پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024

اشاره؛ هوا به شدت گرم است. روی این به شدت تاکید دارم، آن هم وقتی قرار باشد حوالی ظهر سومین روز از مراسم اعتکاف بخواهی برای تهیه گزارشی از حال و هوای معتکفین درگاه الهی، عازم مسجد اعظم قم شوی.

سه روز بریدن از هیاهوهای روزمره دنیا و گرفتاری‌هایی که باعث شده کمتر طعم معنویت را بچشیم، واقعا فرصتی مغتنم است؛ این را آنانی که خود نعمت حضور در این بزم تقرب را یافته اند، بهتر می‌دانند. ساعاتی قبل از آغاز مراسم ویژه‌ی‌ ام داوود با تنی چند از معتکفان مسجد اعظم هم کلام شدم تا از حس و حال آن‌ها بپرسم و مرقومه ای برای درج در خبرگزاری حوزه آماده کنم.

* تمرینی سه روزه برای یک سال!

حجت الاسلام رضا قاسمی ، طلبه سطح عالی حوزه، با اشاره به این که حضور در چنین مراسمی اگر با یک نیت الهی همراه باشد، بی شک توفیق بزرگی از جانب خداست، می‌گوید: خدا رحمت کند همه مومنین و مومنات را، استادی داشتیم در حوزه که به رحمت خدا رفت، ایشان عبارت زیبایی داشتند

درباره اعتكاف؛ می‌فرمودند: «عزیزان من بدانید و آگاه باشید که اعتکاف همچون یک تمرین سالیانه است محدود در سه روز که انسان اگر قدر بداند می‌تواند در مراحل معنوی، چون مراقبت از نفس ، خودسازی و تقرب به خدا به جاهای عجیبی برسد.» من اگر بخواهم چیزی به شما درباره عظمت و آثار معنوی اعتکاف بگویم، شاید چیزی بهتر از این جمله طلایی استاد مرحوممان را نداشته باشم.

جعفر نیسی پور، 53 ساله و شغل بازاری، اما طبق عادتی قدیمی، سه روز از سال را برای آن که با خدایش بیشتر خلوت کند، کرکره مغازه را کشیده و فارغ البال از مشغولیات زندگی هر روزه ، به خانه خدا می‌آید تا هم نوا با دیگر معتکفان ماه امیر مومنان(ع)، نجوای استغفار سر دهد.

خودش راجع به حس و حالی که این روزها دارد، چنین می‌گوید: دوران سه روزه اعتکاف چکیده زیبایی از یک اجتماع معنوی را می‌توان شاهد بود . به نظر من خداوند متعال به این بهانه برای کسانی که حقیقتا تشنه معنویت هستند، بستری فراهم کرده تا نگاهی دوباره به زندگی و فلسفه مهم خلقت داشته باشند و به این طریق روح خود را برای هر چه بیشتر خدایی شدن صیقل دهند.

* زیباترین آرامش دنیایی

وی که بیش از 12 بار است در مراسم معنوی اعتکاف شرکت می‌کند، ادامه داد: چنین فضای معنوی ای به ویژه برای جوانانی که امروزه در جامعه اسباب و لوازم گناه برایشان به راحت مقدور است، خیلی اثر دارد، مهم ترین آن شاید این باشد که بعد از گذراندن این سه روز حداقل تا مدتی کمتر و به سختی به ورطه گناه می‌افتند. بنده به کسانی که به دنبال آرامش واقعی در این دنیای وانفسا هستند پیشنهاد می‌کنم سال آینده حتما در مراسم اعتکاف شرکت کنند.

* زندگی خود را بیمه می‌کنیم

حجت الاسلام و المسلمین محمد باقر احمدی ، مدرس ادبیات در حوزه و از روحانیون تبعه افغانستان است، وی که بنابر گفته خودش، سالیان قبل توفیق معتکف شدن را در مسجد امام حسن عسکری (ع) داشته و برای اولین طعم اعتکاف را در مسجد اعظم می‌چشد، این گونه درباره اثرات این مراسم معنوی سخن به زبان می‌راند: بنده به عنوان کسی که سال‌ها در محضر اساتید و مجتهدین حوزه تلمذ کرده ام به طور قاطع عرض می‌کنم، تاثیری که اعتکاف در بیمه کردن زندگی معنوی و روحانی انسان‌ها دارد، کمتر برنامه و مراسم دیگری این تاثیر را دارد؛ به ویژه آدمی این توفیق را داشته باشد در جوار حرم ملکوتی حضرت فاطمه معصومه (س) اعمال ایام البیض را به جا آورد.

