسئله ای فقهی برایش پیش میآید، باید به سراغ عالمان دینی رفته و مسائل خود را جویا شود.
حجت الاسلام و المسلمین حق جو، افزود: این امر طبیعی و فطری است که انسانی که به مسائلی آگاهی ندارد، از صاحب نظران آن مسائل مشورت بگیرد.
وی ادامه داد: ممکن است فردی، در زمینه خاصی آگاهی لازم داشته، اما تجربه کافی را نداشته باشد لذا او باید به مشورت با دیگرانی که جامع تر و کامل تر در آن مسأله مورد نظر هستند، بپردازد.
* آسیبهای جامعه در حال افزایش است!
حجت الاسلام و المسلمین حق جو خاطرنشان کرد: آسیب های امروز جامعه روز به روز در حال فزونی بوده؛ از این رو لازم است که از افرادی که تجربه و علم کافی را دارند استفاده نمود تا مسیر درست مشخص شود.
مسئول واحد مشاوره حرم مطهر حضرت معصومه(س)، در پایان تصریح کرد: برخی فکر می کنند مشکلات شان را اگر در درون خود نگاه دارند و به کسی مراجعه نکنند، این مشکلات خود به خود حل می شود، حال آن که ممکن است یک مشکل کوچک در صورت عدم رسیدگی به مشکلی بزرگتر تبدیل شود.