به گزارش مرکز خبرحوزه، حضرت آیتالله مکارمشیرازی، ظهر امروز در ادامه سلسله جلسات تفسیر قرآن خود پیرامون پیامبران اولو العزم که در شبستان حرم مطهر حضرت معصومه(س) برگزار میشود، طی سخنانی با اشاره به تلاشها و اقدامات حضرت نوح(ع) در هدایت قوم خود، اظهار داشتند: قوم این پیامبر ایرادهایی به ایشان میگرفتند و میگفتند که عدهای از اراذل و اوباش در اطراف شما هستند؛ در صورتیکه این افراد اراذل اوباش نبوده بلکه جوانان با ایمان و البته کم درآمد و تهی دست بودند که از دیدگاه آنها چون ثروت نداشتند، اراذل بودند.
ایشان با تاکید بر اینکه در نزد این افراد ثروت و مقام نشانه عظمت بود، افزودند: حضرت نوح(ع) پاسخی محکم به این افراد داده و ارزش را در ایمان و نه در ثروت و مقام بیان کردند.
این مرجع تقلید از همین آیه قرآن بهرهبرداری و گریزی به یک مسئله اجتماعی اسلامی به نام نظام ارزشگذاری در جوامع انسانی زدند و گفتند: در نظام هر جامعهای برخی امور وجود دارد که نشانه شخصیت یا عدم شخصیت شناخته میشود که از این مهم به عنوان نظام ارزشگذاری یاد میشود.
ایشان با بیان این مطلب که در جوامع مادی داشتن ثروت یا مقام به عنوان شخصیت افراد شناخته میشود، تصریح کردند: این ملاکها صرفا در جوامع مادی است در حالیکه ملاک ارزشگذاری و شخصیت افراد پول و مقام نمیباشد.
*هزینه میلیاردی در برخی عرصههای ورزشی!
معظمله با تاکید بر اهتمام به ارزشهای اسلام ادامه دادند: متاسفانه اخیرا نیز در جامعه ما به تقلید از غربیها برخی چیزها اضافه شده؛ به طوریکه میگویند فلان کس قهرمان فوقالعاده ورزشی یا بازیگر سینما است ما هرگز نمیگوییم ورزش بد است، بلکه لازم نیز میباشد و از طرفی یک نوع سرگرمی هم هست، ولی اینکه میلیاردها پول خرج کنیم تا فلان تیم در فلان مسابقه جهانی شرکت کند، حال مدال بیاورد یا نیاورد، فرهنگ غربی است.
*قویترین انسان کیست؟
حضرت آیتالله مکارمشیرازی با اشاره به تاکید اسلام به ورزش، داستانی از پیامبراکرم(ص) را مدنظر قرار دادند و ابراز داشتند: روزی پیامبر(ص) از یکی از کوچههای مدینه عبور میکردند که مشاهد کردند عدهای از جوانان چندین سنگ کوچک و بزرگ را انتخاب و به اصطلاح امروزی مسابقه وزنهبرداری میدهند که این جوانان وقتی حضرت محمد(ص) را دیدند از ایشان خواستند تا داوری کند، که پس از پایان مسابقه و مشخص شدن افراد برتر، پیامبر(ص) فرمودند: هر چند قویترین فرد ظاهری هماکنون معین شده اما بدانید که قویترین انسانها کسی است که بر هوای نفسش غالب شود.
ایشان با اشاره به اینکه به نظام مادی در قرآن کریم نیز اشاره شده است، ادامه دادند : در سوره سبا آیه 34 و 35 نیز آمده است که هیچ پیامبری بر قومی نازل نشد. مگر اینکه عدهای با آنها مخالفت کرده و ارزش خود را به خاطر ثروت و فرزندان زیاد، بالاتر از دیگران دانسته و حتی خود را از مقربان درگاه الهی قلمداد میکردند.
معظمله با اشاره به آیه « وَاعْلَمُواْ أَنَّمَا أَمْوَالُكُمْ وَأَوْلاَدُكُمْ فِتْنَةٌ وَأَنَّ اللّهَ عِندَهُ أَجْرٌ عَظِيمٌ»، (آیه 28، سوره انفال)، تصریح کردند: خداوند در این آیه به صراحت میفرمایند که خیال نکنید ثروت و اولاد، عظمت است، بلکه اینها آزمایش میباشند و اجر عظیم پیش خداوند این عوامل نمیباشد.
ایشان با تاکید بر این مطلب که پیامبران الهی فرهنگ جوامع را تغییر میدادند، گفتند: در قبل از زمان حضرت رسول(ص) و در زمان جهالت، محصول جامعه ابوجهل و ابوسفیانها بود در صورتیکه در دوران پیامبر(ص) ابوذرها و مقدادها و... محصول جامعه شدند.
*راهکارهای پیامبر(ص) برای تغییر فرهنگ مادی
آیتالله مکارمشیرازی در ادامه سخنان خود به برخی از اقدامات رسول اکرم(ص) در خصوص تغییر فرهنگ جامعه از مادی به ارزشی تصریح کردند: سادهزیستی، اهمیت دادن به افراد با ایمان زیارت خانه خدا، و کنار هم بودن در صف نماز جماعت از جمله اقدامات پیامبر(ص) برای نهادینه کردن ارزشها در جامعه بود.
ایشان با بیان این مطلب که در ایران نیز قبل از انقلاب نظام ارزشی مادی حاکم بود، اذعان داشتند: خوشبختانه به برکت انقلاب اسلامی در کشور ارزشهای اسلامی و انسانی حاکم و خانوادههای شهدا، جانبازان و بسیجیان جز ارزشها قرار گرفتند.
معظمله با تاکید بر اینکه انقلاب اسلامی ایران نظام ارزشی را عوض کرد، یادآور شدند: باید مراقب باشیم نکند دوباره به فرهنگ طاغوت برگردیم و ارزش را در کاخها و لباسهای مجلل، زر و زیور برای زنان، مال و ثروت فراوان و اتومبیلهای گرانقیمت بدانیم.
ایشان در بخش پایانی سخنان خود با اشاره به چند سوال مهم که از دفتر معظمله سوال شده است، گفتند: یکی از سوالات در مورد شب قدر است که همگان باید بدانیم فردا شب، اولین شب قدر است و جای تردید نیست و لذا باید به آن اهتمام بورزیم و بهره کافی را از آن ببریم.