به گزارش خبرنگار سرویس استانهای مرکز خبر حوزه، آیت الله العظمی ناصر مکارم شیرازی در مراسم آغاز سال تحصیلی مدارس علمیه تهران که در حرم مطهر حضرت امام خمینی(ره) برگزار شد، با اشاره به جایگاه مهم حوزه تهران گفتند: تهران هم ظرفیت و هم مسئولیت بیش از این دارد که برای گسترش حوزههای علمیه در شرایطی که اسلام بزرگترین منادی علم و دانش در جهان است، تلاش کند.
ایشان ادامه دادند: معجزه پیامبر(ص)، فقط قرآن نیست؛ این بزرگترین اشتباه است که فقط قرآن را معجزه ایشان بدانیم، بلکه خیزش علم و دانش الهی از مرکز جهالت دنیا، در صدر اسلام نیز از معجزات بزرگ پیامبر اسلام(ص) است.
این مرجع تقلید، جایگاه علم در اسلام را بسیار ارزشمند خوانده و افزودند: علم در اسلام نه محدودیت زمانی دارد و نه محدودیت مکانی؛ و از طرفی علم به معنای عام است و فقط شامل علوم دینی نمی شود.
ایشان به جایگاه تلاش در جهت تحصیل علم در اسلام اشاره کرده و گفتند: در روایات آمده است تا آن جا که خونتان در راه علم ریخته شود یا در اعماق دریا فرو روید، باید برای آن تلاش کنید؛ علم گمشده مومن است و حتی پیش کافر باشد باید آن را گرفت.
*قدمت حوزههای علمیه
آیت الله العظمی مکارم شیرازی در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کردند: اولین حوزه علمیه در زمان رسول اکرم(ص) وپس از نزول آیه نفر «وَمَا كَانَ الْمُؤْمِنُونَ لِيَنْفِرُوا كَافَّةً فَلَوْلَا نَفَرَ مِنْ كُلِّ فِرْقَةٍ مِنْهُمْ...» (التوبة:122) تاسیس شد؛ دومین حوزه علمیه مسجد کوفه بود که با خطبههای تاریخی امام علی(ع) همگان به فیض میرسیدند و حوزه علمیه امام صادق(ع) با چهار هزار نفر شاگرد از دیگر حوزههای صدر اسلام بود.
ایشان با اشاره به ایجاد حوزه علمیه در زمان معصومین(ع) در قم، خاطرنشان کردند: ما ریشتهدارترین دانشگاههای علمی را در طول تاریخ داریم و به این افتخار میکنیم، اکنون پس از انقلاب ضرورت حوزه علمیه بیشتر است.
ایشان افزودند: انقلاب از حوزه علمیه برخاست و اگر امام راحل، مرجع نبودند انقلاب به ثمر نمیرسید و رهبر انقلاب هم برگزیده حوزههای علمیه است؛ حوزه علمیه نقش مهمی در ایجاد، هدایت و حفظ انقلاب از انحرافات دارد و اکنون حوزه علمیه قم با حضور طلابی از بیش از صد کشور دنیا، کانون علم جهان اسلام است.
*تهران مرکز ثقل مدیریت ایران
حضرت آیت الله مکارم در بخش دیگری از سخنان خود تهران را مرکز ثقل مدیریت کشور دانسته و اظهارداشتند: تهران به عنوان محل تصمیمگیریهای کلان نظام، مرکز استقرار قوای سه گانه حکومت، نبض اقتصادی کشور و بالاترین پایگاه مراکز علمی کشور، باید حوزه ای متناسب با ویژگیهای خود داشته باشد و 9 هزار نفر طلبه خواهر و برادر در تهران متناسب جایگاه تهران نیست.
*حوزههای تشیع مستقل از حکومت اند نه مبعوث حکومت
آیت الله العظمی مکارم شیرازی، حوزههای تشیع را مستقل از حکومتها ذکر کرده و گفتند: حوزه علمیه، برخلاف برخی مذاهب دیگر، از سوی حکومت برگزیده نمیشوند؛ حوزه حکومت را ایجاد کرد، ولی مستقل از حکومت است و همین باعث نظارت صحیح بر دولتها میشود.
ایشان خاطرنشان کردند: طلاب مدارس علمیه، درسهای حوزه را برای مدرک نمیخوانند و در هیج دانشگاهی در دنیا اینگونه نیست؛ علم برای علم مطلوب است و اساس حوزه مدرکگرایی نیست؛ در حوزه مسایل اخلاقی با علم اجیین است که این نوع نظام علمی، باید برای جوامع اسلامی الگو باشد.
*پرورش مراجع آینده وظیفه مهم حوزه تهران
ایشان مرجعیت را امری بسیار مهم دانسته و گفتند: باید حوزه علمیه تهران برای پرورش مراجع آینده بیشتر تلاش کند؛ حوزه تهران باید برای تصفیه علوم وارداتی از فرهنگ مادی و برتری طلب غرب کار کند و علوم انسانی باید با فرهنگ اسلامی همراه و توام باشد.
این مرجع تقلید با اشاره به شیوع فرقههای انحرافی اظهارداشتند: اکنون عدهای شیطانپرست، پیدا شدهاند که با ترویج عرفانهای کاذب، شیطان را به سبب سجده نکردن بر آدم رییسالموحدین میدانند، این افراد فرق سجده شکر و پرستش و سجد احترام را نمیدانند، بیشتر مکاتب انحرافی در تهران هستند؛ حوزه علمیه باید در این راستا برای مقابله با این مکاتب انحرافی بیشتر تلاش کند.
*نیاز کشور به قضات عالم و آگاه
ایشان در بخش دیگری از سخنان خود اظهارداشتند: قوه قضائیه اعلام کرده است کمبود قاضی آگاه و متدین داریم، در این زمینه حوزه تهران میتواند در کنار قم، قضات خوبی را تربیت کند؛ حوزه تهران در کنار بزرگترین دانشگاههای کشور است و باید نماد وحدت حوزه و دانشگاه که دشمن دوست دارد، مقابل آن بایستد باشد، همچنین نظارت بر ا حزاب سیاسی و حل مشکلات آنها با منطق باید از دیگر فعالیتهای حوزه تهران باشد.
آیت الله العظمی مکارم شیرازی خاطرنشان کردند: بسیاری از مفاسد اخلاقی و انحرافات از عفت، در تهران نمایان شده و باید حوزه در راستای حل مشکلات اقدام کند، اگر روزی این مسایل حل نشود، مسایل اخلاقی تبدیل به مسایل سیاسی میشود؛ این جوانهای با ایمان بسیجی هستند که در مقابل دشمن خواهند ایستاد، نه کسانی که آلوده مواد مخدر هستند.
معظمله در پایان بر لزوم پیگیری مدیران، نسبت به رفع مشکلات معیشتی طلاب تاکید کردند.