یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024

معاون بین الملل حوزه‌های علمیه گفت: مصر با تغییراتی که در قانون اساسی خود ایجاد کرد، راه را برای روی کارآمدن مبارک‌های جدید بست.

به گزارش مرکز خبر حوزه، حجت‌الاسلام والمسلیمن زمانی، امروز در نشست علمی جایگاه فقهی قیام‌های مردمی که در سالن اجتماعات مجتمع آموزش عالی فقه(حجتیه) قم برگزار شد، تحولات مصر را مد نظر قرار داد و اظهار داشت: مصری‌ها برای جلوگیری از روی کار آمدن افرادی چون حسنی مبارک، برخی از بند‌های قانون اساسی خود را تغییر داده و با برگزاری رفراندوم مردم نیز آن را پذیرفتند.

معاون بین‌الملل حوزه‌های علمیه، اجرای این کار را تضمین کننده آینده مصر دانسته و افزود:‌ بر اساس این تغییرات، رییس جمهور تنها دو دوره می‌تواند در رأس دولت باشد و دوره ریاست جمهوری نیز از شش سال به چهار سال کاهش یافت، همچنین کسی که رییس جمهور می‌شود، باید هیچ وابستگی خانوادگی به بیگانه نداشته باشد.

* اشتراکات قیام‌های خاورمیانه

وی به اشتراکات قیام‌های مردم منطقه خاورمیانه اشاره کرد و گفت: عدالت‌خواهی و ظلم ستیزی نخستین دلیلی است که قیام‌های مردمی را شکل داد؛ چرا که پیش از آغاز این جنبش‌ها ظلم‌های فراوانی در ابعاد مختلف اقتصادی، فرهنگی و دینی از سوی حاکمان ظالم به مردم تحمیل می‌شد که سرانجام دلیل به وجود آمدن این حرکت‌ها شد.

این کارشناس عرصه بین الملل به دیدگاه  فقه اسلامی در برابر ظالم اشاره کرده و ابراز داشت: بر اساس سخن صریح قرآن، فقه اسلامی فرمان قیام علیه ظلم و استبداد را داده و این دلیل فقهی به اندازه‌ای محکم است که اگر  قیام‌ها بر اساس این دلیل باشد، مشروع بودن آن را ثابت می‌کند و  نیازی به دلایل دیگر فقهی ندارد.

حجت‌الاسلام والمسلیمن زمانی، استقلال‌طلبی و سلطه ستیزی را از دیگر انگیزه‌های قیام‌های صورت گرفته در منطقه برشمرد و بیان کرد: تمامی دولت‌های منطقه که در آن قیام‌های مردمی به راه افتاده است، وابستگی شدیدی به استکبار دارند و اجراء کننده دستورات آنها هستند.

معاون بین‌الملل حوزه‌های علمیه تصریح کرد: قرآن صراحتاً سلطه را نفی می‌کند و قاعده «نفی سبیل» نیز حاکم شدن کفر بر مسلمانان را حرام می‌داند و کسی که این حاکمیت را بپذیرد، از کفار می‌داند.

وی ادامه داد: درخواست حاکمیت ملی و مردم سالاری دینی و استبداد ستیزی انگیزه دیگری بود که انقلاب را در مصر، لیبی،‌ تونس، بحرین و... راه انداخت و تا به امروز مردم نقشی در انتخاب حکام و نمایندگان خود نداشتند و افراد انتخاب شده، منتخبان واقعی مردم نبودند.

* اگر حکومت اسلامی نباشد، ...

حجت‌الاسلام والمسلیمن زمانی مطالبه حاکمیت اسلامی را انگیزه دیگر قیام‌های مردمی عنوان کرد و گفت:‌ مردم منطقه می‌دانند که در کشور اسلامی اگر حکومت اسلامی نباشد، امکان اجرای احکام دینی وجود ندارد؛ از این رو قیام را برای اجرای احکام اسلامی راه اندازی نمودند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha