یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024

مدیر گروه منطق فهم دین پژوهشکده دین‌پژوهی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی از تولید آثار فاخر هرمنوتیک فلسفی توسط این گروه خبر داد.

حجت‌الاسلام والمسلمین شاکرین در گفتگو با مرکز خبر حوزه، با اشاره به تاریخچه راه‌اندازی این گروه، اظهار داشت: گروه منطق فهم دین یکی از گروه­های علمی زیرمجموعه پژوهشکده دین­پژوهی است که از سال 86 فعالیت خود را آغاز کرده است.

وی به اهداف تأسیس این گروه را مدنظر قرار داد و افزود: هدف از تأسیس این گروه، شناسایی میراثی است که در طول تاریخ توسط عالمان و اندیشمندان مسلمان در راستای روش فهم دین در حوزه­های گوناگون پدید آمده و بالندگی یافته است؛ این گروه در پی آن است که این روش­ها را مورد بازسنجی قرار داده و نقاط قوت و برجسته را شناسایی کند و در صورت نیاز به تقویت و تکمیل، اقدامات لازم را درباره آن انجام دهد.

این محقق و پژوهشگر حوزوی، با اشاره به برخی از چالش­های فراروی این عرصه، تصریح کرد: منطق و متدولوژی فهم دین یکی از مهم‌ترین چالش‌های این عرصه بوده و طبیعی است که در این مسیر، دشمنان روش­شناسی عالمان دینی را با شبهات و مطالب خود به چالش بکشانند و تضعیف ­کنند؛ بنابراین جا دارد در این زمینه بررسی عمیق و دفاع عالمانه انجام گیرد و متناسب با نیاز زمان در رابطه با آن فعالیت‌ها صورت بپذیرد.

حجت‌الاسلام والسلمین شاکرین به آثار تولیدی گروه منطق فهم دین اشاره کرده و گفت: با توجه به این­که زمان زیادی از راه­اندازی این گروه نگذشته؛ تاکنون 5 جلد کتاب با ارزش را به چاپ رسانده ایم، همچنین در این گروه روش­های غربی هرمونوتیک فلسفی مورد نقد و چالش جدی قرار گرفته و آثار فاخری نیز در این عرصه تولید شده است.

*برگزاری همایش منطق فهم دین در لبنان

مدیر گروه منطق فهم دین پژوهشکده دین­پژوهی، با اشاره به دیگر برنامه‌های این گروه با برگزاری همایش بین‌المللی منطق فهم دین در کشور لبنان را مدنظر قرار داد و ابراز داشت: این همایش در برنامه­های سال جاری این گروه برای بار دوم تعریف شده است و مقرر گردیده به صورت دوسالانه برگزار شود.

وی با اشاره به همکاری با متخصصان دینی، خاطرنشان ساخت: در بعضی از حوزه­ها همانند منطق استکشاف و استنباط فهم دین، در راستای رفع یکی از دغدغه­های رهبر معظم انقلاب که همان تولید علم دین است، نیازمند بهره‌مندی از توانمندی کارشناسان حوزوی هستیم.

*مهمترین عرصه‌های پیش‌رو

این محقق و پژوهشگر حوزوی، در ادامه به اهداف بلندمدت این گروه پرداخت و اذعان داشت: یکی از اهداف ما در این گروه انجام کار تأسیسی جدی در عرصه­هایی است که هنوز منطق تولید، استنباط و اکتشاف، تدوین نشده است که مهمترین عرصه­های آن می­تواند در دو حوزه علم دینی و اخلاق باشد.

وی افزود: عرصه علم دینی بسیار مهم است و ما امروزه نیاز بسیار جدی به آن داریم و اگر وارد این عرصه شویم، در واقع آن زمان می­توانیم بگوییم که مسئله تولید علم دینی در کشور و در جهان اسلام می­تواند با قوت رو به جلو حرکت کند و تأثیرات بسیار مهمی به لحاظ تمدنی داشته باشد.

مدیر گروه منطق فهم دین پژوهشکده دین­پژوهی، در ادامه با اشاره به عرصه اخلاق دینی اظهار داشت: حوزه دیگری که می­توانیم بگوییم هنوز تولید برای آن فراهم نشده، عرصه اخلاق دینی است؛ به طوری که امروز منطق استنباط و اکتشاف منطق اخلاق دینی را به طور جدی مشاهده نمی­کنیم که در آن ورود شده باشد.

*در عرصه عقائد با مشکلات روبروییم

حجت‌الاسلام والمسلمین شاکرین در پایان به عرصه­های تفسیر و فقه هم اشاره‌ای کرد و اذعان داشت: عرصه تفسیر و فقه نیز از عرصه­هایی است که گام­های ارزشمندی برای آنها برداشته شده و در طول تاریخ بالندگی خوبی پیدا کرده است؛ اما در عرصه عقائد با مشکلاتی روبرو هستیم که امیدواریم توجه بیشتری به آن شود.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha