شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024

باید هنگام نصیحت فرزندان، به تأسی از امام حسن مجتبی‌(ع)، ابتدا شخصیت آنان را برجسته نموده و سپس از آن به بیان نصایح خود بپردازیم.

به گزارش مرکز خبر حوزه، حضرت آیت­الله سبحانی، ظهر امروز در سلسله مباحث تفسیر قرآن خود در مجتمع آموزش عالی فقه (حجتیه) قم در تفسیر سوره جمعه، ضمن تبریک به مناسبت فرارسیدن سالروز ولادت امام حسن مجتبی(ع)، اظهار داشتند: در روایتی از امام حسن مجتبی(ع) خطاب به فرزندان خویش و فرزندان امام حسین(ع) آمده است: شما فرزندان این قوم هستید؛ اما همیشه در همین حالت نمی­مانید و در آینده از بزرگان قوم می­شوید؛ باسواد باشید و درس را حفظ کنید و آن­کس که قدرت به حفظ ندارد، بنویسد و در منزل نگه دارد.

ایشان ادامه دادند: آن حضرت در این روایت در ابتدا به فرزندان شخصیت می­دهد و آنها را بزرگان قوم در آینده معرفی می­کند و بعد به نصیحت خود می­پردازد؛ ما نیز باید به تأسی از این امام عزیز در نصایح خود، ابتدا شخصیت­سازی کرده و بعد به نصیحت بپردازیم.

*تفسیر آیه دوم از سوره جمعه

این مرجع تقلید به آیه دوم از سوره جمعه پرداخته و ابراز داشتند: خداوند متعال در این آیه می­فرماید: "هُوَ الَّذِي بَعَثَ فِي الْأُمِّيِّينَ رَسُولًا مِّنْهُمْ يَتْلُو عَلَيْهِمْ آيَاتِهِ وَيُزَكِّيهِمْ وَيُعَلِّمُهُمُ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَإِن كَانُوا مِن قَبْلُ لَفِي ضَلَالٍ مُّبِينٍ" «و کسی است که در میان جمعیت درس نخوانده رسولی از خودشان برانگیخت که آیاتش را بر آنها می‌خواند و آنها را تزکیه می‌کند و به آنان کتاب (قرآن) و حکمت می‌آموزد هر چند پیش از آن در گمراهی آشکاری بودند!».

معظم­له با اشاره به این­که خداوند متعال در این آیه فرموده است که ما از جنس خودتان(امی) رسولی را برانگیختیم، اذعان داشتند: هر جمعیتی که مُبَلغ آن از جنس خودشان باشد، این تبلیغ بهتر اثر می­کند؛ همانند تبلیغ زن در میان بانوان که به دلیل آشنایی بیشتر با هم­جنسان خود، بهتر می­تواند به تبلیغ بپردازد.

*چهار وظیفه نبی مکرم اسلام(ص)

حضرت آیت­الله سبحانی به چهار وظیفه­ای که خداوند متعال برای نبی مکرم اسلام(ص) در آیه دوم از سوره جمعه برشمرده است، اشاره کرده و خاطرنشان ساختند: تلاوت قرآن، پاک­کردن مردم از رذائل، تعلیم قرآن و آموختن حکمت، چهار وظیفه­ای است که خداوند متعال در این آیه به پیامبر(ص) ابلاغ فرموده است.

ایشان به طرح اشکالی پرداخته و تصریح کردند: چرا خداوند متعال در سوره جمعه نخست از تزکیه سخن به میان آورده و بعد به تعلیم پرداخته (وَيُزَكِّيهِمْ وَيُعَلِّمُهُمُ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ)؛ در حالی که در سوره بقره بالعکس دستور داده است؟ در پاسخ باید گفت که مکان­ها با هم فرق دارند؛ زیرا در بعضی از مکان­ها نخست باید مردم را با اخلاق آشنا کرد و بعد به سراغ تعلیم رفت و گاهی هم پیش می­آید که ملتی با اخلاق آشنا هستند؛ به همین دلیل خداوند متعال نخست دستور بر تعلیم را صادر نموده است.

*تفسیر آیه سوم از سوره جمعه

این مرجع تقلید با اشاره به آیه سوم از سوره جمعه، بیان داشتند: خداوند متعال در این آیه فرموده است: "وَآخَرِينَ مِنْهُمْ لَمَّا يَلْحَقُوا بِهِمْ ۚ وَهُوَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ" «و (همچنین) رسول است بر گروه دیگری که هنوز به آنها ملحق نشده‌اند؛ و او عزیز و حکیم است!».

معظم­له در پایان در تفسیر آیه سوم از سوره جمعه اظهار داشتند: کلمه "آخَرِينَ" به "الْأُمِّيِّينَ" در آیه دوم از سوره جمعه برمی­گردد و عطف بر این کلمه است و نکته بعدی که باید به آن اشاره کرد این است که به نظر بنده کلمه "مِنْهُمْ" تنها به "الْأُمِّيِّينَ" برنمی­گردد؛ بلکه شامل تمام مؤمنین می­شود و این دو نکته نشان­دهنده این مطلب است که نبوت نبی مکرم اسلام(ص) جهانی است و ایشان خاتم­الانبیاء می­باشند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha