به گزارش مرکز خبر حوزه معظمله عصر امروز بعد از نماز ظهر و عصر در درس تفسیر خود در شبستان امام خمینی(ره) در جمع روزهداران، زائران و ارادتمندان خاندان عصمت و طهارت و ضمن تبریک حلول ماه مبارک رمضان گفتند: ماه رمضان، نزد معصومین(ع) جایگاه ویژهای داشت و در ابتدای این ماه مردم را هشدار میدادند و اهمیت آن را برای مردم تبیین میکردند.
ایشان با قرائت آیه يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ(بقره183) بیان داشتند: در این آیه خدا درخصوص روزه، مؤمنان را خطاب قرار میدهد و این بیان کننده این است که نشانه ایمان روزه گرفتن در ماه مبارک رمضان است.
حضرت آیتالله مکارم شیرازی افزودند: در این آیه آمده است که «...كُتِبَ عَلَيْكُمُ....»، بر شما نوشته شده است، با توجه به این که هرگاه بخواهند مسئلهای به صورت محکم بیان شود، تنها به گفتن لفظی کفایت نمیشود، بلکه به صورت مکتوب نوشته میشود، در این آیه نیز جمله «...كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ...» نشان دهنده اهمیت بالای روزه است.
ایشان با بیان این که روزه تنها برای مسلمانان نیست، بلکه برای سایر پیامبران و ادیان الهی نیز واجب بود، خاطرنشان کردند: در این آیه خداوند میفرماید گمان نکنید روزه در ماه مبارک رمضان تنها برای شما مسلمانان است، بلکه برای اقوام پیشین نیز وجود داشته است.
این مرجع تقلید با بیان این که روزه اثرات تربیتی فراوانی دارد، بیان داشتند: این آیه هدف از روزه در ماه مبارک رمضان را زنده شدن تقوا در وجود انسانها ذکر میکند؛ به این معنی اگر در ماه مبارک رمضان روزه گرفته شود، تقوای انسان افزایش مییابد.
* معیار پذیرش روزه
ایشان افزایش تقوا را معیاری برای پذیرفته شدن روزه معرفی و بیان کردند: اگر بعد از روزه گرفتن تقوای انسان بیشتر شود، معلوم میشود روزه، روزه حقیقی بوده است، ولی اگر در تقوای انسان فرقی نکرد، انسان بداند که روزه او تنها تشنگی و گرسنگی کشیدن است و عمل او تنها نامش روزه بوده است.
حضرت آیتالله مکارم شیرازی در تبیین حقیقت تقوا اظهار کردند: حقیقت تقوا این است که یک حالت خداترسی باطنی در انسان وجود داشته باشد و در هر مسئلهای که پیش میآید، رضای خدا در نظر گرفته شود؛ حال اگر کسی در کارهای خود راضی بودن خدا و اجازه اسلام و پیامبر(ص) را توجه نکند، با تقوا نیست.
ایشان در ادامه با قرائت آیه «أَيَّامًا مَعْدُودَاتٍ فَمَنْ كَانَ مِنْكُمْ مَرِيضًا أَوْ عَلَى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِنْ أَيَّامٍ أُخَرَ وَعَلَى الَّذِينَ يُطِيقُونَهُ فِدْيَةٌ طَعَامُ مِسْكِينٍ فَمَنْ تَطَوَّعَ خَيْرًا فَهُوَ خَيْرٌ لَهُ وَأَنْ تَصُومُوا خَيْرٌ لَكُمْ إِنْ كُنْتُمْ تَعْلَمُونَ» (بقره ١٨٤) گفتند: در ابتدای این آیه خداوند میفرماید که «... أَيَّامًا مَعْدُودَاتٍ...»، یعنی نیاز نیست تمام روزها را روزه بگیرید.
* چه وقتی روزه گرفتن گناه است
این مرجع تقلید با اشاره به تأکید خداوند بر روزه گفتند: عدهای از روزه معاف هستند و در صورت گرفتن روزه؛ عمل حرام انجام دادهاند، مثلاً بیماری که روزه گرفتن برای او ضرر داشته باشد و موجب تشدید یا طولانیتر شدن بیماری و یا بیمار شدن انسان سالم شود و نیز مسافر و کسانی که از گرفتن روزه ناتوان هستند، نباید روزه بگیرند و در صورت انجام آن مرتکب گناه شدهاند.
ایشان افزودند: دخترانی که در ابتدای سن تکلیف هستند و نمیتوانند روزه را تحمل کنند، نباید آنها را مجبور به این کار کرد، همچنین افراد پیری که نمیتوانند روزه بگیرند، معاف هستند. البته این افراد در قبال آن برای هر روز، باید فقیری را سیر کنند.
حضرت آیتالله مکارم شیرازی، همچنین تصریح کردند: سیر کردن فقیر در یک روز، مبلغ 700 تومان است و باید به کسی داده شود که فرد با آن غذا تهیه کند و بخورد؛ یا این که به مؤسساتی که خانوادههای نیازمند را تحت پوشش دارند واگذار نماید.
ایشان به تفسیر بخش پایانی این آیه پرداخت و گفت: در پایان این آیه خداوند میفرماید: «... وَأَنْ تَصُومُوا خَيْرٌ لَكُمْ إِنْ كُنْتُمْ تَعْلَمُونَ »، یعنی این که اگر روزه بگیرید، به نفع شماست.
* راه دوری از شیطان عبادت است
معظمله تأکید کردند: عدهای فکر میکنند عبادات ما خدمتی به خداست و یا پاسخی بر نعمتهای او است، در صورتی که روزه گرفتن به نفع خود انسان است و روح و جسم او را پاک میکند و او را از بیماریها و شیطان نجات میدهد.
ایشان با بیان مثالی که عمل کردن به نسخه پزشک سودی برای پزشک ندارد و تنها موجب درمان انسان می شود، خاطرنشان ساختند: نماز، روزه، حج و دیگر احکام الهی مانند نسخه پزشک است که انسان در صورت عمل به آن خود را درمان میکند.
حضرت آیتالله مکارم شیرازی همچنین با قرائت آیه «شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِي أُنْزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِنَ الْهُدَى وَالْفُرْقَانِ فَمَنْ شَهِدَ مِنْكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُ وَمَنْ كَانَ مَرِيضًا أَوْ عَلَى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِنْ أَيَّامٍ أُخَرَ يُرِيدُ اللَّهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَلا يُرِيدُ بِكُمُ الْعُسْرَ وَلِتُكْمِلُوا الْعِدَّةَ وَلِتُكَبِّرُوا اللَّهَ عَلَى مَا هَدَاكُمْ وَلَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ (بقره 185) گفتند: خداوند در این آیه زمان روزه را ماه مبارک رمضان بیان میدارد.
این مرجع تقلید نزول قرآن را بالاترین ویژگی ماه مبارک رمضان معرفی و بیان داشتند: خداوند ماه رمضان را به عنوان ماهی که قرآن نازل شده معرفی میکند و این بالاترین ویژگی ماه رمضان است.
ایشان خاطرنشان ساختند: در این ماه قرآن به صورت دفعی بر قلب پیامبر نازل شده و در 23 سال به صورت تدریجی بر او نازل گردیده است.
حضرت آیتالله مکارم شیرازی با بیان این که در ادامه این آیه «...هُدًى لِلنَّاسِ...» آمده است که خداوند ویژگیهای قرآن را بیان میکند، گفتند: در این آیه قرآن مایه هدایت انسان و نجات او از بیراهه به راه درست، از ظلمت به نور، از پراکندگی به اتحاد و از چنگال شیطان به سوی خدا است.
ایشان در تبیین «...وَبَيِّنَاتٍ مِنَ الْهُدَى...»افزودند: قرآن معجزه پیامبر(ص) است، و آیاتی در آن است که معجزه پیامبر(ص) را دوچندان میکند.
معظمله خاطرنشان کردند: «...وَالْفُرْقَانِ...» فرقان به معنای وسیله جدایی حق از باطل است که یکی از ویژگیهای قیامت نیز «روشن شدن حق از باطل است». این بخش از آیه نشان میدهد قرآن مبانی توحید، نبوت و معاد را برای انسان ارائه میکند.
ایشان در ادامه آیه «وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِيبٌ أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذَا دَعَانِ فَلْيَسْتَجِيبُوا لِي وَلْيُؤْمِنُوا بِي لَعَلَّهُمْ يَرْشُدُونَ ( بقره ١٨٦) را قرائت کرده و گفتند: بعد از این آیات، خداوند از «دعا» سخن میگوید و به پیامبر(ص) میفرمایند که اگر بندگان من سؤال کنند خدا کجاست؟ بگو من نزدیکم، دعا کن،اجابت میکنم و به من ایمان بیاورند.
حضرت آیتالله مکارم شیرازی با بیان این که؛ این آیه نشان میدهد ماه رمضان ماه دعاست، تصریح کردند: بهترین کاری که انسان در این ماه میتواند انجام دهد، دعا است و در ادامه قرآن و کمک به نیازمندان و صله ارحام است.
ایشان همچنین با استناد به روایتی از امام صادق(ع) درباره روزه گفتند: این امام همام میفرمایند؛ روزه این نیست که غذا نخورید و آب ننوشید، بلکه باید تمام وجود شما روزهدار باشد، زبان و چشمانتان روزه دار باشد و دعوا نکنید.
این مرجع تقلید در پایان تصریح کردند: ماه رمضان ماه محبت، آشتی و صلح و صفا است و باید اختلافات برچیده شود.
خاطرنشان میشود موضوعات روزهای آینده تفسیر قرآن کریم توسط حضرتآیتالله مکارم شیرازی پیرامون پیامبران اولوالعظم است.