به گزارش مرکز خبر حوزه، حضرت آیتالله سبحانی، بعد از ظهر امروز در نخستین جلسه از سلسله مباحث تفسیر سوره صف در مجتمع آموزش عالی فقه (حجتیه) قم، ضمن تبریک حلول ماه مبارک رمضان، اظهار داشتند: در آیه 183 سوره بقره آمده است: " يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ" ای افرادی که ایمان آوردهاید، روزه بر شما مقررشده است، همان گونه که بر کسانی که قبل از شما بودند، مقررشد؛ تا پرهیزکار شوید." خداوند متعال در این آیه عبارت كُتِبَ را آورده است؛ در حالی که میتوانست کلمه وجب را جایگزین آن نماید؛ دلیل این جایگزینی نیز این است که چون زمانی که چیزی نوشته شد، قابل انکار نیست و کتابت در این آیه، نشانه قطعیت و لزوم است.
ایشان با اشاره به اینکه بر اساس آیه 183 سوره بقره، هدف از گرفتن روزه، کسب تقواست، ابراز داشتند: روزه منافع متعددی دارد؛ اما قرآن کریم بر روی تقوا تکیه کرده است و دستیابی به آن را هدف گرفتن روزه میداند.
این مرجع تقلید به تشریح ارتباط میان تقوا و روزه پرداخته و اذعان داشتند: انسان هنگامی که از لحاظ مزاجی سرحال، قوی و نیرومند باشد، احتمال گناه دارد؛ اما هنگامی که ضعفی بر او عارض شود، زمینه ارتکاب گناه کمتر میشود؛ به طور کلی رابطه مستقیمی میان گناه و قدرت بدنی وجود دارد.
معظم له افزودند: انسان در ماه مبارک رمضان گرسنگی را تحمل میکند و بر اثر این ضعفی که بر او عارض میشود و کمتر به فکر گناه میافتد.
حضرت آیتالله سبحانی با اشاره به کاهش جرایم در ماه مبارک رمضان، خاطرنشان کردند: آمارهایی که از سوی مسئولین هر ساله در باب کاهش جرایم در ماه مبارک رمضان ارائه میشود، نشانگر رابطه مستقیم میان روزه و تقوا است، به همین دلیل جرایم در این ماه عزیز به یک چهارم و در شبهای قدر به صفر میرسد.
ایشان در ادامه به تفسیر آیات سوره صف پرداخته و ادامه دادند: علت نامگذاری سوره صف این است که کلمه «صف» فقط در این سوره آمده است و به همین دلیل به همین نام نامگذاری شده است.
این مرجع تقلید به نامهای دیگر سوره صف اشاره کرده و تصریح کردند: این سوره در بعضی از تفاسیر به نامهای حواریون یا عیسی نیز آمده است؛ اما «صف» درستترین نام این سوره میباشد.
معظمله، تعداد آیات این سوره را بالاتفاق 14 آیه عنوان کردند و گفتند: تمام مفسرین کوفی، بصری و مدنی تعداد آیات این سوره را 14 آیه عنوان کردهاند و اختلافی بر سر شمارش آیات این سوره وجود ندارد.
حضرت آیتالله سبحانی، سوره صف را سورهای مدنی ذکر کرده و اظهار داشتند: میزان در تعیین مکی یا مدنی بودن سور، روایات و قول مفسرین است؛ اما بهتر است که خودمان در شناسایی مکی یا مدنی بودن آیات مجتهد باشیم و با نشانههای سور، پی به مکی یا مدنی بودن آن ببریم.
* چگونگی تشخیص سورههای مکی و مدنی
ایشان به تشریح یکی از نشانههای تشخیص مکی یا مدنی بودن سور پرداخته و ابراز داشتند: در آیاتی که در مکه نازل شده است، موضوعاتی نظیر توحید، شرک و .... به میان آمده است؛ اما محیط مدینه مناسب با جهاد است و سورههای مدنی با موضوعات جهاد نازل شده است.