به گزارش مرکز خبر حوزه، حضرت آیتالله سبحانی، ظهر امروز در ادامه سلسله مباحث تفسیر قرآن خود در مجتمع آموزش عالی فقه (حجتیه) قم در تفسیر سوره جمعه، با اشاره به آیه نهم این سوره، اظهار داشتند: خداوند متعال در این آیه میفرماید: "يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا نُودِيَ لِلصَّلَاةِ مِن يَوْمِ الْجُمُعَةِ فَاسْعَوْا إِلَىٰ ذِكْرِ اللَّهِ وَذَرُوا الْبَيْعَ ۚ ذَٰلِكُمْ خَيْرٌ لَّكُمْ إِن كُنتُمْ تَعْلَمُونَ" «ای کسانی که ایمان آوردهاید! هنگامی که برای نماز روز جمعه اذان گفته شود، به سوی ذکر خدا بشتابید و خرید و فروش را رها کنید که این برای شما بهتر است اگر میدانستید!».
ایشان افزودند: کلمه جمعه در لغت عرب به دو نحو ضم میم و سکون میم خوانده میشود و معنای آن در حقیقت حاکی از اجتماع است و از کلمه «جمع» گرفته شده است.
این مرجع تقلید با اشاره به اینکه ظاهرا «یومالجمعه» مربوط به زمان پیش از اسلام است، ابراز داشتند: گاهی گفته میشود که پیش از آن که نبی مکرم اسلام(ص) وارد مدینه شوند، انصار این اجتماع را به وجود آورده بوده و جمعه را برای خود به عنوان یک مجمع انتخاب کرده بودند؛ اما به نظر میرسد این روایت ضعیف باشد؛ زیرا عرب پیش از بعثت نبی(ص)، روز جمعه داشته و دلیلی که برای این سخن میتوان ذکر کرد، این است که عرب در آن زمان نسبت به تمام روزهای هفته نامی داشته و نمیشود که نسبت به روز هفتم هفته اسمی انتخاب نکرده باشد.
معظمله با اشاره به اینکه آداب و رسوم ملتها بر دو قسم است، اذعان داشتند: گاهی برخی مراسمها حرام است؛ همانند بتپرستی و مسائلی نظیر آن که رسول گرامی اسلام(ص) بعد از بعثت این مراسم را ریشهکن کرده و از بین بردند و گاهی نیز مراسم حرام نبوده و به نفع مردم بودند و پیامبر(ص) هم آنها را امضاء کرده و بر ماندن آن تأکید میکردند.
حضرت آیتالله سبحانی ادامه دادند: یکی از روزهایی که نبی مکرم اسلام(ص) آن را امضا کردند، روز جمعه بود که به نام «سیدالایام» و «سرور تمام روزها» نامیده شد.
ایشان در ادامه با اشاره به سخنی از زمخشری، خاطرنشان ساختند: زمخشری در سخنانی گفته است که خداوند متعال در سوره جمعه سه فضیلتی را که یهود بر آن ادعا میکردند، رد کرده و به نکوهش آنان پرداخته است. نخستین ادعای یهود این بود که آنها ادعا فرزندی و دوستی خداوند متعال میکردند؛ اما در آیه ششم از سوره جمعه بر این ادعا پاسخ داده شده و خطاب یهود دستوری آمده که اگر شما اولیاء خدا هستید، مرگ را تمنا و درخواست کنید.
این مرجع تقلید، ادعای دوم یهود را داشتن کتابی از سوی خدای متعال عنوان کرده و بیان داشتند: یهود ادعای بر داشتن کتابی از سوی خداوند متعال میکردند؛ اما خدای متعال این فضیلت را از یهود گرفت و بر امت اسلامی نیز کتابی فرستاد تا پاسخی بر ادعای آنان باشد.
معظمله با اشاره به ادعای سوم یهود، تصریح کردند: یهودیان در ادعایی گفته بودند که ما یک روز از هفته را روز اجتماع قرار دادیم و خداوند متعال نیز در مقابل آنها یومالجمعه را برای مسلمانان قرار داد و به این نحو یهود مورد نکوهش خداوند متعال در سوره جمعه قرار گرفت.
حضرت آیتالله سبحانی در ادامه به طرح سوالی پرداخته و اظهار داشتند: سوالی که در رابطه با آیه نهم از سوره جمعه به ذهن میآید این است که چرا کلمه "نُودِيَ" به صورت مجهول آورده شده است؛ درحالی که خداوند متعال میتوانست "نادی" بفرماید؟ در پاسخ باید گفت که در این آیه عنایتی به منادی نیست و فاعل میتواند هر شخصی باشد و به همین دلیل مجهول آمده است.
ایشان با اشاره به اینکه برخی ادعا میکنند که آیه نهم از سوره جمعه، دلالت بر وجوب نماز جمعه ندارد، ابراز داشتند: در پاسخ به این ادعا باید گفت که خداوند متعال در این آیه، اقامه نماز را أمری مسلم فرض کرده و به همین دلیل در ادامه، أمر به شتاب برای ذکر خدا میکند.
این مرجع تقلید ادامه دادند: اشکال دیگری که در این آیه مطرح شده، این است که مقصود از "ذکرالله" ممکن است نماز نباشد و ما در پاسخ باید بگوییم که اگر مقصود از این جمله نماز نباشد، رابطه میان جمله شرطیه "إِذَا نُودِيَ لِلصَّلَاةِ مِن يَوْمِ الْجُمُعَةِ" با جمله جزائیه "فَاسْعَوْا إِلَی ذِكْرِ اللَّهِ" قطع میشود و این از فصاحت و بلاغت قرآن کریم به دور است.
معظمله به تشریح کلمه ذلِكُمْ پرداخته و اذعان داشتند: "ذا" اشاره به عمل و "کم" اشاره به مخاطبین است و در واقع معنای این کلمه به این نحو است: «این عمل برای شما مخاطبین بهتر است اگر میدانستید».
حضرت آیتالله سبحانی با اشاره به اینکه قوت اسلام در نماز جمعه نهفته است، خاطرنشان ساختند: نماز جمعه یک مکتب تربیتی است و انسان با انجام گناه و لغزش در ایام هفته، هنگامی که به نماز جمعه میرود، گناه خود را پاک میکند؛ زیرا خطیب نماز جمعه در خطبه نخست خود از تقوا، ترس از گناه و رحمت به خداوند متعال سخن به میان میآورد.
ایشان با تأکید بر اینکه نماز جمعه، نمازی عادی نیست، تصریح کردند: نماز جمعه یک دیدگاه عمومی است و امام جمعه باید در طول هفته مطالعهای برای خطبههای نماز جمعه انجام دهد تا بتواند در این نماز، مردم را متحول سازد.
این مرجع تقلید در ادامه به تحولات سوریه اشاره کرده و بیان داشتند: متأسفانه امروز شاهد آن هستیم که برخی از روزنامههای داخلی نسبت به سوریه موضعگیری میکنند؛ در حالی که نباید به این نحو باشد؛ زیرا در مسئله سوریه دست یهود و صهیونیست در کار است و نباید آن را ساده پنداشت.
معظمله با اشاره به اینکه سوریه تنها کشور عربی است که در مقابل صهیونیستها ایستاده است، تصریح کردند: سایر کشورها یا در باطن با صهیونیستها رابطه دارند و یا از رابطهداشتن با رژیم غاصب استقبال میکنند.
حضرت آیتالله سبحانی تأکید کردند: بنده در خصوص مسئله سوریه طرفدار فرد نیستم؛ بلکه این موضوع برای ما مهم است که هر نوع تحول در سوریه به ضرر مسلمین و به نفع صهیونیستهاست و روزنامهنگاران ما باید این مسائل را در نظر بگیرند.
ایشان در پایان به عدالت امام علی(ع) اشاره کردند و اظهار داشتند: امام علی(ع) کشته عدل است و اگر در مقابل ظالمان عصر خود نمیایستاد، او را شهید نمیکردند و عدالت ایشان بود که دشمنان را به این فعل قبیح واداشت.
علیرضا سهلانی