به گزارش مرکز خبر حوزه، در این نشست که شب گذشته از سوی انجمن روانشناسی اسلامی حوزه علمیه قم در سالن همایش انجمنهای علمی حوزه برگزار شد، یکی از اساتید حوزه و دانشگاه در تعریف شادکامی، گفت: شادکامی در علوم اسلامی و لغت عربی به معنی سعادت مبتنی بر خیر و همراه با سرور می باشد.
حجتالاسلام والمسلمین عباس پسندیده با بیان این که تنها تفاوت تعریف اسلامی و تعریف علم روانشناسی مثبتگرا از سعادت، تفسیر از خیر و سرور میباشد، افزود: در آموزههای اسلامی سعادت و شادکامی بر پایه مقیاس دنیوی و اخروی است، به گونهای که این دو از هم جدا نیستند و در هم تنیده شده اند، اما در روانشناسی مثبتگرا، سعادت تنها در مقیاس دنیا تعریف میشود.
وی ادامه داد: در تعریف اسلامی از سعادت، سعادت دنیوی باید به گونهای صورت گیرد که سعادت آخرت نیز تأمین شود.
این استاد حوزه و دانشگاه در تبیین ساختار شادکامی در تعالیم اسلامی اظهار کرد: با توجه به متون اسلامی در شادکامی دو رکن رضامندی و نشاط وجود دارد که اگر با هم ترکیب شوند، شادکامی اسلامی تأمین میشود.
وی با اشاره به این که در امورات زندگی انسان، رویدادهایی وجود دارد که نتیجه آن خوشایندی و ناخوشایندی است و تکالیفی است که باید و نبایدها را تبیین میکند، اظهار داشت: در دیدگاه اسلامی همه امور زندگی به تقدیر خداوند است که در تقدیر تکوینی نعمت(خوشایند) و مصیبت(ناخوشایند) جلوه میکند و در تقدیر تشریعی با مجموعه احکام واجب(باید) و حرام(نباید) نمود پیدا میکند.
حجتالاسلام والمسلمین پسندیده نتیجه رضامندی در برابر تقدیر را شادکامی در انسان معرفی کرد و گفت: در بعد تکوینی، رضامندی در برابر نعمتها(خوشایند) شکرگزاری و در مصیبتها(ناخوشایند) صبر است و در بعد تشریعی رغبت به طاعت(باید) و کراهت از معصیت(نباید) میباشد. انسانی که راضی به تقدیر خداوند باشد، به شادکامی و سعادت میرسد.
وی در ادامه به عوامل اصلی رضامندی اشاره کرد و خاطرنشان ساخت: با توجه به تعالیم اسلامی و سخنان معصومین(ص) همه امور به تقدیر خداوند است و تقدیر خداوند مبتنی بر خیر است. اگر انسان بداند تمامی اموری که در زندگی او به وجود میآید، تمامی بایدها و نبایدها و نعمتها و مصیبتها برای او خیر است، نسبت به این امور رضامند میشود.
این استاد حوزه و دانشگاه با تأکید بر این که تحقق خیر تقدیر شده در زندگی متوقف بر رضامندی انسان است، اظهار داشت: درست است که تمامی امور تقدیر خداوند و تقدیر خداوند مبتنی بر خیر است، اما این مشروط است. اگر واکنش انسان در تقدیر مثبت(رضامند) باشد، نتیجه آن خیر میشود، در غیر این صورت برای او شر میشود.
وی در بخش پایانی سخنان خود گفت: برای رضامندی الگوی ارزیابی فرد از پدیدههای زندگی باید اصلاح شود، دراین میان روانشناسان باید خیرباوری را درانسانها به وجود آورند.
حجتالاسلام والمسلمین پسندیده افزود: اگر انسان الگوی ارزیابی خیرگرا و مصلحتگرا باشد، میتواند به رضامندی و در نهایت به شادکامی برسد؛ ولی اگر الگوی ارزیابی او لذتگرا باشد، نمیتواند به شادکامی برسد.