رئیس جهاد دانشگاهی قم در گفتوگو با خبرنگار مرکز خبر حوزه، با اشاره به برگزاری کنگره قم آرمان شهر شیعی، گفت: تعاریفی که از آرمان شهر شیعی در ادبیات غرب میشود، نشان میدهد که یکی از دغدغههای بشر از قرنها پیش، رسیدن به جامعهای است که مردم در آن به انسان کامل تبدیل شوند.
وی ادامه داد: این فلسفه بسیار ارزشمند و در تمام زندگی بشر هم جاری بوده است و شاید یکی از مهمترین اهداف بعثت پیامبران، رسیدن به همین مکتب و نگاه بوده باشد.
محمدابراهیم فقیه زاده به ایده جهانیشدن اشاره کرد و اظهار داشت: آنچه امروز جهان غرب، تحت عنوان جهانیشدن از آن نام میبرد، همان چیزی است که مکتب رهاییبخش اسلام 1400 سال پیش به آن پرداخته است. جهانیشدن یک ایده است که امروز کشور ما با این شکل به دنبال آن است.
وی سیاست جهاد دانشگاهی قم در این بحث را مد نظر قرار داد و اذعان داشت: جهاد دانشگاهی قم به دنبال این است که آیا این امکان وجود دارد بتوانیم با استفاده از آموزههای دینی تعریف دقیقی از آرمان شهرهایی داشته باشیم که مردم در آن بتوانند به کمال برسند یا نه؟
وی درباره شهر قم گفت: قم به عنوان پایتخت فقه شیعه، شهری است که مراجع عظام و علما در آن به پاسخ شبهات میپردازند؛ اما واقعیتی بسیار تلخ در آن وجود دارد و آن این است که امروز قم علیرغم اینکه پایتخت فقه شیعه و نشر علوم آل محمد(ص) است، اما متأسفانه کاملا از این موضوع بیبهره است. قم یکی از شهرهایی است که از منظر شهری به شدت فقیر بوده و از جمله شهرهایی است که عنوان آرمانشهر برای آن نامناسب میباشد.
رئیس جهاد دانشگاهی قم به راهحل این معضل پرداخت و تصریح کرد: اولین گامی که جهاد دانشگاهی قم در این زمینه برداشت، این بود که کنگرهای را در این حوزه تعریف کرد، همچنین در جلساتی که با حضرات آیات و نمایندگان شهر قم در مجلس شورای اسلامی داشتیم، این دغدغه مطرح شد و به این نتیجه رسیدیم که این معضل، دغدغه کلی برای تمام مسئولان نیز میباشد.
وی ابراز داشت: هدف از برپایی این کنگره، تدوین مبانی نظری آرمان شهر شیعی به ویژه معماری شهری بر اساس فقه شیعه و آموزههای اسلامی با بهرهمندی از نظرات بزرگان و علمای حوزه است و در این راستا با چندین مرکز حوزوی همکاری داریم.
* قم؛ نماد شهرسازی اسلامی خواهد شد
خانم فاطمی، دبیر علمی کنگره و عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی قم نیز در گفتگو با خبرنگار مرکز خبر حوزه، اظهار داشت: آنچه ظاهر شهرهای ماست، با آنچه که مناسب با شهرهای ما باید باشد، تفاوت زیادی دارد و ما باید معماری و شهرسازی اسلامی را در شهرهای خود پیاده کنیم و برگزاری این کنگره، در راستای تحقق این هدف میباشد و امیدواریم استان قم به نماد شهرسازی اسلامی جهان تبدیل شود.
دبیر علمی کنگره آرمان شهر شیعی با اشاره به برگزاری پیش نشستهای این کنگره طی سال گذشته گفت: دستاوردهای این کنگره نباید در حد نوشته باشد، بلکه باید کارشناسی و اجرایی گردد.