به گزارش مركز خبر حوزه خانم نسرين كاظمي مقدم، از اساتيد حوزه و دانشگاه طی سخنانی در اين نشست تخصصي با اشاره به اختلافات موجود ميان شيعه و سني در مسئله امامت و ولايت امام علي(ع)، اظهارداشت: مسئله امامت و ولايت اميرالمومنين (ع) از مسائل اختلافي ميان شيعه و سني است كه طرفين بايد مراقب باشند اين مسئله مورد سوء استفاده دشمنان قرار نگيرد.
وي با بيان اين كه وحدت بين شيعه و سني بر محوريت يكپارچگي و يك رنگي است، افزود: تعامل ميان مذاهب با بصيرت و آگاهي صورت مي گيرد و نبايد اجازه داد دشمنان اسلام با رخنه در ميان شيعه و سني موجب بروز شكاف در بين مذاهب شوند.
اين كارشناس حوزوي با اشاره به اشكال و شبهه اي از اهل سنت درباره عقايد شيعه نسبت به خلفا، ادامه داد: اهل سنت معتقد است كه اميرالمومنين علي (ع) چهارمين خليفه است و ايشان را به عنوان خليفه چهارم قبول دارند و مورد احترام آنها است و ادعا می کنند که چرا شيعه اين گونه نيست و خلفاي ما را قبول ندارد؟
وي بيان داشت: وجه اشتراك ميان اهل سنت و شيعه، كتاب الهي قرآن كريم است؛ بنابراين براي پاسخ دادن به سوالات و شبهات اهل سنت بايد از آيات قرآن بهره برد.
كاظمي مقدم اضافه كرد: اين كه شيعه تنها امام علي(ع) را خليفه و آن هم اولين امام مي داند و ديگران را لايق خلافت نمي داند بر گرفته از آيات قرآن كريم است.
این استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به برخي از آيات قرآن كريم، تصريح كرد: قرآن سفارش مي كند آيا كسي كه هدايت گري لازم دارد مي تواند هدايت افراد ديگر را قبول كند، همچنين مي فرمايد آيا كساني كه مي دانند با كساني كه نمي دانند برابر هستند؟
اين كارشناس حوزه و دانشگاه عنوان كرد: قرآن كريم ميان افرادي كه آگاه هستند با كساني كه از آگاهي لازم برخوردار نيستند تفاوت قائل است و تاكيد مي كند، كسي كه هدايت گر است با كسي كه هدايت نياز دارد تفاوت دارد.
وي خاطرنشان كرد: بر اساس آيات ياد شده و روايات فراواني كه در اين زمينه وارد شده است، شيعيان تنها كسي كه لياقت ولايت و امامت را دارد به عنوان خليفه قبول دارند و سايرين را در اين جايگاه و مقام نمي بينند.
در ادامه اين نشست خانم عذرا خليلي، با اشاره به برخي مستندات اهل سنت در زمينه فضيلت ها و ويژگي هاي امام علي نسبت به ساير خلفا، اظهارداشت: بنابر كتاب هاي اهل سنت، خليفه بايد افضل و اصلح باشد، همچنين مي بايست مجتهد در اصول و فروع باشد و دين را اقامه كند.
اين كارشناس حوزوي با اشاره به اعلميت امام علي(ع) و اذعان همه صحابه و اطرافيان حضرت درباره علم و دانش و مديريت ايشان بر جامعه، تاكيد كرد: كسي كه مي خواهد خليفه باشد، بايد عالم به مطالب دين و معارف حقه باشد و در اين ميان امام علي(ع) بر ديگران افضل و اصلح است.
وي افزود: از ديگر شرايط خليفه مسلمين بر اساس مستندات اهل سنت شجاعت، ساده زيستي، زهد و تقوا است كه بنا به گفته راويان اهل سنت همه اين شرايط در امام علي وجود دارد.
خانم خليلي ادامه داد: در نقلي از خليفه دوم درباره علميت و شجاعت حضرت علي(ع) آمده است كه اگر امام علي(ع) نبود خليفه دوم قطعا هلاك مي شد و در جاي ديگري نقل شده است، اگر شمشير علي نبود، اسلام برپا نمي شد، بنابراين بزرگان اهل سنت بر اساس گفته خلفا بر علميت و شجاعت امام علي و برتري ايشان بر ساير خلفا اذعان دارند.
وي با اشاره به سومين شرط خلافت يعني ساده زيستي گفت: ابن عقيل در نقلي مي گويد:هيچ فردي در زهد و دوري از دنيا به علي نمي رسد.
خليلي ادامه داد: بر اساس اين نقل ها و احاديث فراواني كه شيعه و سني نقل كرده اند، بر مسلمين واجب است از كسي كه شايستگي دارد پيروي كنند و ولايت و امامت كسي كه نسبت به سايرين برتر است را بپذيرند.
وي با اشاره به حديثي از پيامبر(ص) به نقل از احمد بن حنبل، اظهارداشت: كسي كه امامت و ولايت گروهي را مي پذيرد، اگر مي بيند از او بهتر است، اگر كنار نكشد به خدا و پيامبر خيانت كرده است، اين نقل را بايد در كنار ساير اقوالي كه از فضيلت ها و برتري هاي امام علي(ع) نسبت به ساير خلفا مي گويد قرار داد و بدين وسيله حقانيت شيعه را براي اهل سنت به اثبات رساند.
در ادامه اين نشست خانم قاسمي نراقي، از اساتيد حوزه و دانشگاه با بيان اينكه از مطالب و روايات نقل شده در كتاب هاي معتبر اهل سنت نتيجه مي گيريم كه مسلمانان بايد طبق كتاب و سنت رسول خدا به خلافت امام علي ايمان بياورند، نه اينكه ايشان را در كنار ساير خلفا بپذيرند.
وي با اشاره به اين اشكال و شبهه كه چرا از ميان صحابه پيامبر(ص)، خداوند امام علي(ع) را جانشين ايشان معرفي كرده است، ادامه داد: صحابه به كساني گفته مي شود كه پيامبر را ملاقات كرده و در زمان ايشان به او ايمان آورده باشند و بنا به روايات نقل شده در كتاب هاي اهل سنت، هيچ يك از صحابه غير از امام علي لايق جانشيني نبود.
اين استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به برخي اقوال بزرگان اهل سنت در بيان جانشيني امام علي(ع) اظهارداشت: بهترين مسلئه اي كه مي توان به آن استناد كرد، قرآن كريم است كه از فضيلت امام علي مي گويد.
وي با بيان و تبيين آيات تطهير، مباهله، ولايت، مودت قربي و ... شان نزول اين آيات را امام علي(ع) دانست و عنوان كرد: بيش از 50 نفر از علماي اهل سنت شان نزول اين آيات را امام علي(ع) ميدانند و همين مسئله بر لياقت حضرت نسبت به ساير صحابه براي جانشيني پيامبر كفايت مي كند.
خلیلی در پايان خاطرنشان كرد: مودت و دوستي همراه با فرمانبري است و نمي توان مودت را تنها منحصر به دوستي دانست، بلکه بايد همراه با فرمانبري و پذيرفتن ولايت باشد.