یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024

پس از پیروزی انقلاب اسلامی بهترین بستر و فرصت برای اجرای احکام حکومتی اسلام به ویژه مکتب تشیع در ایران به وجود آمد و به نوعی انقلاب اسلامی بستر ساز اجرای فقه حکومتی شیعی به حساب می‌آید.

حجت الاسلام والمسلمین رجبی در گفت وگو با مرکز خبر حوزه، با اشاره به دیدار مقام معظم رهبری با اعضای مجلس خبرگان رهبری و سخنرانی ایشان در این جلسه به تبیین برخی موضوعات مطرح شده از سوی ایشان پرداخت و اظهارداشت: علما و بزرگان گذشته حوزه‌های علمیه، در دوران حیات طیبه خود به میزان توانایی و مقداری که زمینه اجرای احکام الهی در جامعه آن روز وجود داشته به فقه حکومتی توجه داشته‌اند.

* شاخصه‌های فقه حکومتی شیعه

وی افزود: گرچه دلایل مختلف توجه کمتری به مقوله فقه حکومتی شده است، ولی فقه شیعی پویا، زنده و جامع است و این جامعیت را در جای دیگری نمی توان یافت.

عضو شورای عالی حوزه‌های علمیه اضافه کرد: طرح مباحث عمیق فقهی همراه با استدلال‌های دقیق و علمی به نوعی ناظر بر نیازها و مشکلات جامعه آن روز بوده و همین روند، امروز نیز در حوزه‌های علمیه شیعی چه در ایران، عراق و کشورهای دیگر جاری و ساری است، البته به دلیل فراهم نبودن شرایط مناسب، فقه حکومتی در بسیاری از ابعاد کمتر مورد توجه قرارگرفته است.

* فقه اهل سنت قابل مقایسه با فقه شیعی نیست

عضو جامعه مدرسین حوزه، ادامه داد: فقه اهل سنت به لحاظ مبانی، منابع و روش قابل مقایسه با فقه شیعی نیست هرچند به دلیل آنکه علما و بزرگان اهل سنت حکومت‌های مختلف را تجربه کرده و در ادوار مختلف تاریخی بر مسند قدرت سیاسی و اجتماعی جامعه بودند، بنابراین در مسایل فقهی و حکومتی تحقیق و تدریس داشته و کتاب‌های متعددی نگاشته اند.

* انقلاب اسلامی بستر ساز اجرای فقه حکومتی است

وی عنوان کرد: پس از پیروزی انقلاب اسلامی بهترین بستر و فرصت برای اجرای احکام حکومتی اسلام به ویژه مکتب تشیع در ایران به وجود آمد و به نوعی انقلاب اسلامی بستر ساز اجرای فقه حکومتی شیعی به حساب می‌آید.

حجت الاسلام والمسلمین رجبی با بیان اینکه شیعه در طول تاریخ منتظر بدست آمدن چنین فرصت و ظرفیتی برای نشان دادن پویایی و جامعیت فقه حکومتی شیعی بوده است گفت: بسیاری از مراجع عظام و علمای بزرگ حوزه علمیه قم توجه و دغدغه فراوانی نسبت به معرفی فقه حکومتی شیعه و طرح این بحث در دروس خارج خود داشته و دارند.

وی اضافه کرد: از این میان می‌توان مرحوم آیت‌الله العظمی حاج شیخ جواد تبریزی را مثال زد که در هفته دو روز بحث قضا را طبق توصیه حضرت امام‌(ره) در درس خارج خود مطرح می‌کردند و به بهانه این درس مباحث فقه حکومتی مورد نقد و نظر قرار می‌گرفت که امروز از نتایج ارزشمند آن بهره مند هستیم.

عضو جامعه مدرسین حوزه، با تبیین سخنان مقام معظم رهبری مبنی بر توجه بیشتر حوزه به فقه حکومتی و درس‌های خارج در این زمینه بیان داشت: آنچه مقام‌معظم‌رهبری بیان کردند، همان توصیه‌های حضرت امام‌(ره) در زمینه توجه حوزه به فقه جواهری و ایجاد دغدغه در میان اساتید و بزرگان در این راستا است.

* انتظارات از اساتید برجسته حوزه بیش از این است

حجت الاسلام والمسلمین رجبی تصریح کرد: از بزرگان حوزه و اساتید برجسته درس خارج که دغدغه جدی نسبت به اجرای احکام الهی در جامعه اسلامی دارند، انتظار می‌رود، مانند مرحوم آیت‌الله العظمی تبریزی و سایر بزرگان حوزه حداقل دو روز در هفته به این مباحث بپردازند.

* استفاده از اساتید مجرب در تبیین فقه حکومتی ضروری است

عضو جامعه مدرسین حوزه، با بیان اینکه اساتید برجسته حوزه علمیه در سه قلمرو می‌توانند و بایسته است نیازهای فکری نظام اسلامی را پاسخ دهند اظهارداشت: ورود در زمینه فقه حکومتی و فعال تر شدن این مسئله کمک شایانی می‌تواند به رفع مشکلات و نیازهای جامعه اسلامی کند.

وی خاطرنشان کرد: ورود به مباحث تئوریک و نظری مانند فلسفه فقه حکومتی و پرداختن به مباحث و مسایل فقهی مورد نیاز نظام با همان روش فقه جواهری اجتهادی از جمله مسائلی است که حوزه می‌تواند در جهت فعال تر کردن حرکت در راستای فقه حکومتی داشته باشد.

حجت الاسلام والمسلمین رجبی تاکید کرد: با بهره مندی از اساتید مجرب و خبره و حضور نسل جدید طلاب و فضلای جوان حوزوی و ورود به مسائل اجرایی و کاربردی فقه، می‌توان مباحث فقه حکومتی را کاربردی تر نمود.

عضو جامعه مدرسین حوزه تصریح کرد: این حرکت می‌بایست با واقعیت‌های نظام و نیازهای نظام همسو و در حین اجرا بی توجه نسبت به مشکلات نظام نباشد.

وی در پایان با بیان اینکه حرکت در جهت تقویت فقه حکومتی در حوزه می‌بایست با پشتوانه‌های قوی علمی و معنوی همراه باشد اظهارداشت: همه این مباحث می‌بایست با پشتوانه قوی و با همکاری و مشارکت فضلای برجسته و نخبه حوزوی که در فقه جواهری از تسلط خوبی برخوردار هستند صورت گیرد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha