*علامه عسکری به ولایت فقیه اعتقاد راسخ داشت
علامه عسکری بر مسئله ولایت فقیه اعتقاد راسخ داشتند و همیشه مقام معظم رهبری را تایید میکردند و بر شبهات این موضوع پاسخهایی محکم و متقنی ارائه میکردند و همواره به اطرافیان خود تاکید میکردند که پشتیبان ولایت فقیه باشید.
*کودکی علامه
علامه سید مرتضی عسکری در سال 1293 شمسی در سامراء در خاندان علم و دانش پرور عریقی متولد شد. پدر بزرگوار ایشان، آیت الله سید محمد حسینی معروف به شیخ الاسلام فرزند آیت الله سید اسماعیل شیخ الاسلام و داماد آیت الله میر محمد شریف عسکری تهرانی معروف به خاتمالمحدثین بود.
ایشان از ده سالگی به حوزه های علوم دینی پای گذاشت و مقدمات و بخش هایی از سطوح را در همان شهر تحصیل کرد و در سال 1310 شمسی در عصر مرجعیت آیت الله العظمی حائری به حوزه علمیه قم مشرف و ادامه دروس سطوح را در محضر بزرگانی همچون آیت الله شیخ محمدحسین شریعتمدار ساوجی و آیت الله سید شهاب الدین مرعشی در فقه، اصول، لمعه، قوانین، رسایل و مکاسب و بخشی از کفایه را تلمذ کرد.
ایشان سپس از آنجا به سامراء بازگشت و ادامه کفایه و فقه اجتهادی و اصول خارج را از محضر اساتید بزرگ از جمله آیتالله آقا میرزا حبیب الله اشتهاردی و آیتالله سید محمدرضا شوشتری فراگرفت.
*اولین حرکت اجتماعی
این عالم فرزانه در سن قریب 20 سالگی اولین حرکت اجتماعی خود را با تأسیس مدرسهای کوچک در سامراء شروع کرد و بعدها این کار را در شهر کاظمین(1363هـ.ق) با تأسیس مدرسه ابتدایی ادامه داد. این مدارس بعدها به شهرهای بصره، دیوانیه، حله، کاظمین و نعمانیه پای نهاده و در مقاطع مختلف مهدکودک، دبستان و دبیرستان ، دخترانه و پسرانه و مراکزی برای تعلیم و تربیت بزرگسالان گسترش یافت و در سال 1384هـ.ق. به تأسیس یک دانشگاه با دو دانشکده علوم اسلامی و ادبیات عربی ادامه یافت. این مجموعه بزرگ و بسیار موثر تا زمانی که ایشان از عراق هجرت کرده و به لبنان و بعد به ایران آمد، برپا بود و در سال 1389هـ.ق. به دست رژیم بعثی عراق نابود شد.
علامه عسکری علاقه بسیاری به سیره پیامبر اکرم(ص) داشت و شبهای زیادی را به مطالعه کتابهای تاریخی و حدیثی که از کتابخانه جدشان به دست میآوردند، میگذراند و بعد از مطالعات فراوان به این موضوع دست پیدا کردند که اشکالات بسیاری در برخی از روایات نقل شده از نبی مکرم اسلام به چشم میخورد و در ادامه به این فکر افتادند که از منابع تاریخی و حدیثی و کتب فریقین، سیرهای را برای پیامبر(ص) به رشته تحریر در بیاورند.
*جعل احادیث نبی مکرم اسلام(ص)!
ایشان در مطالعات خود متوجه این موضوع شد احادیثی از رسول گرامی اسلام جعل شده؛ بنابراین تصمیم گرفت به بررسی این احادیث بپردازند؛ این فعالیت سالها به طول انجامید که نتیجه آن و تألیف کتاب "نقش عایشه در تاریخ اسلام" بود.
*عبداللهبن سبأ وجود ندارد!
از قرن دوم به بعد تهمتهایی به شیعیان زده شده بود که مؤسس مکتب تشیع فردی یهودی به نام عبدالله بن سباء است، علامه عسکری با ثبت تحقیقات خود در کتابی ثابت کرد که شخصیتی به نام عبدالله بن سباء وجود ندارد و خدای متعال چنین شخصیتی را اصلا نیافریده است؛ همچنین علامه در بررسیهایی که در مطالعات خود داشتند به این نتیجه رسید که نبی مکرم اسلام حدود 150 صحابی داشتند و کتابی را با این موضوع تألیف کرد، این کتاب اثر بسیاری در جامعه علمی عرب داشته است؛ به نحوی که رئیس دانشگاه قاهره بعد از خواندن آن در جلسهای اعلام کرده بود که یا باید پاسخی به این کتاب داده شود و یا ما به مکتب اهل بیت(ع) برگردیم.
از دیگر کتب ایشان کتاب معالم المدرستین «نشانههای دو مکتب» است که این کتاب اثرات فراوانی بر پیروان مکتب تسنن گذاشته بود و این اشخاص نامههایی را برای علامه عسکری مینوشتند و در آن نامهها تصریح میکردند که ما تا به حال در گمراهی بودیم و با خواندن این کتاب به راه حق راه پیدا کردیم؛ این ا مر نشان دهنده شخصیت بالای علمی علامه است و ما با خواندن این نامهها، متوجه ابعاد بلند شخصیتی این عالم وارسته میشویم.
* خود را وقف خدمت به اهل بیت(ع) کرد
این عالم وارسته بعد از اینکه متوجه شد، در حق نبی مکرم اسلام(ص) و مکتب تشیع جفاهای بسیاری صورت گرفته است، با خود عهد کرد که خود را وقف خدمت به اهل بیت(ع) کند و چندین بار به بنده فرمودند«من سعی کردم این وقف را ادا کنم و تخلفی از اجرای آن نداشته باشم».
*کتابها را در بقچه حمام گذاشت!
حدود چهل سال پیش، در منزل حمام نداشتیم و برای استحمام به حمام عمومی میرفتیم؛ روزی قصد کردیم که به حمام خصوصی برویم و برای رفتن به حمام خصوصی باید در نوبت میایستادیم و گاهی این نوبت یک ساعت به طول میانجامید و علامه در این یک ساعت اوراقی برای بررسی کتابهایشان در بقچهای به همراه خود آوردند و درس و بحثشان را ادامه دادند؛ سعی میکردند از کمترین فرصتها، بهترین نحو استفادهها را ببرند.
علامه به دلیل مشغله علمی زیاد، گاهی فرصت نداشتند که به فرزندان و خانواده خود برسند؛ چون در اکثر مواقع ساعت هفت صبح بیرون میرفت و دوازده شب به منزل برمیگشت؛ به طور کلی وقت خود را وقف دفاع از مکتب اهلبیت(ع) رسیدن به اهداف خود میکردند.
*احترام به والدین
علامه احترام بسیار زیادی را برای والدین قائل بودند؛ به نحوی که ایشان هنگام ازدواج قصد داشت دختری از یک خانواده عالم را برای همسری برگزیند؛ اما بر اساس نظر مادرشان، با یکی از اقوامشان ازدواج کردند و تسلیم خواسته مادر شدند.
*فعالیتهای بینالمللی علامه
ایشان بسیار علاقه داشتند که با علمای اهل تسنن ارتباط داشته باشند؛ به طوری که در سفرهایی که به قاهره داشتند، مباحثات و مناقشات متعددی با علما برگزار میکردند و در بسیاری از مواقع علمای اهل تسنن تسلیم نظریات علامه میشدند.
همچنین علامه در ایران هم دیدارهایی با علمای اهل تسنن برقرار میکردند و به بحث و گفت وگو با آنها میپرداختند و از کتابهای خود آنها بر سخنانشان استدلالاتی را ارائه میکردند، موارد متعددی پیش میآمد که در این مباحثات و مناقشات طرف مقابل به مکتب تشیع روی میآورد و شیعه میشد.
ایشان بعد از آنکه مراحل سطوح و مراحل درسی حوزوی را طی نمودند، جزوهای با نام «بیماریهای جامعه و راه حلهای آن» را به رشته تحریر درآوردند و به این نتیجه رسیدند که باید اصلاحاتی را در این زمینه اجرا نمایند که به همین دلیل دانشکدهای را در سال 1964 میلادی با نام «دانشکده اصول دین» در زمان حکومت عبدالسلام عارف در بغداد تأسیس کردند. عبدالسلام عارف از سنیهای متعصب و به دنبال قتل و عام شیعیان بود و از مجوز دانشکده اطلاعی نداشت، علامه از ترس اینکه این شخص مجوز این دانشکده را لغو کند، در اواسط سال دوستان اساتید خود را جمع کرد و به آنها گفتند؛ باید از همین الان شروع به جذب دانشجو کنیم و پس از کش و قوسهای فراوان، پذیرش دانشجو را در اواسط سال آغاز کردند که از این دانشکده افراد نخبهای مانند نوری مالکی، نخستوزیر عراق و دکتر محمد علی آذرشب رایزن فرهنگی ایران در سودان و سوریه فارغالتحصیل شدند و الان مشغول به فعالیت هستند.
*سفر به لبنان
علامه عسکری یکی از علمای مبارز عراق بود که در نتیجه مبارزاتش با رژیم بعث مجبور شد از کشور خارج شود به لبنان برود، رژیم بعث همواره به دنبال دستگیریش بود، ایشان مجبور شد از لبنان به سوریه و در ادامه به ایران اسلامی بیاید تا از اعدام در امان باشد.
بعد از استقرار در ایران، دانشکده اصول دین را با مشورت رهبر معظم انقلاب و دریافت مجوز از وزارت آموزش عالی وقت، در قم تأسیس و در مقطع کارشناسی ارشد در رشته علوم قرآن شروع به پذیرش دانشجو کردند و در حال حاضر هم در این دانشکده دانشجویانی در حال تحصیل هستند.
این عالم فرزانه همچنین در سال بعد، شعبه دوم دانشکده اصول دین را در تهران تاسیس کردند و همچنین شعبه سوم آن در دزفول راهاندازی شد.
در حال حاضر دانشکده اصول دین سه شعبه در داخل دارد و قرار است بنابر علاقه علامه عسکری چهارمین شعبه آن نیز در شهر ساوه، شهر جد ایشان تأسیس شود.
*دانشجویان میتوانستند بدون اجازه وارد اتاق شوند
علامه عسکری تعاملات خوبی با دانشجویان داشتند و آنان میتوانستند بدون اجازه وارد اتاق ایشان شوند و سوالات خود را از استاد بپرسند و پاسخشان را دریافت کنند. علامه همیشه توصیه میکردند که باید مشکلات دانشجویان را حل کرد؛ در زمان ایشان اگر کسی نمیتوانست شهریه خود را پرداخت کند، از او شهریه را نمیگرفت.
ایشان وصیتشان این بود که ادامه چاپ و نشر آثارشان در اختیار سه فرزند پسرشان قرار بگیرد، ما هم در حال حاضر به دنبال چاپ و نشر آثار این عالم وارسته هستیم.
تعداد کتابهای به چاپ رسیده ایشان در زمان حیات، 16 کتاب است که هرکدام در دو یا سه جلد به چاپ رسیده است؛ اما کتابهایی که تا امروز منتشر نشده، کتاب «خوابهای بیدادگر عایشه»، «جلد چهارم کتاب معالم المدرستین» و کتاب «سیره پیامبر و معصومین(ع)» است که ایشان این کتابها را شروع کرده بودند؛ اما متأسفانه نتوانستند آنها را تمام کنند و به چاپ برساند و ما در حال اتمام این کتب هستیم.
این عالم وارسته معروفیت زیادی در جهان اسلام داشتند؛ البته این امر به واسطه آثار و مبارزاتی بود که از خود بر جای گذاشته بود. دانشمندان شیعه و سنی بسیاری، برای علامه عسکری نامه مینوشتند و در مجلات خود تعریفات بسیاری از علامه میکردند؛ همچنین مطالب و مقالات بسیاری در رابطه با ایشان توسط علما و حتی مستشرقین اروپایی در مجلات به چاپ رسیده است.
در زمان حیات علامه، مؤسسهای به نام ایشان تأسیس شد، این مؤسسه متکفل ترجمه و چاپ آثار ایشان است: کتابهای علامه در حال حاضر به زبانهای انگلیسی، فرانسه، روسی، اردو، فارسی و... ترجمه و به چاپ رسیده است و در حال حاضر این مؤسسه در قم و اصفهان شعبه دارد.
*استفاده علامه از اینترنت
علامه عسکری همیشه سعی داشتند که با وسایل ارتباط جمعی ارتباط داشته باشند و اعتقادشان بر این بود که از ظرفیت رسانههای گروهی میتوان برای تبلیغ دین اسلام استفاده کرد. ایشان هفتهای یک بار حدود 25 دقیقه ارتباطی را با یکی از سایتهای پرمخاطب برقرار میکردند و پاسخ سوالات مخاطبین آن سایت را میدادند؛ البته در حین ارتباط طعنههای بسیاری را میشنیدند؛ اما با صبری که نشان میدادند، سوالات را بدون پاسخ نمیگذاشتند.
*اعتقاد راسخ به ولایت فقیه
علامه عسکری بر مسئله ولایت فقیه اعتقاد راسخ داشتند و همیشه مقام معظم رهبری را تایید میکردند و بر شبهات این موضوع پاسخهایی محکم و متقنی ارائه میکردند و همواره به اطرافیان خود تاکید میکردند که پشتیبان ولایت فقیه باشید.