به گزارش سرویس استانهای مرکز خبرحوزه، این مرجع تقلید در ادامه سلسله دروس اخلاق با عنوان «فضيلتهاي فراموش شده»، از «عفو و گذشت» به عنوان فضيلت فراموش شده ديگري ياد کرده و گفتند: عفو يا گذشت، يکي از فضائل اخلاقي است که در تعاليم روحبخش و انسانساز قرآن و عترت، بسيار مورد تأکيد واقع شده و قرآن کريم در آياتي به صورت جدّي از مؤمنين انتظار دارد که عفو، گذشت، ايثار و فداکاري را در زندگي و در روابط اجتماعي خود حاکم سازند تا در قيامت مورد مغفرت پروردگار متعال واقع شوند.
معظّمله افزودند: کسي که دوست دارد خداوند متعال در قيامت، گناهان او را ببخشد، بايد در دنيا از گناه و اشتباهات ديگران بگذرد و کينه کسي را به دل نداشته باشد.
حضرت آيتالله مظاهري با اشاره به موضوع شفاعت و شرايط برخورداري از اين نعمت بزرگ الهي، تصريح کردند: شفاعت اهلبيت«سلاماللهعليهم» در قيامت، محتاج زمينهسازي است و تنها کساني مشمول شفاعت ميشوند که توانسته باشند در دنيا، خود را به زيور فضائل و صفات پسنديده چهارده معصوم«سلاماللهعليهم» بيارايند و در حدّ امکان خود را به آن بزرگواران شبيه سازند.
ايشان ادامه دادند: يکي از صفات بارز و فضائل نيکوي اخلاقي که در وجود اهلبيت«سلاماللهعليهم» جلوه ويژهاي دارد، فضيلت عفو است و همه مسلمين، خصوصاً شيعيان بايد با پيروي از معصومين«سلاماللهعليهم» رفتاري همراه با گذشت، فداکاري، رأفت و مهرباني با همديگر داشته باشند تا مورد شفاعت اهلبيت«سلاماللهعليهم» واقع شوند.
حضرت آيتالله مظاهري ضمن بازگويي گوشههايي از سيره اهلبيت«سلاماللهعليهم»، بروز و ظهور فضيلت عفو و بخشش در سيره آن بزرگواران را يادآور شده و افزودند: روش و سيره چهارده معصوم«سلاماللهعليهم» در مواجهه با بدي و خطاي ديگران و حتّي کساني که به اهانت و ناسزاگويي نسبت به ايشان ميپرداختند، برخوردي کريمانه بود و به گونهاي طرف مقابل را ميبخشيدند و نسبت به او نيکي ميکردند که از کردار و گفتار خود شرمنده و خجالتزده ميشد.
ايشان خاطرنشان ساختند: پيامبر اکرم«صلياللهعليه وآله وسلّم» هنگامي که در مکّه حضور داشتند و مورد آزار و اذيّت فراوان مشرکين قرار ميگرفتند، به خلوتي ميرفتند و با خداي خويش مناجات ميکردند و ضمن دعا به مشرکين، ميفرمودند:«اللَّهُمَّ اهْدِ قَوْمِي فَإِنَّهُمْ لَا يَعْلَمُونَ». پس از فتح مکّه و تسلّط بر مشرکين نيز، در حالي که خود آنان تسليم امر پيامبر و آماده تحمّل کيفر کردار گذشته بودند و علاوه بر آزار مسلمانان در مکّه، به تحميل هشتاد و چهار جنگ طي ده سال در مدينه بر مسلمانان، اذعان داشتند، پيامبر اکرم«صلياللهعليه وآله وسلّم» با بزرگواري و متانت، گذشته آنان را نديده گرفتند و با تلطّف و مهرباني نسبت به آنان، احسان و نيکي روا داشتند.
حضرت آيتالله مظاهري ضمن تفسير آيه شريفه «وَ جَزاءُ سَيِّئَةٍ سَيِّئَةٌ مِثْلُها»، اظهار داشتند: معناي ظاهري اين آيه شريفه اين است که بدي و خطاي ديگران را ميتوان با خطايي مشابه آن جبران نمود. امّا معناي ظريف و اخلاقي اين آيه شريفه، حاکي از آن است که اگر انسان، گناه و خطاي ديگران را با مقابله به مثل، جبران نمايد، به همان اندازه مرتکب معصيّت شده است.
معظم له در ادامه، ضمن بازگويي برخي از آيات قرآن کريم با موضوع عفو و بخشش، عفو را داراي سه مرتبه دانسته و افزودند: از نظر قرآن کريم، مرتبه اول عفو آن است که انسان بدي ديگران را ببيند، امّا براي رضاي خداوند متعال، از آن بگذرد. ايشان از «صفح» به عنوان مرتبه دوم فضيلت عفو نام برده و خاطرنشان کردند: قرآن کريم، از خواص جامعه و از مؤمنين انتظار دارد که بدي و خطاي ديگران را نديده بگيرند و اين مرتبه از عفو را «صفح» مينامد و از مؤمنين ميخواهد که نسبت به يکديگر صفح داشته باشند تا مورد مغفرت الهي واقع شوند.
حضرت آيتالله مظاهري در شرح مرتبه سوم عفو، تصريح کردند: مرتبه سوم عفو که در قرآن کريم به «غفران» تعبير شده است، به اين معنا است که انسان، در مقابل بدي ديگران، در حقّ آنان نيکي کند.
معظّمله اضافه کردند: «غفران» گناه ديگران و «احسان» در برابر ظلم و ستمي که به انسان شده است، امر مشکلي است، اما قرآن کريم، از مؤمنين و شيعيان راستين انتظار دارد که در مواجهه با اشتباهات يکديگر، علاوه بر عفو و صفح، به احسان و نيکي بپردازند.
حضرت آيتالله مظاهري با يادآوري مشکلات خانوادگي و معضلات اجتماعي که از فقدان عفو و بخشش در خانواده و اجتماع، ناشي ميشود، بر ضرورت احياي فرهنگ عفو و بخشش تأکيد کرده و افزودند: رفع اختلافات خانوادگي و نيز حلّ بسياري از معضلات اخلاقي جامعه در پرتو حاکميّت روحيّه عفو و گذشت در بين مردم حاصل ميشود.
معظّمله ادامه دادند: امروزه بسياري از زندانيان، در اثر ناتواني در پرداخت مهريه، ديه غير عمد و يا ديون مالي ناشي از ضعف اقتصادي در زندان به سر ميبرند و به علّت افزايش شمار زندانيان، وضعيّت نامناسب و بسيار نگران کنندهاي نيز دارند.
ايشان در اين زمينه اضافه کردند: در صورت حاکميّت فضيلت عفو در خانه و اجتماع، بسياري از اين زندانيان آزاد ميشوند و چنانچه قانون تعاون و مواسات در بين مردم رعايت شود و افراد اجتماع با بخشندگي، از فقرا دستگيري نمايند، کسي براي بدهي مالي به زندان نميافتد و در اين صورت، زندان، مختصّ سارقين و اراذل و اوباش ميشود که بايد به سزاي اعمال خويش برسند.
حضرت آيتالله مظاهري با ابراز نگراني از افزايش آمار طلاق، اظهار داشتند: طلاق و جدايي که امروزه رايج و شايع شده است، از ناسازگاري و فقدان عفو و گذشت در خانه سرچشمه ميگيرد و در صورتي که زن و شوهر، خطاي يکديگر را ببخشند و مهمتر اينکه، اشتباهات همديگر را نديده بگيرند و در صورت بروز خطا، به جاي تندي و برخورد قهرآميز، در حقّ هم احسان کنند، زندگي آرامي خواهند داشت و هيچگاه کار آنان به جدايي نميانجامد.
معظم له در پایان با اشاره به ضرورت استفاده از فرصت معنوي ليالي قدر و بهرهمندي از رحمت و مغفرت پروردگار متعال در ايّام و ليالي پيشِ رو، تأکيد کردند: خداوند متعال در ماه مبارک رمضان و به خصوص در شبهاي قدر، به صورت بيشمار، بندگان خويش را ميآمرزد و ميبخشد، امّا بايد دانست که رحمت و مغفرت خداوند سبحان شامل حال افراد کينهتوز که قادر به عفو و بخشش ديگران نبوده و کينه همديگر را به دل دارند، نميشود