حجت الاسلام و المسلمین نظری در گفت وگو با خبرنگار مرکز خبر حوزه، در خصوص جنجالهای اخیر که بر سر پروژه منوریل قم صورت گرفته است، گفت: اصل ایجاد منوریل یکی از سیاستهای اصلی دولت آقای احمدی نژاد است که در بعضی از شهرستانها بنا داشتند آن را اجرا کنند و این شبیه کار مترویی است که در دولتهای قبلی بود.
وی در ادامه با بیان این که این کار بناست در برخی کلان شهرها اجرا شود افزود: نیاز به این سیستم در راستای بهبود حمل و نقل عمومی از مواردی است که نیاز به آن در شهر قم حس میشد.
مدیر حرم مطهر حضرت معصومه(س)، ادامه داد: متولیان امر در این خصوص با برنامه ریزی به این نتیجه رسیدند که وجود رودخانه قم در وسط شهر، بستر آماده و خوبی برای ایجاد این کار است؛ در نهایت تصمیم بر آن شد که پروژه در این محل احداث شود.
وی تصریح کرد: قم پایتخت اسلام ناب و تشیع است، به همین دلیل زائران زیادی وارد این شهر میشود و چون گنجایش نقل و انتقال این جمعیت را ندارد؛ میتوان گفت که تصمیم ایجاد منوریل در قم، تصمیمی خوب و بجاست.
حجت الاسلام و المسلمین نظری گفت: شخص رییس جمهور هم پشتیبان این طرح بوده و خواهد بود؛ تا این کار انجام شود و انشاالله تکمیل هم خواهد شد.
* لرزشهای منوریل ساختمان قدیمی حرم را تخریب میکند
وی خاطرنشان کرد: البته در اجرای این طرح، اختلاف نظرهایی پیش آمده است که یکی از آنها این است که منوریل با وضعیتی که دارد و سر و صدایی که ایجاد میکند، اگر بخواهد از مقابل حرم مطهر حضرت معصومه(س) بگذرد، لرزشهایی را در حرم ایجاد میکند و این امر شاید باعث تخریب خیلی از چیزها از جمله ساختمان قدیمی، گنبد و گلدستهها و تأسیسات قدیمی حرم شود؛ چرا که این ساختمان قدیمی و سنتی حرم و گنبد و گلدستهها، ظرفیت آن را ندارند که قطار با سرعت از مجاورتش بگذرد؛ به علاوه آن که این کار روزانه به طور مرتب هم تکرار میشود.
* اگر صحن جواد الائمه ساخته نشده بود...
مدیر حرم مطهر حضرت معصومه(س) افزود: غیر از این مشکلاتی که ذکر شد، مشکل دیگری نیز وجود دارد و آن این که صحن جوادالائمه(ع) که تداخل با مسیر منوریل هم دارد، نیز ساخته شده است؛ اگر این صحن ساخته نشده بود کار تا حدودی راحت تر انجام میگرفت؛ بعد از ساخته شدن صحن جوادالائمه(ع) و مسقف شدن رودخانه، یک مرتبه رفته اند، سراغ منوریل!!!
وی ادامه داد: با وضعیتی که صحن جوادالائمه(ع) ساخته شده است، به نظر میرسد بهترین راه این است که منوریل تا کنار پل بازاری که ما بین حرم و میدان مطهری قرار دارد، بیاید.
حجت الاسلام و المسلمین نظری گفت: راهاندازی منوریل فی نفسه مسئله نیست و مشکلی ایجاد نمی کند، اما حالا که پروژه به صحن جوادالائمه(ع) رسیده، با این مشکل مواجه شده از کجا برود؟؛. مردم را از پارک سوار هفتاد و دوتن و امیرکبیر میتوانند بیاورند این جا(تا پل بازار ما بین حرم حضرت معصومه(س) و میدان مطهری)، اما بعد از این جا، قطار از کجا رد شود؟؛.
* طرحهای مختلف برای حل مشکل منوریل
وی با بیان این که طرحهای مختلفی برای حل این مشکل پیشنهاد شده است، ابراز داشت: این جا چند صورت دارد یا باید از زیر صحن جواد الائمه(ع) بروند؛ برای این کار باید تا عمق 50متری زمین را بشکافند که کار بسیار سنگین و سختی است. برای رسیدن به این مهم، علاوه بر کندن 50متر از زمین، باید از آن طرف پل حجتیه سر در بیاورد!!!؛ این درصورتی است که بخواهند خط منوریل متصل به هم باشد؛ دیدند که این کار سخت است و شاید لرزش زیاد باعث شود، آسایش مردم و زائران سلب گردد و به حرم و ساختمانهای آن آسیب برساند.
مدیر حرم مطهر حضرت معصومه(س) ادامه داد: یک نظر هم این بود که از نزدیک میدان مطهری یعنی انتهای خیابان خاکفرج، مسیر منوریل را به طرف چهارراه غفاری تغییر دهند و از آنجا و به سمت قبرستان نو دور بزند از آن طرف پل حجتیه بیرون بیاید؛ در این صورت، خط مستقیم منحرف میشد و یک خط منحنی در این قسمت ایجاد میگردید؛ در صورت انجام این کار، علاوه بر نفعی که زائران حرم حضرت معصومه(س) از منوریل میبرند، منافعی هم برای مردم قم دارد.
* آخرین نظریه؛ صحن جواد الائمه(ع) ابتدا و انتهای خط مونوریل
وی در مورد نظریه دیگر در این باره هم گفت: نظریه دیگر این است که اصلا منوریل از دوطرف که میآید، به حرم که میرسد قطع شود؛ یعنی از پارک سوار هفتاد و دوتن تا نزدیک پل بازار ادامه یابد و قبل از صحن جوادالائمه(ع) برگشت بخورد و برود؛ به این معنا که ابتدا و انتهای خط منوریل، صحن جوادالائمه(ع) باشد.
حجت الاسلام والمسلمین نظری ادامه داد: آخرین نظریه ای که قرار بود پیگیری و اجرایی شود همین است که صحن جوادالائمه(ع)؛ صحنی باشد به صورت یک ایستگاه برای منوریل قم و در نهایت این صحن آسیبی نبیند.
* مراقب باشیم بافت حرم آسیب نبیند
وی در پایان گفت: امیدواریم هر چه زودتر کارهای منوریل قم انجام گیرد؛ چرا که نیاز زیادی به وجود این امکانات در قم ا حساس میشود، اما باید مراقب بود به بافت حرم مطهر حضرت معصومه(س) آسیبی نرسد.