بهگزارش مرکز خبر حوزه، رییس مجتمع آموزش عالی فقه(حجتیه) قم پیش از ظهر امروز در اولین اجلاسیه نهضت پایاننامه نویسی المصطفی، اظهار داشت: آثار مکتوب بزرگان دینی که امروز وسیلهای برای تامین دروس حوزوی میباشد، نتیجه پژوهشهایی است که از گذشته در حوزه وجود داشته است.
وی در تبیین ویژگیهای پژوهشهای حوزوی گفت: به روز بودن پژوهشها از جمله این ویژگیها بود؛ در گذشته بسیاری از پژوهشها با توجه به مسایل مشکلات و شبهاتی که در عرصههای مختلف اعتقادی و معرفتی به وجود میآمد، صورت میگرفت.
* ویژگیهای پژوهشهای حوزوی
حجتالاسلاموالمسلمین محامی خاطرنشان ساخت: دقت به عمق پژوهشها، تنوع و فراگیری پژوهشها نسبت به موضوعات و علوم مختلف توجه به سطوح مختلف مخاطبین و ... از دیگر ویژگیها میباشد.
رییس مجتمع آموزش عالی فقه با اشاره به فاصله گرفتن حوزویان از این سنت، گفت: پیش از انقلاب پژوهش در حوزه، جایگاه کمی داشت اما پس از پیروزی انقلاب اسلامی، حوزه گامهای ارزشمندی برای رسیدن به گذشته خود برداشته است.
وی همچنین در تبیین ویژگیهای پژوهشهای انجام شده در جامعةالمصطفی در یک دهه گذشته، اظهار داشت: کثرت پایاننامهها (بیش از سه هزار پایاننامه مصوب)، تنوع موضوعی، تعدد زبانی، توجه به نیازهای مختلف بینالمللی، انجام تحقیقات میدانی، سطح علمی مناسب پایاننامهها، بهرهمندی از اساتید مجرب، وجود گروههای مختلف علمی و مقررات و سیستم فعال آموزشی در پایاننامهها از نقاط قوت پایاننامههای المصطفی محسوب میشود.
* از کیفیت غافل نشویم
وی همچنین در ادامه سخنان خود به آسیبهای موجود در پایاننامهها اشاره کرده و گفت: ممکن است توجه به کمیتگرایی ما را از کیفیت پایاننامهها غافل کند که این باعث پایین آمدن سطح علمی پایاننامهها میشود.
وی افزود: وجود موضوعات تکراری و غیر ضروری عدم آشنایی طلاب با زبان فارسی و روش و آیین نگارشی، عدم وقتگذاری برخی اساتید و توجه به مدرکگرایی در تدوین پایاننامهها از جمله این آسیبها است.
وی خاطرنشان ساخت: اگر هدف طلبه از تدوین و ارائه پایاننامه نمره گرفتن باشد، با رسالت دینی طلبه سازگار نیست.
رییس مجتمع آموزش عالی فقه همچنین افزود: درست است که سطح علمی پایاننامهها در سطح خوبی میباشد، ولی تا رسیدن به فقط مطلوب فاصله زیادی در پیش داریم.
* راهکارهای رفع آسیبهای عرصه پژوهش
وی در بخش پایانی سخنان خود با ارائه پیشنهاداتی برای برطرف شدن آسیبها، گفت: تقویت نگاه بینالمللی، شناسایی نیازهای جهان اسلام، انتخاب موضوعات مهم، اهتمام به تحقیقات میدانی و ارائه نظام موضوعات در هر رشته از جمله راهکارهایی است که میتوان با آسیبهای موجود در عرصه تدوین پایاننامهها مقابله کرد.
وی افزود: اهتمام به کیفیت انتخاب اساتید توانا با رشتههای مختلف، به روز رسانی آییننامهها، اصلاح نظام آموزشی و تلاش در راستای رشد انگیزه معنوی و عشق و دلسوزی اساتید و طلاب از دیگر کارهایی است که در این عرصه باید صورت بپذیرد.