پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024
کد خبر: 249195
۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۰ - ۰۸:۱۱

گسترش اخلاق اقتصادی در جامعه اسلامی به ویژه در بازار مسلمین مهم‌ترین عامل از دیدگاه شهید مطهری در پویایی اقتصاد اسلامی است؛ بنابراین مهم‌ترین شاخصه جهاد اقتصادی، اخلاق اقتصادی است.

به گزارش مرکز خبر حوزه ،‌ حجت الاسلام و المسلمین بیات در نشست علمی حلقه‌های معرفت که با موضوع «بررسی فرهنگ کار و جهاد اقتصادی در آثار استاد شهید مطهری»، در حرم مطهر حضرت معصومه‌(س) برگزار شد، اظهارداشت: از دیدگاه شهید مطهری هرگونه معامله و تجارتی در اسلام مشروع نیست و تنها تجارت و فعالیتی در عرصه اقتصادی مشروع و مقبول است که در راستای آبادانی و پویایی اقتصاد جامعه اسلامی باشد.

* تعامل اقتصاد با آموزه‌های اسلامی

وی افزود: نگاه استاد به اقتصاد اسلامی به گونه‌ای است که اقتصاد را در تعامل با آموزه‌های اسلامی به دو بخش تعامل مستقیم و غیر مستقیم تقسیم کرده است، بخش مستقیم این تعامل همان احکام اسلامی برای اقتصاد است که اسلام به طور مستقیم درباره برخی معاملات و سرمایه ها حکم شرعی بیان کرده است.

این کارشناس حوزوی ادامه داد: در بخش غیر مستقیم، دین اسلام اخلاق اقتصادی را مطرح کرده است؛ یعنی معاملات حلال و سرمایه داری مشروع کافی نیست و در کنار احکام اقتصادی اسلام، اخلاق اقتصادی نیز اهمیت دارد.

حجت الاسلام والمسلمین بیات بیان داشت: در اخلاق اقتصادی باید به مسئله انفاق، ایثار و عدالت توجه داشت؛ چون خداوند مال و ثروت را برای افراد سرمایه دار نیافریده است، بلکه در دست آنها به امانت گذاشته است و آن‌ها در برابر آنچه دارند، مسئول هستند.

این کارشناس حوزوی گفت: با مراجعه به قرآن و روایات در می‌یابیم که تمام زوایای زندگی یک مسلمان می‌تواند در مسیر جهاد فی سبیل الله باشد.

وی افزود: باید توجه داشت که جهاد فی سبیل الله منحصر در جهاد اصغر و جنگ در میدان نبرد نیست، بلکه جهاد در تمام ابعاد زندگی می‌تواند، لحاظ شود.

این کارشناس حوزوی با اشاره به آیه 15 سوره حجرات ادامه داد: مومنان واقعی کسانی هستند که به خداوند و پیامبرایمان دارند و شک، شبهه و تردید در وجودشان نیست و اهل جهاد هستند، اما نه تنها جهاد با جان در عرصه نبرد، بلکه در عرصه‌های مختلف جهاد می‌کنند که از جمله آن جهاد با مال و ثروت است.

وی خاطرنشان ساخت: کسانی که در عرصه‌های اقتصادی گام بر می‌دارند و سرمایه و ثروت این کشور و ملت را در جهت عزت و اقتدار اسلامی صرف می‌کنند، مطابق روایات اهل بیت‌(ع) ثوابی به اندازه رزمندگان جبهه‌های نبرد دارند.

* وارد جنگ سختی شده‌ایم

حجت الاسلام والمسلمین بیات ادامه داد: اگر امروز با دشمن از نظر نظامی و جغرافیایی نمی‌جنگیم، ولی در عرصه اقتصاد با تحریم‌های گسترده‌ای که علیه نظام اسلامی، وارد جنگ سختی شده‌ایم که پیروزی در این نبرد تنها با جهاد اقتصادی میسر می‌شود و بنا به آیات و روایات هر کس در جهت پویایی اقتصاد جامعه اسلامی قدمی بردارد از بهترین جهاد کنندگان است.

وی در پایان با اشاره به حدیثی از پیامبر اکرم‌(ص) ابراز داشت: مردی که برای امرار معاش و چرخیدن چرخه اقتصاد خانوده خود تلاش می‌کند، مانند مجاهد فی سبیل الله است.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha