به گزارش مرکز خبر حوزه، معظمله عصر امروز در تفسیر خود در شبستان امام خمینی(ره) آستانه مقدسه حضرت معصومه(س) به جنبههای اختیاری در وجود انسان اشاره کرده و گفتند: انسان همواره به دنبال دفع ضرر و جذب منفعت است و تمامی کارهایی که انجام میدهد، حتی عبادات او نیز در این راستا میباشد، به این معنی که انسان با اطاعت خداوند و دوری کردن از گناه به دنبال رفتن به بهشت و قرب الی الله و نجات از جهنم است.
* تعریف مقام فنا
ایشان با بیان این که انسان تنها زمانی به مقام فنای فی الله برسد، ضرر و منفعت و وجود خود را رها میکند، خاطرنشان کردند: البته منظور از این فنا، تعریف عرفانهای کاذب که انسان در این مرحله با خدا یکی میشود، نیست، یعنی این که فرد در این مرحله خود را فراموش و تنها خدا را میبیند.
حضرت آیتالله مکارم شیرازی خاطرنشان کردند: در تمام عالم هستی این دافعه و جاذبه وجود دارد و این که در منظومه شمسی میلیونها سال کرات به دور خورشید میچرخند به گونهای که نه به آن نزدیک و نه از آن دور میشوند، به دلیل نیروی جاذبه و دافعه آن است.
ایشان با بیان این که دلیل بشارت و انذار پیامبران الهی نیز این بوده است، تصریح کردند: پیامبران همواره اطاعتکنندگان به خداوند را به بهشت و نعمتهای آن بشارت میدادند و مردم گناهکار را نسبت به نافرمانی خداوند به مجازات انذار میکردند.
معظمله به آیات 8 به بعد سوره مبارکه نوح اشاره کردند و گفتند: در آیات 8 و 9 سوره نوح، حضرت نوح نبی(ع) به خداوند میگوید؛ «ثُمَّ إِنِّي دَعَوْتُهُمْ جِهَارًا (٨)ثُمَّ إِنِّي أَعْلَنْتُ لَهُمْ وَأَسْرَرْتُ لَهُمْ إِسْرَارًا (٩)، خدایا من مردم را به خداپرستی و توحید و ترک ظلم و آلودگی به رذایل اخلاقی به صورت آشکار و نهان دعوت کردم.
ایشان افزودند: زمانی حضرت نوح(ع) متوجه میشدند؛ عدهای در میدان شهر به بهانهای جمع شدهاند در میان آنها حضور مییافتند و آنها را به سوی خداوند دعوت میکردند و همچنین این دعوت را به صورت غیر آشکارا نیز انجام میدادند.
* از همه روشها برای تبلیغ دین استفاده کنیم
حضرت آیتالله مکارم شیرازی به درسهایی که از روش تبلیغ حضرت نوح(ع) وجود دارد اشاره و اظهار کردند: روش حضرت نوح(ع) به ما میآموزد تبلیغات برای اسلام باید متنوع باشد؛ در تبلیغ نباید تنها به مساجد و حسینیهها اکتفا کرد، بلکه از طریق روزنامهها، صدا و سیما، آموزش و پرورش، اینترنت، برگزاری اردوها و... به تبلیغ اسلام بپردازیم.
ایشان با قرائت آیات 10 تا 12 سوره نوح که میفرماید: «فَقُلْتُ اسْتَغْفِرُوا رَبَّكُمْ إِنَّهُ كَانَ غَفَّارًا (١٠)يُرْسِلِ السَّمَاءَ عَلَيْكُمْ مِدْرَارًا (١١)وَيُمْدِدْكُمْ بِأَمْوَالٍ وَبَنِينَ وَيَجْعَلْ لَكُمْ جَنَّاتٍ وَيَجْعَلْ لَكُمْ أَنْهَارًا (١٢)»، با بیان این که حضرت نوح(ع) در این راه بشارت معنوی و مادی به مردم میداد، اظهار کردند: دراین آیات بشارتهای معنوی چون بخشش گناهان و بشارتهای مادی چون باران، اموال فراوان، فرزندان سالم، باغهای آباد به مردم میدهد.
* پاسخ به یک شبهه
این مرجع تقلید در پاسخ به برخی که میگویند: «ما آنقدر گناه کردیم که خدا دیگر ما را نمیبخشد»، بیان داشتند: یأس و ناامیدی از رحمت خداوند، بالاترین گناه است و این که عدهای به دلیل گناهان فراوان از رحمت خداوند مأیوس میشوند، گناه مأیوس شدنشان از خود گناهان بیشتر است.
* غرب در گناه غوطهور است
ایشان گناه را سرچشمه بلاها معرفی و خاطرنشان کردند: با نگاهی به دنیای غرب و شرق، میبینیم همه دنیا در بحران است، آمریکایی که ثروتمندترین کشور جهان بود دچار بحران شده این روند در کشورهای اروپایی نیز دیده میشود؛ در این شرایط آیا نباید احتمال دهیم که نتیجه اینها به دلیل گناه است؟
حضرت آیتالله مکارم شیرازی با اشاره به آیه «مَا لَكُمْ لا تَرْجُونَ لِلَّهِ وَقَارًا (نوح ١٣)» گفتند: دراین آیه حضرت نوح(ع) به مردم میگوید؛ چرا احترام خدا را حفظ نمیکنید؟ چون قوم نوح بتی را بادست خود ساخته بودند و آن را شریک خداوند متعال قرار میدادند.
ایشان با قرائت آیه «وَقَدْ خَلَقَكُمْ أَطْوَارًا» (نوح ١٤)، با بیان این که به وجود آمدن انسان، نشان دهنده عظمت خداوند است، خاطرنشان کردند: انسان از نطفه کوچکی تشکیل شده که آهسته آهسته در شکم مادر پرورش مییابد و خداوند هر روز بر این نطفه پوشش جدیدی میپوشاند؛ اگر کسی کتابهای جنینشناسی را بخواند به این عظمت خدا پی میبرد.
* جوانی مهمترین دوران زندگی
معظمله جوانی را یکی از مهمترین دوران زندگی انسانها معرفی و با بیان این که قلب جوانان آمادهتر از قلب بزرگترها برای قرب الیالله است، تصریح کردند: جوانان باید بدانند این جوانی همیشگی نیست و باید قدر آن را بدانند و در این مدت در راستای علم و دانش و اخلاق و تهذیب نفس تلاش کنند.
ایشان با اشاره به آیه «لَمْ تَرَوْا كَيْفَ خَلَقَ اللَّهُ سَبْعَ سَمَاوَاتٍ طِبَاقًا»، آیا نمیبینید خداوند هفت آسمان را پشت هم آفریده است؛(نوح ١٥)، در پاسخ به آنهایی که میپرسند، این هفت آسمان در کجاست؟ و این که چنین مسئلهای با علم امروز همخوانی ندارد، خاطرنشان داشتند: تمام آنچه را بشر از آسمانها، کواکب و کهکشانها کشف میکند، همه از آسمان اول است که این خلاف علم نیست.
حضرت آیتالله مکارم شیرازی افزودند: پاسخ دیگر این که عدد، هفت به معنای عدد تکثیر است، یعنی خیلی؛ خداوند آسمانهای زیادی را آفریده است و حتی بالاترین یافتههای کهکشانی نیز معلوم نیست چه اندازه ازاین آسمان میباشد.
این مرجع تقلید در پایان با بیان این که حضرت نوح(ع) برای دعوت مردم سیر انفسی و آفاقی را برای آنها بیان میکند، اظهار کردند: ما هم باید ابتدا ساختمان بدن خود را بدانیم و در ادامه، ساختمان عالم هستی را بشناسیم.