پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024

حضرت آیت‌الله مکارم شیرازی خرافات در آموزه‌های دینی را بلایی برای شریعت معرفی کرده و گفتند: مراقب خرافات باشید، مراجع و علما مراقب هستند،‌ مردم نیز باید مواظب باشند.

به گزارش مرکز خبر حوزه معظم‌له در  دومین جلسه تفسیر خود پس از نماز ظهر و عصر در شبستان امام خمینی(ره) آستانه مقدسه حضرت معصومه‌(س) در جمع مردم روزه‌دار به تبیین ویژگی‌ها و جایگاه انبیای اولوالعزم در قرآن کریم پرداختند و گفتند: از 124 هزار پیامبری که برای هدایت و نجات انسان‌ها از سوی خداوند آمده‌اند، پنج نفر به نام پیامبران اولوالعزم و صاحب شریعت شناخته شده اند.

ایشان درباره انتخاب نام «اولوالعزم» برای این پنج پیامبر(ص) گفتند: با توجه به آیه «فَاصْبِرْ كَمَا صَبَرَ أُولُو الْعَزْمِ مِنَ الرُّسُلِ وَلا تَسْتَعْجِلْ لَهُمْ كَأَنَّهُمْ يَوْمَ يَرَوْنَ مَا يُوعَدُونَ لَمْ يَلْبَثُوا إِلا سَاعَةً مِنْ نَهَارٍ بَلاغٌ فَهَلْ يُهْلَكُ إِلا الْقَوْمُ الْفَاسِقُونَ(احقاف ٣٥)؛ خداوند پیامبر را به صبر و استقامت پیشه کردن همانند دیگر پیامبران اولوالعزم دعوت می‌کند.

حضرت آیت‌الله مکارم شیرازی با بیان این که بر اساس نظر مفسران، پیامبران اولوالعزم حضرت نوح(ع)، حضرت ابراهیم(ع)، حضرت موسی(ع)، حضرت عیسی(ع) و پیامبر اسلام(ص) می‌باشند، گفتند: در روایتی از امام صادق(ع) در تفسیر آیه 35 سوره احقاف می‌گویند که پیامبران الوالعزم پنج نفر هستند و نام‌های آنها را بیان می‌کنند.

این مرجع تقلید درباره دلیل انتخاب این که چرا به این پنج پیامبر الهی، اولوالعزم یعنی صاحبان اراده و تصمیمات قوی گفته می‌شود، با استناد به روایتی از امام صادق(ع) اظهار کردند: چون نوح(ع) وقتی شریعتی را در میان عده‌ای بت‌پرست که پدرانشان نیز بت‌پرست بودند، آورد، مردم به این سادگی سخنان او را نمی‌پذیرفتند و در عمر 950 ساله حضرت نوح(ع) تنها 85 نفر به او ایمان آوردند؛ این استواری در دین و همت و پشتکار به دلیل عزم محکم این پیامبر الهی بود.

حضرت آیت‌الله مکارم شیرازی افزودند: پس از حضرت نوح(ع) حضرت ابراهیم‌(ع) مبعوث شدند و به همراه خود آیین جدیدی آوردند که متقاعدکردن پیروان آیین گذشته کار آسانی نبود، پس از او حضرت موسی(ع)،‌ حضرت عیسی(ع) و حضرت محمد مصطفی(ص) آمدند و  تلاش و صبر بسیاری را متحمل شدند و در نشر معارف الهی اراده قوی از خود به نمایش گذاشتند.

ایشان در ادامه با بیان اینکه پیامبران اولولعزم برای مراحل مختلف زندگی بشر به رسالت مبعوث شدند، خاطرنشان کرد:‌ زندگی انسان به پنج مرحله تقسیم می‌شود، مرحله‌ای در شکم مادر، مرحله‌ایی در دوران شیرخوارگی، مرحله‌ایی در دوران کودکی،‌ مرحله‌ای در دوران بلوغ و مرحله ای نیز در دوران کمال است که در معمولاً در سن 40 سالگی است؛‌ در تمامی مراحل انسان برای ورود به مرحله جدید به سادگی نمی‌تواند از مرحله گذشته خود دل بکند؛‌ شرایط امت‌های پیامبران اولولعزم نیز این گونه بود که در مقابل ورود به مرحله جدید مقاومت می‌کردند.

معظم له با بیان این که انسان پس از رسیدن به مرحله کمال، دیگر به مراحل جدیدی نیاز ندارد و باید با همان وضعیت زندگی خود را ادامه دهیم، خاطرنشان ساختند: درباره پیامبران(ع) نیز  این گونه بود که هر کدام برنامه‌هایی داشتند که با ورود انسان‌ها به دوره‌های جدید، شریعت جدیدی می‌آمد و پس از پیامبر اسلام(ص) که بشر در دوره کمال قرار گرفت، دیگر نیازی به شریعت جدیدی برای ادامه زندگی نبود.

حضرت آیت‌الله مکارم شیرازی خاطرنشان کردند: این که چرا پیامبر صاحب شریعت، بعد از پیامبر اسلام(ص) نیامده است، به این دلیل است که بشر به دوره کمال رسیده و با بودن شریعت کامل، نیازی به آمدن شریعت جدید نیست.

ایشان در ادامه با مطرح کردن این پرسش که چرا خداوند در سرتاسر قرآن درباره تاریخ  و زندگی پیامبران  الهی سخن گفته است،‌ در تبیین فواید بیان این مطالب در قرآن بیان داشتند: نخستین فایده‌ای که بیان تاریخ در قرآن، به ویژه تاریخ انبیا دارد، انتقال تجربیات است.

این مرجع تقلید ادامه دادند:‌ نتیجه زندگی انسان  تجربه است و اگر در اختیار دیگران قرار گیرد، مانند این  است که عمر آن شخص افزوده شده است.

ایشان با اشاره به آیه «...فَاقْصُصِ الْقَصَصَ لَعَلَّهُمْ يَتَفَكَّرُونَ (اعراف ١٧٦)» خاطرنشان ساختند:‌ عوامل پیروزی و شکست امت‌های پیشین، سرانجام فرعون‌‌ها و نمرود‌ها با آن همه قدرت و دارایی و...،‌ همه، تجربیاتی است که در اختیار انسان‌ها قرار می‌گیرد.

معظم‌له دلداری به پیامبر اسلام(ص) و اصحاب و یاران را از دیگر فواید ذکر تاریخ در قرآن، دانسته و بیان کردند: هنگامی که نبی مکرم اسلام(ص) در مکه دعوت خود را اظهار کردند، مخالفت‌های زیادی از سوی مشرکان به او شد و مسلمانان آزار‌ها و اذیت‌های فراوانی را متحمل شدند که این شرایط را برای اصحاب پیامبر(ص) دشوار می‌کرد و موجب ناراحتی آنها می‌شد ولی آیات قرآن موجب دلداری آنها می‌شد.

ایشان با قرائت آیه «وَلَقَدْ كُذِّبَتْ رُسُلٌ مِنْ قَبْلِكَ فَصَبَرُوا عَلَى مَا كُذِّبُوا وَأُوذُوا حَتَّى أَتَاهُمْ نَصْرُنَا وَلا مُبَدِّلَ لِكَلِمَاتِ اللَّهِ وَلَقَدْ جَاءَكَ مِنْ نَبَإِ الْمُرْسَلِينَ (انعام٣٤)» بیان داشتند: خداوند در این آیه به پیامبر‌(ص) عرضه می‌دارد که پیامبران پیشین هم تکذیب شدند، ولی صبر کردند و چیزی نگذشت که پس از صبر وحوصله، یاری ما برای آنها فراهم شد.

حضرت آیت‌الله مکارم شیرازی با اشاره به وجود برخی مشکلات در نظام اسلامی و مخالفت‌هایی که از درون می‌شود و با توصیه مردم به صبر گفتند: صبر کنید و بدانید که وعده الهی شامل حال شماست.

ایشان افزودند: فراموش کردید که چه مشکلاتی در به نتیجه رسیدن انقلاب به وجود آمد و چه جوانانی خون‌های پاکشان را درجبهه‌های جنگ بر روی زمین ریختند؟ و سرانجام پیروز هم شدند.

این مرجع تقلید با بیان این که تاریخ قرآن؛ درس‌های عبرتی است که در  زندگانی‌گذشتگان، برای ما وجود دارد،‌ تبیین کردند:‌ در آیه پایانی سوره مبارکه یوسف خداوند بیان می‌‌دارد: لَقَدْ كَانَ فِي قَصَصِهِمْ عِبْرَةٌ لأولِي الألْبَابِ مَا كَانَ حَدِيثًا يُفْتَرَى وَلَكِنْ تَصْدِيقَ الَّذِي بَيْنَ يَدَيْهِ وَتَفْصِيلَ كُلِّ شَيْءٍ وَهُدًى وَرَحْمَةً لِقَوْمٍ يُؤْمِنُونَ (یوسف111)؛ این آیه داستان حضرت یوسف است که یک برده و غلام، بر اثر مقابله با هوای نفس در برابر زنی زیبا رو، عزیز مصر می‌شود و آن زن هوس‌باز به صورت یک برده در می‌آید.

ایشان نشان داده شدن وحدت و یکسانی دعوت انبیای الهی را از دیگر فواید بیان تاریخ انبیا در  قرآن برشمردند و گفتند: وقتی تاریخ انبیای الهی  را مطالعه می‌کنیم، می‌بینیم که همه یک مطلب را می‌گفتند، منتهی روز به روز کامل‌تر؛ همه آنها مردم را به توحید، خداپرستی، پاکی و تقوا دعوت می‌نمودند.

حضرت آیت‌الله مکارم شیرازی افزودند:  آیه «...لا نُفَرِّقُ بَيْنَ أَحَدٍ مِنْ رُسُلِهِ...(بقره285» به این معنی است که ما همه از ایمان آوردندگان به خاتم‌الانبیا هستیم، ولی همه انبیا در باطن یکی هستند و آیه 45سوره مبارکه الزحرف «وَاسْأَلْ مَنْ أَرْسَلْنَا مِنْ قَبْلِكَ مِنْ رُسُلِنَا أَجَعَلْنَا مِنْ دُونِ الرَّحْمَنِ آلِهَةً يُعْبَدُونَ (٤٥)» همین وحدت دعوت انبیا را روشن می‌کند.

ایشان شرح زحمات طاقت‌فرسای گذشتگان را از دیگر فواید تبیین تاریخ انبیا در قرآن دانستند و گفتند: زمانی که مسلمانان صدر اسلام که ضعیف‌تر بودند، با مشاهده دشواری‌ها و زحمت‌ها  شروع به نق زدن کردند، آیه «أَمْ حَسِبْتُمْ أَنْ تَدْخُلُوا الْجَنَّةَ وَلَمَّا يَأْتِكُمْ مَثَلُ الَّذِينَ خَلَوْا مِنْ قَبْلِكُمْ مَسَّتْهُمُ الْبَأْسَاءُ وَالضَّرَّاءُ وَزُلْزِلُوا حَتَّى يَقُولَ الرَّسُولُ وَالَّذِينَ آمَنُوا مَعَهُ مَتَى نَصْرُ اللَّهِ أَلا إِنَّ نَصْرَ اللَّهِ قَرِيبٌ» (بقره ٢١٤) نازل شد که نشان داد رفتن به بهشت و میهمانی  خدا نیاز به تحمل زحمت دارد.

معظم‌له با تأکید بر این که هیچ کس بدون زحمت به جایی نمی‌رسد، خاطرنشان کردند: هر عالمی که به جایی رسیده است،‌ هر ورزشکاری که به مقام قهرمانی رسیده است،‌ سال‌ها زحمت و مشقت را تحمل کرده‌اند.

ایشان مبارزه با خرافات را یکی دیگر از اهداف خداوند از آوردن تاریخ،‌به ویژه تاریخ انبیا در قرآن برشمردند و گفتند:‌تاریخ انبیا در طول زمان با خرافات فراوانی آلوده شده که قرآن آمد و تاریخ خالص و درست را در اختیار قرار داد.

حضرت آیت‌الله مکارم شیرازی با  قرائت آیه «إِنَّ هَذَا لَهُوَ الْقَصَصُ الْحَقُّ وَمَا مِنْ إِلَهٍ إِلا اللَّهُ وَإِنَّ اللَّهَ لَهُوَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ (آل عمران ٦٢)» خاطرنشان کردند:‌ قرآن تاریخ انبیای گذشته را درست و بدون هیچ تحریفی بیان کرد.

ایشان افزودند: امروز بامطالعه کتاب‌های آسمانی که از سوی پیروان همان ادیان منتشر وترجمه شده و در اختیار ما قرار گرفته است، مشاهده می کنیم که چه چیزهای ناروایی را به خدا و پیامبران الهی نسبت داده‌اند.

این مرجع تقلید ترویج خرافات را  بلایی بزرگ معرفی و عنوان کردند: دشمنان می‌‌‌خواهند اسلام را با خرافات آلوده کنند، از  این رو تلاش می‌کنند عزاداری  امام حسین(ع) و وجود مبارک امام زمان(عج) را با خرافات همراه سازند.

ایشان خرافات در آموزه‌های دینی را بلایی برای شریعت معرفی کردند و افزودند: مراقب خرافات باشید، مراجع و علما مراقب هستند،‌ مردم نیز باید مواظب باشند.

حضرت آیت‌الله مکارم شیرازی ادامه دادند: آورده شدن تاریخ در قرآن به ما نشان می‌دهد که وعده الهی برای پیروزی مؤمنان حتماً محقق می‌شود و سرانجام پیروزی با مؤمنان است.

ایشان با اشاره به آیه «إِنَّا لَنَنْصُرُ رُسُلَنَا وَالَّذِينَ آمَنُوا فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَيَوْمَ يَقُومُ الأشْهَادُ »(غافر٥١)، خطاب به مردم اظهار کردند: شما مردم با ایمان اگر در مسیر خداوند گام بردارید، وعده خدا شامل حال شما هم می‌شود.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha