به گزارش مرکز خبرحوزه معظمله عصر امروز در ادامه تفسیر خود در شبستان امام خمینی(ره) آستان مقدسه حضرت معصومه(س) به راههای شناخت خدا در قرآن اشاره و اظهار کردند: در آیه سَنُرِيهِمْ آيَاتِنَا فِي الآفَاقِ وَفِي أَنْفُسِهِمْ حَتَّى يَتَبَيَّنَ لَهُمْ أَنَّهُ الْحَقُّ أَوَلَمْ يَكْفِ بِرَبِّكَ أَنَّهُ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ شَهِيدٌ (فصلت ٥٣) قرآن سیر آفاق و انفس را راهی برای شناخت خدا میداند.
ایشان افزودند: در این آیه قرآن میفرماید؛ ما نشانههای خود را در عالم آفرینش و وجود خود انسان به او نشان میدهیم تا بدانند خدا و خالقی وجود دارد.
حضرت آیتالله مکارم شیرازی با بیان این که آیات آفاقی و انفسی روز به روز بیشتر میشود، خاطرنشان کردند: هر چه علم پیشرفت میکند،نشانههای آفاق و انفس نیز بیشتر میشود، به گونهای که در باره انسان و ساختمان اعضای او چون چشم، قلب، اعصاب و... هزاران کتاب نوشته شده است که مبنای اینها، کتابهای توحیدی است.
ایشان ادامه دادند: دانشمندان باید تلاشها و مطالعات فراوانی انجام دهند تا رمزی از رموز فراوان وجود انسان را کشف کنند و این مسئله مطرح است که آیا آفریننده انسان میتواند نسبت به آن آگاهی نداشته باشد؟ چطور میشود یافتن رموز، این همه مطالعه میخواهد، ولی ساختن آن نیاز به علم ندارد؟
معظمله در ادامه به تفسیر آیات 15 به بعد سوره مبارکه نوح پرداختند و اظهار داشتند: در این آیات نوح نبی(ع) به قوم خود میگوید: أَلَمْ تَرَوْا كَيْفَ خَلَقَ اللَّهُ سَبْعَ سَمَاوَاتٍ طِبَاقًا (١٥)وَجَعَلَ الْقَمَرَ فِيهِنَّ نُورًا وَجَعَلَ الشَّمْسَ سِرَاجًا (١٦)؛ آیا نمیبینید خداوند هفت آسمان را یکی بالاتر از دیگری آفرید و ماه و خورشید را روشنی بخش آسمان قرار داد؟
ایشان ادامه دادند: از این آیات استفاده میشود که آسمانها در این آیات فقط اشاره به منظومه شمسی دارد که در آن زمان تنها 7 کره عطارد، زهره، مریخ، مشتری، زحل، خورشید و ماه برای انسان مشخص بود.
حضرت آیتالله مکارم شیرازی این آیات را یکی از معجزات علمی قرآن معرفی و بیان داشتند: در آیه وَجَعَلَ الْقَمَرَ فِيهِنَّ نُورًا وَجَعَلَ الشَّمْسَ سِرَاجًا (نوح ١٦)، خورشید به عنوان چراغ و ماه به عنوان نور معرفی شده است، در صورتی که در آن زمان کسی نمیدانست نور ماه از آفتاب گرفته میشود و خورشید مانند چراغی نورش از خودش است.
ایشان با قرائت آیه «وَاللَّهُ أَنْبَتَكُمْ مِنَ الأرْضِ نَبَاتًا» سوره نوح اظهار داشتند: این که در این آیه؛ نوح به قومش میگوید که خداوند شمارا مانند گیاهی از زمین میرویاند، نشان دهنده این است خداوند علاوه بر این که معلم است، باغبان نیز میباشد و آنچه در دورن انسان است را میپروراند.
این مرجع تقلید با تأکید بر این که همه چیز در وجود انسان قرار داده شده است و تنها نیاز به پروراندن دارد، گفتند: بر اساس روایتی، مردم مانند معادن طلا و نقره هستند که انبیا از سوی خداوند میآیند که به مردم کمک کنند تا آنها را استخراج کنند.
ایشان با اشاره به آیه «ثُمَّ يُعِيدُكُمْ فِيهَا وَيُخْرِجُكُمْ إِخْرَاجًا»(نوح ١٨) خاطرنشان کرد: حضرت نوح پس از روشن کردن پایههای توحیدی درباره معاد میگوید ، خداوند شما را به خاک برمیگرداند و دوباره بیرون میآورد.
حضرت آیتالله مکارم شیرازی سیر آفاق را راهی برای شناخت معاد معرفی و اظهار داشتند: در زمستان آثار مرگ وجود دارد و در بهار زمین مرده زنده میشود، این به ما میآموزد همان کسی که زمین مرده را زنده میکند میتواند در روز قیامت مردم را دوباره از خاک بیرون بیاورد.
ایشان درباره آیه وَاللَّهُ جَعَلَ لَكُمُ الأرْضَ بِسَاطًا (نوح ١٩)گفتند: خداوند زمین را جایگاه انسان قرار داد. اگر همه جای زمین کوه بود و یا این که همه جای آن دشت بود، انسان نمیتوانست زندگی آرامی داشته باشد. خداوند دشتها را محل زندگی و کشت انسان قرار داد و کوهها را نیز مانند حائل ایجاد نمود که طوفان دشتها را خراب نکند.
معظمله افزودند: اگر کوهها سر به سر هم میدادند و دیوار ایجاد میکردند و قسمتهای مختلف کره زمین را از هم جدا میکرد, شرایط اجتماعی امروز در جهان حاکم نبود از این رو در ادامه آیه آمده است که «لِتَسْلُكُوا مِنْهَا سُبُلا فِجَاجًا» میان آنها راههایی قرار دادیم.