یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024
کد خبر: 250582
۵ خرداد ۱۳۹۰ - ۰۰:۵۲

یکی از نویسندگان عرب ابراز داشت: بر اساس منابع تاریخی، مصر تنها در دوره اسلامی به شکوفایی اقتصادی رسید.

به گزارش سرویس بین الملل مرکز خبر حوزه ، دکتر عبد الرحيم ريحان گفت:کشورهای اسلامی در  سایه حکومت اسلامی و اجرای احکام اسلام، شاهد نهضت بزرگ اقتصادی بوده اند.

* برای عبور از مرحله رکود باید به آموزه های اسلامی برگردیم

وی که مدیر کل تحقیقات باستان‌شناسی و نشریات علمی در منطقه سیناء است افزود: اسلام مهمترین عامل جنبش مسلمانان بوده است و برای عبور از مرحله رکود و واپسگرایی فرهنگی و اقتصادی که از آن رنج می‌بریم باید به تعالیم و آموزه‌های اسلامی بازگردیم و آن را در زندگی خود به کار گیریم.

این نویسنده عرب خاطرنشان ساخت: تجارت پونه، فلفل، ادویه و گل میخک کلید رمز پیشرفت اقتصادی و جمع‌آوری ثروت‌های عظیم در دوره‌های اسلامی بود که در شکوفایی تمدن اسلام نقش به سزایی داشت به طوری که اشتیاق اروپاییان به این کالاها افزایش یافت و فلفل جای پول را در داد و ستد‌ها گرفت.حتی در زمانی که تعصبات مذهبی شعله‌ور شده و خطرات حمل و نقل خشکی و دریایی و آفات طبیعی تجارت فلفل و ادویه‌جات را تهدید می‌کرد، این تجارت همچنان مسیر خود را پیمود.

* نقش فاطمیون در شکوفایی اقتصادی مصر

وی یادآور شد: به عنوان مثال در دوره فاطمیون (358-567 هـ / 969-1171م) در مصر، می‌بینیم که سیاست آنها منجر به این شد که صاحبان حرفه‌های گوناگون با چشم‌پوشی از گرایش‌های دینی و مذهبی در گروه‌های مختلف جمع شوند و فعالیت کنند از این رو تجارت ادویه در انحصار مسلمانان نبود و غیر مسلمانان اهل ذمه که جزو رعیت حکومت اسلامی به‌شمار آمده و در شرق به عنوان عرب بدان‌ها نگریسته می‌شد نیز در آن مشارکت داشتند.

دکتر عبدالرحیم ریحان خاطر نشات کرد:سیاست فاطمیون در قبال تجار اروپایی و به ویژه در شهرهای ایتالیا، برای برقراری رابطه با بازار مصر رقابت ایجاد کرد و با بستن قراردادهایی با آنان، تسهیلاتی تجاری در داخل مصر دریافت کردند که تعامل با تاجران ادویه را برای آنان آسان می‌ساخت و نتایج و آثار آن در همه مظاهر زندگی هویدا شد و آسایش و توسعه اقتصادی را در پی داشت.

وی گفت:به رغم بحرانی شدن اوضاع کشور در دوره دوم فاطمیون، اقتصاد مصر در نتیجه فعالیت تجار ادویه تحت تأثیر قرار نگرفت. خلفای فاطمی ثروت‌های هنگفتی از طلا و سنگ‌های قیمتی در خزانه‌های خود و فرماندارانشان از خود بر جای گذاشتند و دایره این رفاه اقتصادی ، همه مردم مصر بویژه تجار را دربر گرفت.

* وقتی تحریم ها از کار می افتد

دکتر عبدالرحیم ریحان اظهار داشت:رونق و شکوفایی اقتصادی در دوره حاکمیت اسلامی موجب شد تا در دوره جنگ های صلیبی نیز که کشورهای اروپایی برای نابودی اقتصاد مصر اقدام به تحریم شرق و قطع رابطه تجاری با آنان کردند، اما این تحریم ها به نتیجه نرسید. زیرا ایتالیا به دلیل زیان‌های بسیاری که از آن دید توان استمرار در این وضعیت را نداشت.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha