پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024

اشاره؛ برپايي نمايشگاه بين المللي قرآن كريم كه هر ساله با فرارسيدن ايام ماه مبارك رمضان آغاز مي شود، امسال حال و هوا ديگري به خود گرفته است.

در بدو ورود به فضاي نمايشگاه بنرهايي با عناويني همچون:« اسلام به تونس باز مي گردد»، « خداحافظ سرهنگ قذافي»، «طغيان عليه فرعون» و... نظر هر بازديدكننده‌اي را به خود جلب مي كند و پيام نوزدهمین نمايشگاه که همان« قرآن؛ كتاب بيداري» است را به مخاطبان منتقل می کند.

*تجربه شيرين انقلاب اسلامي تكرار مي شود

قطعاً قرآن كريم بالاترين و تاثيرگذارترين جايگاه در بيداري كشورهاي عربي و اسلامی را داشته و دارد، گواه اين مطلب، پيروزي انقلاب اسلامي ايران است كه بر مبناي نص صريح دستورات قرآن و آموزه ها و معارف قرآني به رهبري امام خميني(ره) شكل گرفت و اين تجربه شيرين، امروز بار ديگر در كشورهاي عربي و اسلامي تكرار مي شود.

به راستي قرآن كريم، در رگ هاي خشكيده ي جنبش هاي انقلابي و مردمي كه بر اثر ظلم حاكمان موروثي و دست نشانده، له شده بود، خون تازه تزريق كرد و بدين ترتيب خوني كه توسط زالو صفتان فرعون منش مكيده شده و رمق جهان اسلام را گرفته بود، با تمسك به قرآن كريم دوباره به خاورميانه مرده برگشت و به آن حيات بخشيد.

اما تفاوت قرآن كريم با ساير كتاب هاي علمي و غير علمي منتشر شده در گوشه و كنار جهان در چه عنصري نهفته كه اين چنين تاثيرگذار است؟

*كتاب هايي كه جهانيان را به خواب فرو برده است!

به لحاظ توليد علم و تبادل اطلاعات، علم بشري در همه عرصه ها با شتاب فراوان پيش مي رود و چاپ، انتشار و فراواني مقالات و كتاب هاي علمي كه هر يك مدعي هستند، براي رفع نيازها و مشكلات انسان و از بين بردن دردها و رنج هاي بشري به نگارش درآمده‌اند، گوشه اي از حجم عظيم تبادل علمي و اطلاعاتي در جهان امروز است، البته هرچه حجم اطلاعات وسعت يافته و گسترش مي يابد، در مقابلش دردها، رنج ها و آلام بشري كاهش نمي يابد.

متاسفانه به نظر مي رسد، چنين توليدات علمي و دستاوردهاي دانش مدار غرب مابانه كه براي فراهم آوردن زندگي آسان و راحت سكولار زده نگاشته شدند، امروز جهانيان را به خواب غفلت فرو برده است، بنابراين چنين كتاب هايي نه تنها روح و فكر آدمي را بيدار نمي كند، بلكه به نوعي جهانيان را خواب زده كرده است.

امروز نه تنها انديشمندان دنياي متمدن مادي گرا و به دور مانده از وحي و تعاليم الهي بلكه حتي وفاداران اين تفكر نيز به ناكامي هاي نظام حاكم بر جهان و بي نتيجه ماندن توليدات و دستاوردهاي علمي محض و سكولاريزه در پاسخ گويي به نيازها و رفع آلام و دردهاي بشر اعتراف كرده اند.

از ياد نبريد بسياري از پيشرفت هاي علمي امروز دنيا، مرهون تمدن غني اسلامي قبل از رنسانس است كه همگي برگرفته از تلاش هاي شاگردان ائمه معصومين(ع) از جمله امامين صادقين(ع) در ابعاد مختلف و رشته هاي گوناگون علمي است كه از اجتهاد در قرآن و سنت بدست آمده است.

*بيداري كه در پي شكست ها پديد آمد

با شكست و ناكامي نظام حاكم بر جهان و نااميدي مردم از وعده و وعيد‌هاي صاحبان قدرت در جهت بهبود اوضاع اقتصادي، سياسي، نظامي و فرهنگي جهان، ملت هاي عربي و اسلامي دوباره با تمسك به قرآن كريم به جوش و خروش آمده براي ايجاد نظامي قرآني و الهي در كشورهايشان تلاش مي كنند.

نداي بيدارگر قرآن كريم نه تنها به گوش ملت هاي عربي و اسلامي رسيده، بلكه پيام ظلم ستيزي و استكبار ستيزي قرآن به اقصي نقاط جهان منتقل شده و همه انسان‌هاي آزاده با بهره گيري از پيام هاي اين كتاب الهي، صف‌هاي محكم و آهنيني در برابر جبهه استكبار تشكيل داده اند.  

البته با وجود اين تلاش ها اين سوالات همچنان باقي است كه آيا بيداري اسلامي يا هر نامي كه بر اين انقلاب ها گذاشته اند، توانسته به ظلم فراگير جهاني پايان دهد و انسان معاصر را وارد مرحله جديدي كند؟ و يا توانسته به عنوان جايگزين و بدل، نظامي جديد را معرفي نماید؟

امروز تنها هدفي كه در ميان جريان هاي انقلابي و مردمي جهان اسلام به وجود آمده، حاكميت قرآن است، اين پديده از تونس گرفته تا قلب اروپا در حال شكل گيري است، ولي وقتي اين حركت ها را به دقت تحليل مي كنيد متوجه خللي در آنها مي شويد؛ در كشورهاي اسلامي براي نظام جايگزين حاكم، شعارهاي فراواني از گوشه و كنار شنيده مي‌شود، همه خواستار حاكميت قرآن هستند ولي كدام تفسير و تاويل از اسلام و قرآن؟ اساساً كدام اسلام مي‌توان خلأ موجود در اين انقلاب ها را پر كند؟

آيا اسلامي كه حاكميت سلطان جائر و فاسد را جائز مي داند با حضور در ميدان مي تواند بحران ها را حل كند؟

متاسفانه در جهان اسلام يك قطب، عقل بريده از وحي و قطب ديگر ظاهرگرايي است كه تفكر طالباني را به تصوير مي كشد، به طور قطع هيچ كدام از اين دو قطب نمي توانند پاسخ گوي خلا فكري، انديشه اي و مباني معرفتي جامعه معاصر اسلامي باشد.

از یک‌سو به خرد جمعی و توجه به آرای مردمی توجه داشته باشد و از سوی دیگر بر حاکمیت اسلام که همان خواست اکثریت مردم است تأکید بورزد؛ از یک‌سو به دنبال اتحاد ملی و انسجام اسلامی باشد و از سوی دیگر همچون خاری در چشم استکباریان و صهیونیست‌ها باشد.

از یک‌سو بر پیشرفت‌های علمی و مجهزشدن به فناوری‌های روز تکیه کند و از سوی دیگر برابر رشد اخلاق و معنویت در جامعه کوشش کند و در آخر یک سؤال باقی می‌ماند؛ ما تا چه اندازه برای معرفی چنین حاکمیتی تلاش کرده‌ایم؟

سیدرضا حسینی

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha