آنچه پیش روست، گفتوگوی خبرنگار مرکز خبر حوزه با حجت الاسلام والمسلمین حسین یزدی، استاد اخلاق حوزه و تولیت مدرسه علمیه رسالت قم است که در آن به تبیین ابعاد مختلف نامگذاری سال جدید، به عنوان «جهاد اقتصادی» و رسالت حوزویان در این عرصه پرداخته است.
* تجمل گرایی، آفت جهاد اقتصادی است
نامگذاری که در طلیعه سال 90 توسط رهبر معظم انقلاب صورت گرفت میبایست از دو بعد مورد ارزیابی قرار گیرد تا ضمن این که جنبههای مثبت آن تقویت میگردد، ابعاد منفی مسائل مالی و اقتصادی و آفت آن یعنی همان تجمل گرایی و روی آوردن به اشرافی گری از جامعه رخت بربندد و بساط آن برچیده شود.
البته باید توجه داشت، مسائل و مشکلات کلان اقتصادی کشور و مباحث کارشناسانه و تخصصی مربوط به آن میبایست به دست توانای کارشناسان اقتصادی و متخصصان این عرصه در مجلس و دولت حل و فصل شود.
اما، سخن ما در این مجال بکارگیری و اجرای« جهاد اقتصادی» در صنف روحانیت و حوزههای علمیه و به ویژه در سطح مدارس عملیه است که میبایست با دقت کامل مورد واکاوی و بررسی قرارگیرد.
گرچه هر کسی در صنف روحانیت و حوزههای علمیه به صورت تخصصی نمیتواند در مباحث اقتصادی وارد شود ولی این به این معنا نیست که وظیفه از دوش آنها برداشته شده، بلکه آحاد ملت در مسئله جهاد اقتصادی سهیم هستند و حوزههای علمیه در این راستا به عنوان پیش قراولان جامعه باید ساده زیستی، دوری از تجمل و اشرافی گری را سر لوحه زندگی خود قرار دهند تا این مسئله در جامعه نهادینه شود.
* سادهزیستی علمای سلف و بزرگان حوزه
سیره پیشوایان مذهب، علمای سلف و بزرگان حوزههای علمیه ساده زیست بوده و هستند و همواره شاگردان، مقلدین را بر مجاهدت های اقتصادی، مبنی بر صرفه جویی و دوری از اسراف و تجمل گرایی دعوت کرده و می کنند.
قرآن کریم در تبیین اصول و ساختار اقتصاد سالم در جامعه اسلامی در آیه 31 سوره اعراف در سه جمله می فرماید: «يَا بَنِي آدَمَ خُذُواْ زِينَتَكُمْ عِندَ كُلِّ مَسْجِدٍ وكُلُواْ وَاشْرَبُواْ وَلاَ تُسْرِفُواْ إِنَّهُ لاَ يُحِبُّ الْمُسْرِفِينَ»، این بدین معناست که برای داشتن اقتصاد سالم در جامعه اسلامی، آحاد جامعه باید مجاهدت کرده و در مصارف زندگی خود، دچار اسراف نشوند.
* سیره اهل بیت(ع) در مسائل اقتصادی
امام علی(ع)در نامهای به فرماندار بصره تاکید کردهاند؛ «إِنَّ إِمَامَكُمْ قَدِ اكْتَفَى مِنْ دُنْيَاهُ بِطِمْرَيْهِ وَ مِنْ طَعَامِهِ بِقُرْصَيْهِ»، (بحارالانوار، ج 67، ص 320)؛ یعنی به تحقیق پیشوای شما از پوشیدنی های دنیا به دو قطعه لباس کهنه و از خوردنی ها به دو قرص نان اکتفا نموده است.
بر این اساس روحانیت در زندگی فردی و اجتماعی می بایست از تشریفات به دور باشد و از گسترش تجملات در اطرافش جلوگیری کند و امام علی(ع)، این اسوه بی همتای بی آلایش را الگوی خود قرار دهد تا بتواند با قوت و قدرت استقلال حوزه های علمیه را صیانت بخشد و مانند میرزای شیرازی بزرگ و دیگر مراجع و بزرگان با استبداد مبارزه و اسلام و تشیع را به جهانیان معرفی نماید.
*شیعه نیازی به تجملگرایی ندارد
خوشبختانه شیعه واقعی که پیرو راستین اهل بیت(ع) است، نیازی به تجمل گرایی نداشته و ندارد و یگانه رمز پیشرفت و عظمت او تاسی از پیامبر (ص) و اهل بیت(ع) بوده و هست.
* و اما سخن پایانی ...
امام رضا (ع) در حدیثی می فرمایند: «شما محاسن کلام ما را به مردم گوشزد کنید، چرا که اگر مردم به محاسن کلام ما پی برده و آگاهی یابند حتماً پیرو ما خواهند شد». بحارالانوار / ج 2 / ص 30
*نکته پایانی
از درگاه حضرت احدیت مسئلت می نماییم حوزه های علمیه را از دستخوش حوادث محافظت نموده و کلیه خدمتگزاران به جهان تشیع را زیر لوای منجی عالم بشریت از خطرات در امان بدارد.