* خوشحالم و ناراحت!

مصطفی شمس، جزو اولین کسانی است که اعتکاف را تجربه می‌کند. این دانش آموز دبیرستانی ساکن قم البته به نیکی از این تجربه معنوی یادکرده و معتقد است: تصوری که من قبل از آمدن به اینجا داشتم با تصوری که الان دارم خیلی تفاوت می‌کند. راستش را بخواهید الان حال خوشی دارم و افسوس می‌خورم از این که غروب همین روز، باید از اینجا بروم و با این روزهای قشنگ حداحافظی کنم.

وی همچنین می‌گوید: هر کس به اعتکاف می‌آید، بیش از هر زمان دیگری طعم انس با خدا و قرآن و عترت را درک می‌کند. به تعبیر آن شاعر

 ما تیغ گناه در غلاف آمده ایم/ از وادی عین و شین و قاف آمده ایم

 موسی محمد رحیمی ، طلبه هندوستانی است که به مدت 13 سال مقیم در قم است و هم اینک در سطح 4 رشته فقه و معارف مجتمع آموزش عالی فقه یا همان حجتیه سابق مشغول به تحصیل است. وی که برای دهمین بار معتکف خانه خدا می‌شود، این گونه به بیان نظر خویش می‌پردازد: علاقه طلاب غیر ایرانی به ویژه طلاب هندی و پاکستانی برای حضور در مراسم اعتکاف واقعا وصف ناشدنی است، اما به دلیل کمبود فضا و تقاضای فراوان بسیاری از آن‌ها نتوانستند که در این مراسم معنوی و با شکوه حضور یابند؛ امیدوارم بنده و هموطنانم که در مسجد اعظم و نیز دارالتلاوه مسجد معتکف شده اند بتوانیم دعاگوی آنان باشیم.

* تقدیر از برنامه‌های سخنرانی و مداحی

وی ضمن تقدیر از مسئولان برگزاری مراسم اعتکاف به جهت برپایی مراسم سخنرانی و نیز حلقه‌های معرفت، می‌گوید: ما در این سه روز از بیانات اساتیدی چون حجج اسلام و المسلین صدیقی و میرباقری بهره مند شدیم و انصافا از برنامه‌های مناجات و مداحی به مناسبت ولادت امیر مومنان علی (ع) و وفات حضرت زینب کبری‌(س) حظ وافر معنوی بردیم.

*پرشورتر از هر سال

علیرضا فراهانی، طلبه پایه دوم مدرسه دارالعلم اسلامی شهر کاشان است. او که خود ساکن قم است و برای چهارمین بار در مراسم اعتکاف شرکت می‌کند، با اشاره به این که امسال حضور نسل جوان به مراتب بیشتر و پرشورتر از سال‌های گذشته می‌باشد، می‌گوید: شاید این تعبیری که بنده عرض می‌کنم تا حدودی تکراری و کلیشه ای باشد، اما عمیقا باور دارم که اعتکاف زنده شدن دوباره است.

* خلوت با خدا در خانه مقدسش

وی در ادامه با بیان این که سنت اعتکاف نقش بسیار مهم و غیر قابل انکاری در ایجاد حالت محاسبه و مراقبه در معتکفین دارد، می‌افزاید: در عصر ما كه زندگى ماشینى به معنای واقعی کلمه دید‏گان انسان را به خود خیره كرده، این نیاز وجود دارد تا ما زمانی را در تنهایی با خدای خود خلوت کنیم و چه زمانی بهتر از همین ایام مبارک و پرفضیلت آن هم در خانه خدا و کنار بندگان خوبش.

* حضوری امیدوار کننده و دشمن شکن

وي با اشاره به اين نكته كه اعتکاف یک هدیه الهی برای رشد انسان‌ها در مسیر هدف اصلی خلقت است، خاطر نشان می‌کند: امسال از طریق رادیو و تلویزیون متوجه شدیم که در کل کشوری چیزی در حدود یک میلیون نفر در مراسم اعتکاف شرکت کرده اند؛ این واقعا یک خبر خوب است به ویژه در شرایطی که ما در یک جنگ نرم واقعی قرار داریم و دشمنان به طور خاص باورها و اعتقادات مذهبی مردم را نشانه رفته اند. امیدوارم این حضور پرشور، سال به سال توام با درک و بصیرت عمیق باشد و برکاتش انشاالله در کلیت جامعه ما عیان گردد.

سید محمد مهدی موسوی

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha