شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024

اول؛ برپایی نمايشگاه کتاب در ارديبهشت ماه هر سال، شور و شوق فراوانی در ميان علاقه مندان به کتاب – این یار همیشه مهربان- ایجاد می کند و بدین طریق اقشار مختلف مردم، براي خريد از سراسر کشور به این نمايشگاه مي آيند.

در این میان حوزویان نيز از این رهگذر، بخشي از نياز خود به کتب مختلف را تأمين مي کنند.

اواسط هفته جاری فرصتی دست داد تا به همراه تنی چند از دوستان رسانه ای سری به بیست و چهارمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران زده و از نزدیک با کم و کیف برگزاری این رویداد مهم علمی و فرهنگی به ویژه در بخش عرضه کتب حوزوی و دینی آشنا شویم.

نمايشگاه امسال که به سنت چند سال اخیر در محل مصلی تهران دایر می گردد، در بخش داخلي در چهار بخش ناشران عمومي، دانشگاهي، آموزشي و کودکان و نوجوانان ساماندهي شده است. در این بین ناشراني که اقدام به عرضه کتب حوزوي مي کنند در بخش ناشران عمومي قرار گرفته است.

دوم؛

از آن جا که سال گذشته گزارش مفصلی در خصوص وضعیت حجاب- بخوانید بدحجابی – نمایشگاه تهیه کرده و

منعکس کرده بودیم در این نوشتار گزارش گونه، بنای آن نیست که باز هم به طور تفصیلی به این مساله پرداخته

شود هر چند این اعتقاد به طور راسخ وجود دارد که معضل ضد فرهنگی بدحجابی از آن دسته مسایل بغرنجی است که بارها و بارها باید آن را محور و سوژه گزارش ها و یادداشت ها کرد، بلکه از این رهگذر بوی بهبود ز اوضاع جهان بشنویم!

در این جا فقط به همین نکته بسنده می شود، بر اساس مشاهدات نگارنده ، متاسفانه وضع حجاب نمایشگاه تفاوت چندانی با سال گذشته و سالیان قبل از آن نداشت. این در حالی است که گشت ارشاد امسال تا حدودی پر رنگ تر

از قبل بود اما....!

جای بسی تاسف است از این بابت که برخی از بانوان، نمایشگاه کتاب تهران را با عروسی و مجالس آن چنانی عیش و نوش اشتباه گرفته اند؛ این تاسف وقتی بیشتر می شود که می بینیم

برخی بانوان غرفه دار نیز با آرایش های آن چنانی و پوششی غیر قابل قبول، گویا مرتکب چنین اشتباهی شده اند. ( البته امیدواریم که قصد و غرضی نباشد)

سوم؛

یکی از نکاتی که در خصوص نشر حوزوی و دینی و حضور آن در این نمایشگاه می بایست حتما به آن اشاره کرد این است که متاسفانه تبلیغات این دسته از ناشران حتی در داخل محوطه نمایشگاه و نیز صحن اصلی شبستان که محل دایر شدن غرفه های ناشران عمومی است، در سطح ضعیفی قرار داشت، به گونه ای که حتی بسیاری از مراجعه کنندگان که به دلیل ازدحام جمعیت نمی توانستند نشانی دقیق غرفه های دینی و حوزوی را از باجه های اطلاع رسانی بگیرند، برای پیدا کردن این غرفه ها دچار نوعی سردرگمی می شدند.

این در حالی است که به عنوان مثال ناشری همچون سوره مهر که متعلق به حوزه هنری می باشد در بسیاری از نقاط شبستان با نصب بنرهایی اذهان مردم را متوجه خویش می ساخت به ویژه این که در ابتدای غرفه جذاب آن نیز کتاب معروفش « دا» نیز به نمایش در آمده بود و همین مساله هم به فروش بیش از پیش این کتاب پر شمارگان کمک شایان توجهی می کرد.

از سویی به نظر می رسد باید در رابطه با مساله اطلاع رسانی نمایشگاه و نیز چینش غرفه ها فکر دیگری کرد تا مخاطبان علاقه مند به کتب دینی و حوزوی و البته گونه های دیگر، راحت تر و در مدت زمان کمتری بتوانند در یافتن کتب خویش به مقصود برسند.

حضور برخی از ناشران مهم حوزوی همچون نشر( آستان قدس رضوی)، بوستان کتاب ( دفتر تبلیغات اسلامی ) ، بنیاد بین المللی علوم وحیانی اسرا( ناشر آثار حضرت آیت الله جوادی آملی)، انتشارات موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) ، با غرفه آرایی های نسبتا جذاب تا حدود زیادی توانسته بود مخاطبان را مجذوب خویش سازد هر چند که غرفه های دیگر حوزوی در این خصوص کمتر با توفیق همراه بودند.

چهارم؛

یکی از ویژگی های خوب و برجسته نمایشگاه امسال که البته در ایام شهادت بی بی دوعالم حضرت زهرا(س) رسانه های تصویری و مکتوب و مجازی بدان پرداخته بودند و آن را می توان یکی از نقاط عطف نمایشگاه توصیف کرد، بحث ایجاد غرفه ای ویژه در مورد حضرت زهرا (س) بود که در آن کتب مربوط به زندگی نامه و هر آن چه مربوط به ایشان است به نمایش و عرضه گذاشته شده بود.

در این غرفه که به همت شرکت تعاونی ناشران استان قم دایر شده بود، آثار مهمی از نوسیندگان مطرح حوزوی و دانشگاهی قرار داده شده بود که انصافا با استقبال اقشار مختلف مردم از نسل جوان و دانشگاهی و حوزوی و مرد و زن روبرو بود.

حضور ناشران آثار علما و مراجع تقلید نیز گرچه شاید در ظاهر در میان شلوغی انبوه ناشران در حاشیه قرار گرفته بود، اما همین حضور نیز در نمایشگاهی که عنوان بزرگترین رویداد فرهنگی سال جمهوری اسلامی ایران به حساب می‌آید حقیقتا مغتنم و ارزشمند است ، ضمن آن که نباید از این نکته هم غافل شد که آثار قلمی بزرگان حوزه ، علما و مراجع معظم تقلید و همچنین خاطرات و کراماتی از بزرگان درگذشته حوزه های علمیه و علمای بلاد در بسیاری از غرفه ها مردم را جذب خویش می ساخت.

پنجم؛

از این واقعیت نمی توان چشم پوشید، طلابي که براي خريد کتب مورد نياز خود به نمايشگاه کتاب مراجعه مي کنند با توجه به عدم تمرکز کتب حوزوي در يک بخش خاص، زمان زيادي بايد در اين بخش صرف کنند تا به کتب مورد علاقه خود دست يابند.

در این خصوص به نظر مي رسد وجود بخشي به نام بخش کتب حوزوي که محل عرضه کتب حوزوي اعم از درسي، کمک درسي و... باشد در نمايشگاه خالي است.

یک پیشنهاد خوب دیگر که در برخی روزنامه ها و سایت ها هم منعکس شده بود، اشاره به این مساله داشت که چه خوب است چنین نمایشگاهی البته در ابعادی اختصاصی تر و محدودتر در قم برگزار شود، تا بدین وسیله خیل عظیم مشتاقان، راحت‌تر و در اسرع وقت بتوانند دیداری از نزدیک با یار مهربان خویش داشته و بدین سان زودتر به وصال چنین یار شیرین زبانی نایل گردند!

ششم؛

شکی وجود ندارد تحول و نوآوری از ضرورتهایی است که باید در حوزه نشر کتب دینی و حوزوی بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد، ضمن آن که باید به این نکته هم اشاره داشت که متاسفانه یکی از ضعفهای عرضه این دسته از کتب، مسئله پخش و توزیع آن است، چه آن که در این عرصه پخش قوی وجود ندارد که این امر در کنار مسائل اجتماعی و اقتصادی و فرهنگی که گرایش به سمت کتاب دینی را کم کرده خود از جمله ضعف های عمده محسوب می شود.

تردیدی وجود ندارد کتابهای دینی و مذهبی در کشور از ظرفیت بسیار مناسبی برخوردار است، چرا که پس از انقلاب اسلامی رویکرد مردم به این کتاب ها و کتاب های حوزه مذهبی بسیار مثبت بوده به گونه ای که بازار خوبی برای آن فراهم شده است.

با عنایت به این مساله و به رغم ظرفیت و پتانسیل خوب این عرصه در جامعه، مشکلاتی نیز پیش روی عرصه چاپ و نگارش کتاب دینی و حوزوی است که یکی از بزرگترین آنها را می توان مسئله تکرار محتوا در این کتاب ها دانست. امید آن که در سالیان آتی متولیان نشر و چاپ این قبیل کتب و نیز مسئولان برگزاری نمایشگاه کتاب با توجه ویژه به این نکات زمینه برگزاری هر چه بهتر نمایشگاه به ویژه در بخش حوزوی را فراهم کنند. انشاالله.

گزارش: سیدمحمدمهدی موسوی

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha