حجتالاسلام والمسلمین احمدعلی یوسفی، در گفتگو با مرکز خبر حوزه، با اشاره به روند شکلگیری پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و راه اندازی گروههای علمی آن، اظهار داشت: یکی از گروههای علمی این پژوهشگاه که بعد از بررسیهای فراوان توانست در ردیف گروههای علمی قرار بگیرد، گروه اقتصاد اسلامی بود که در سال 1375 راهاندازی شد.
مدیر گروه اقتصاد اسلامی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با اشاره به اهداف این گروه، خاطرنشان ساخت: کشف و تبیین نظام اقتصادی اسلامی در قلمرو مبانی بینش فلسفی و ارزشی، طراحی نظری سازمانها و مؤسسات نظام اقتصاد اسلامی با توجه به مقتضیات زمان و مکان و نیازهای نوپیدا در حوزه اقتصاد، شبههشناسی و پاسخگویی به شبهات مطرح در قلمرو اقتصاد اسلامی، مطالعه تطبیقی و نقد سایر مکاتب و نظامهای اقتصادی و مطالعات علمی و کاربردی و آسیبشناسی اقتصاد جمهوری اسلامی ایران از اهداف این گروه میباشند.
*تولید 50 کتاب در عرصه اقتصاد اسلامی
این محقق حوزوی در ادامه به آثار تولیدی این گروه پرداخت و گفت: گروه اقتصاد اسلامی در طول مدت راهاندازی قریب به 50 کتاب در عرصه اقتصاد اسلامی به چاپ رسانده و 10 اثر نیز هماکنون در دست تحقیق و چاپ دارد.
وی افزود: در این مدت، افزون بر آثار تولیدی مکتوب، مقالات بسیاری توسط اعضای هیئت علمی نوشته و عرضه شده است، از دیگر فعالیتهای این گروه، راهاندازی اولین مجله به نام اقتصاد اسلامی در سطح ملی و بینالمللی بود که از حدود ده سال پیش به راه افتاد و با درجه علمی پژوهشی به کار خود ادامه میدهد.
این اقتصاددان حوزوی، یکی از فعالیتهای پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در 5 سال اخیر را تعیین حوزه تمهض در هر گروه علمی عنوان کرد و ابراز داشت: تعیین حوزه ممحض در هر گروه علمی به این نحو است که هر یک از اعضای هیئت علمی باید در یکی از گرایشات آن گروه در فعالیت علمی و پژوهشی ممحض شوند و گروه اقتصاد هم در این راستا 10 گرایش تعریف کرد و هماکنون 7 عضو هیئت علمی در 7 گرایش تعریفشده مشغول به فعالیتهای علمی و پژوهشی بوده و در آیندهای نزدیک هیئت علمی برای 3 گرایش باقیمانده نیز معین خواهد شد.
حجتالاسلام والمسلمین یوسفی با بیان اینکه فلسفه اقتصاد، بانکداری اسلامی، اقتصاد و وقف، اقتصاد و توسعه، دولت و اقتصاد، اقتصاد و تعاون و اقتصاد و محیط زیست برخی از گرایشات این گروه علمی هستند، تصریح کرد: اثر و فایده این حوزه تمهض در این است که هر عضو هیئت علمی باید در آن حوزه تمهض و مبانی آن با تمام نظریات صاحبنظران آن حوزه آشنایی علمی کافی پیدا کند و تمام نظریات آن حوزه تمهض را از منظر اسلام به نقد و بررسی بگذارد.
وی افزود: این افراد همچنین باید با صاحبنظران آن حوزه در عرصه ملی و بینالمللی درگیری فکری ایجاد کرده و اشخاص همفکر و همچنین معارض با تفکرات خود را شناسایی و موقع نیاز در مجامع فکری، پژوهشی و آموزشی در سطح بینالمللی شرکت کنند تا بتوانند نظریات اسلامی را در آن مجامع عرضه نمایند.
*ترجمه تولیدات مکتوب پژوهشگاه، به 13 زبان زنده دنیا
مدیر گروه اقتصاد اسلامی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با اشاره به راهاندازی واحد بینالمللی ترجمه در این پژوهشگاه اضافه کرد: این پژوهشگاه در سالهای اخیر واحد بینالمللی ترجمه را راهاندازی کرده که تمام آثار تولیدشده در پژوهشگاه را به 13 زبان زنده دنیا ترجمه میکند و یک نوع تهاجم ترجمه از این سمت به سوی افکار متعدد انجام میشود.
*چهار مرحله اسلامی شدن اقتصاد
این محقق حوزوی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به تأکید رهبر معظم انقلاب مبنی بر اسلامی شدن علوم انسانی، اظهار داشت: این دغدغه رهبر معظم انقلاب بسیار مهم و اساسی بوده و ما هم این موضوع را در دستور کار خود قرار دادیم و به دنبال تحول در علوم انسانی در عرصه اقتصاد و اقتصاد اسلامی هستیم که البته به نتایجی نیز رسیدهایم.
وی به نتایجی که گروه اقتصاد پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در این عرصه رسیده اشاره کرد و ابراز داشت: گروه اقتصاد در جلسات متعددی که با اعضای هیئت علمی خود داشت، به این نتیجه رسید که در گام اول نظریات و تئوریهای اقتصادی باید اسلامیسازی شود؛ به این معنا که دیدگاهها، مبانی و نظریات عرصههای اقتصادی را باید دریافت و بررسی کرد که در کدام قسمت مخالف با مبانی بینشی و ارزشی فقه ماست و به دنبال اصلاح آن رفت.
این اقتصاددان حوزوی مراحل بعدی اسلامیشدن اقتصاد را مدنظر قرار داد و اذعان داشت: باید با توجه به آموزهها و مبانی بینشی و ارزشی اسلامی به نحو جدی به نقد نظریات و مبانی آن پرداخت.
حجتالاسلام والمسلمین یوسفی آسیبشناسی اقتصاد کشور را مرحله سوم اسلامیشدن اقتصاد عنوان کرد و ادامه داد: در مرحله چهارم با توجه به نقد دیدگاههای رقیب و آسیبشناسی وضعیت موجود اقتصاد کشور، باید به تولید اقتصاد اسلامی با مبانی بینشی و ارزشی خود بپردازیم.
مدیر گروه اقتصاد اسلامی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه تصریح کرد: به اعتقاد ما اگر این چهار مرحله در عرصه اقتصاد انجام بپذیرد، در عرصه اقتصادی کشور شاهد تحول خواهیم بود.
*مباحث اقتصادی قانعکننده نیست
این محقق حوزوی، مباحث اقتصادی کشور بعد از گذشت سی سال از انقلاب اسلامی را قابل قبول دانست و خاطرنشان کرد: اگر یک بررسی دقیقی در عرصه تولیدات علمی اسلامی صورت بپذیرد، به این نتیجه میرسیم که تولیدات ما بعد از انقلاب، قانعکننده نبوده ولی در حد قابل قبول است.
وی خاطرنشان ساخت: البته پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در این راستا تولیدات بسیاری داشته به طوری که برخی از تولیدات در گروه اقتصاد، امروز در بعضی از دانشگاهها در مقاطع گوناگون کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری تدریس میشود.
*طرحی قابل اجرا
وی از ارائه طرحی از سوی گروه اقتصاد پژوهشگاه به وزارت علوم، تحقیقات و فنآوری خبر داد و گفت: گروه اقتصاد پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در سال جاری طرحی را تنظیم کرد و به وزارت علوم تحویل داد در این طرح حدود 40 کتاب درسی برای مقاطع کارشناسی و تحصیلات تکمیلی تنظیم و موضوع کتاب آن مشخص شده و نویسنده و تعداد واحد هر کتاب را برای آنها تعیین کردیم و تقریبا تعداد صفحات و زمانبندی برای تألیف کتاب به عنوان یک متن درسی قابل قبول را نیز به آنها ارائه کردیم که اگر این طرح به موافقت مسئولین این وزارت برسد، اتفاق بزرگی رقم خواهد خورد؛ اما نزدیک به هشت ماه است که این طرح ارائه شده؛ اما هنوز جوابی را دریافت نکردهایم.
*مبانی اقتصادی کشور با نظریههای اسلامی فاصلهدارند
این اقتصاددان حوزوی در ادامه سخنان خود با اشاره به اینکه موانعی سر راه اسلامیشدن اقتصاد کشور وجود دارد، یادآور شد: مانع اول آن است که متولیان اقتصادی کشور آشنایی ضعیفی با عرصه اقتصاد اسلامی دارند و البته این بدین معنا نیست که این افرادانگیزه این کار را ندارند یا اصلا نمیخواهند این کار انجام شود؛ بلکه کسانی که مبانی امروز اقتصاد کشور را مدیریت میکنند، با مبانی و نظریههای اسلامی فاصله دارد و بیشتر مایل به نظریههای سرمایهداری است و این باید اصلاح شود.
*حوزه در عرصه اقتصاد اسلامی ظرفیت تحول را داراست
حجتالاسلام والمسلمین یوسفی با بیان اینکه تشکیلات حوزه باید همت بیشتری را در خصوص اسلامیشدن اقتصاد انجام دهد، ابراز داشت: امروز حوزه در عرصه اقتصاد اسلامی، ظرفیت تحول را دارد و میتواند بر اساس مبانی اسلامی در چارچوبهای علمی برای دانشگاهها متن درسی تولید کند و در این خصوص حوزه باید با وزارت علوم، تحقیقات و فنآوری وارد مذاکره شود.
مدیر گروه اقتصاد اسلامی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه در پایان با تأکید بر اینکه حوزه باید فضای آموزشی اقتصاد اسلامی را در خود ایجاد کند، اذعان کرد: اکثر کتابهایی که ما در سالهای اخیر به رشته تحریر درآوردهایم در همایش کتاب سال حوزه نشان علمی دریافت کردهاند، لذا حوزه میتواند این کتب را به صورت کتاب درسی درآورده و به مجامع علمی کشور عرضه کند و حوزه نیز دروسی را به عنوان اقتصاد اسلامی راهاندازی کند تا طلاب علوم دینی با اقتصاد اسلامی آشنا شوند.