مرکز تخصصی علوم حدیث در سال 82 تاسیس و فعالیت خود را با پذیرش طلاب و فضلای سطح دو آغاز نمود و از سال گذشته آموزش سطح سه نیز در این مرکز راه اندازی شده است. آنچه در پی می آید گفتگوی خبرنگار مرکز خبر حوزه، با حجت الاسلام علی فاطمیمنش، معاون پژوهش مرکز تخصصی علوم حدیث است.
*مهمترین وظایف معاونت پژوهش
این مرکز زیر مجموعه مدیریت حوزههای علمیه بوده و آیین نامههای تحت نظارت معاونت پژوهش حوزه های علمیه تعریف شده که از جمله آنها شناسایی افراد مستعد پژوهشگر، شناسایی کتابخانههای حدیثی، اداره کتابخانهها، مدیریت های همایشهای علمی و پژوهشی مرکز، ایجاد زمینه لازم برای نشر مجالات علمی و تخصصی، پاسخ گویی به پرسشهای حدیثی، ایجاد زمینه لازم برای پاسخ به شبهات و بررسی اولویتهای تحقیقی و پژوهشی است.
*شناسایی پژوهشگران برتر حوزوی
یکی از مهمترین وظایف معاونت پژوهش این مرکز، شناسایی پژوهشگران برتر حوزوی در عرصه حدیثی است، در این راستا بعد از پذیرش دانش پژوهان، فرم ارزیابی اختصاصی در رشته های گوناگون به طلاب ارائه می شود تا این افراد از نظر علمی و پژوهشی سطح بندی و در گروههای مختلف علمی تقسیم بندی شوند، طلاب در این گروه ها در رشته هایی همچون رجال، فقه الحدیث، تاریخ حدیث، درایه و ... به صورت تخصصی به تحقیق وپژوهش می پردازند و با کسب تجربه به عنوان استاد در عرصه های مختلف علوم حدیث به مراکز مختلف معرفی می شوند.
*فعالیت های کتابخانه ای
از دیگر وظایف معاونت، فعالیت های کتابخانه حدیثی است، این مرکز کتابخانه ای با 5 هزار عنوان که بیش از 30 هزار جلد کتاب در زمینه های مختلف علوم حدیث را شامل میشود، جمع آوری کرده که مورد استفاده فراوان محققین و پژوهشگران در این عرصه قرار می گیرد.
در این کتابخانه سعی شده همه کتابهای اهل سنت و شیعه و حتی مجموعههای دارالحدیث تهیه و خریداری شود که در این زمینه هر سال با حضور در نمایشگاه کتاب تهران سعی می شود، کتاب های اصیل و مرجع را تهیه کنیم، کتابهایی که در این کتابخانه جمع آوری شده بیشتر جوامع حدیثی اولیه و ثانویه هستند که به صورت رایگان در اختیار دانش پژوهان قرار میگیرد.
یکی از مشکلات این کتابخانه عدم دسترسی به نرم افزار قوی برای استفاده و جست و جوی بهتر از کتابها و منابع حدیثی، است که در تلاشیم با خرید نرم افزار مورد نیاز تسهیل و تسریع در تحقیق و پژوهش طلاب را فراهم کنیم.
*هندسه حدیث در معرض نقد و نظر
از جمله برنامه های معاونت پژوهش این مرکز که در سال های آتی تلاش بیشتری در این زمینه صورت خواهد گرفت، برگزاری همایش ها و کارگاه های علمی در مرکز است، به طوری که تاکنون بیش از 5 همایش بزرگ در عرصه های مختلف همچون مدیریت از دیدگاه احادیث، روانشناسی از دیدگاه احادیث و ... با حضور اساتید برجسته حوزه و دانشگاه برگزار شده است.
هدف از برگزاری این همایش ها بیان دغدغه های حدیثی جامعه علمی کشور و پیدا کردن راهکاری برای آنها است به عنوان مثال، مسئله هندسه حدیث که از مباحث داغ و دیرینه عرصه حدیث است در این همایش ها با حضور اساتید برجسته مورد نقد و نظر قرار می گیرد و این همایش ها در سالهای آتی با قوت بیشتری برگزار خواهد شد.
*فصلنامه حدیث حوزه به زودی منتشر میشود
مجله تخصصی این مرکز، اولین بار در اسفند 89 با عنوان حدیث حوزه منتشر شد که برخی از مقالات مندرج در این مجله، پایان نامه ها و مقالات علمی دانش پژوهان مرکز و برخی دیگر، شامل کارهای علمی اساتید حوزه است، این مجله از نظر علمی کار بسیار خوب و قوی بوده و برای امسال قصد داریم این مجله را به صورت فصلنامه منتشر کنیم.
در انتشار این مجله از توانایی های علمی و پژوهشی اساتید و طلاب مرکز در غنی کردن هرچه بیشتر نشریات بهره برده و احساس می کنیم با انتشار این مجله حدیثی در حوزه خلا موجود تا حدودی پر شده است.
اساسنامه و آیین نامه های این مجله طبق ضوابط معاونت پژوهش حوزه های علمیه است و تمام مراحل آن از جمله تشکیل هیئت تحریریه، شورای علمی و ... تماماً با نظارت معاونت پژوهش ایجاد شده است.
*پاسخ گویی به شبهات حدیثی
پاسخ گویی به سوالات و شبهات حدیثی از دیگر اقدامات معاونت پژوهش این مرکز است؛ مقدمات این کار 5 ماه پیش با کمک بخش فناوری و اطلاعات مدیریت حوزه های علمیه و با ایجاد سایت این مرکز مهیا شد و امروز مراحل غنی سازی و کارهای محتوایی این سایت در حال شکل گیری است، در این زمینه مرکز علوم حدیث حوزه با مراکز پاسخ گویی به شبهات دینی ارتباط نزدیک برقرار کرده و سوالات و شبهات عرصه حدیثی را از این مراکز جمع آوری و با ارائه پاسخ مستدل نقلی و عقلی در سایت مرکز درج می نماید.
*ضرورت آموزش پژوهش محور
یکی از ضروریترین کارهای معاونت پژوهش مرکز تخصصی علوم حدیث، توجه به آموزش و پژوهش است، این معاونت با توجه اکید بر کارگاههای پژوهشی توانسته گام موثری در عرصه آموزش و پژوهش برای طلاب و دانش پژوهان بردارد.
سال تحصیلی گذشته در دو گروه 15 نفره در دو نوبت صبح و عصر کارگاههای آموزش پژوهش برگزار شد، البته این کارگاه ها صرف کارگاه نظری نبود و به صورت عملی نیز فعالیت های صورت می گیرد، همچنین در آینده نزدیک با بهره گیری از اساتید مجرب، محقق و توانمند، کارگاه های نظری این عرصه را به کارگاه های علمی و قوی تبدیل خواهیم کرد، به طوری که در پایان هر کارگاه، ارائه کار عملی به صورت پایان نامه و تحقیق از شرکت کنندگان در کارگاه ها الزامی می گردد و بر همین اساس به افراد مدرک اعطا می شود.