شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024

علمای بزرگی در تدوین و تالیف دایرةالمعارف ها تلاش و مجاهدت کرده‌اند، که غیرقابل کتمان است، ولی بعد از بحارالانوار، دانش نامه قرآن و حدیث نظیر ندارد و کار بسیار بزرگ و ارزشمندی است.

به گزارش مرکز خبر حوزه، دکتر علی لاریجانی، امروز در آیین رونمایی از دانش نامه قرآن و حدیث که از سوی پژوهشکده علو م ومعارف حدیث برگزار شد، اظهارداشت: در مواجهه با این گونه تالیفات که به دسته بندی معارف قرآنی و حدیثی می پردازند، باید گفت؛ خوشحالیم که حوزه های علمیه در این زمینه گام های موثر و محکمی برداشته‌اند.

وی با اشاره به وجوه جمع آوری و دسته بندی معارف اهل بیت (ع) در دانشنامه های بزرگ قرآنی و حدیثی، ادامه داد: با تدوین چنین کارهای بزرگی نخبگان و متخصصان و اندیشمندان اسلامی در حیطه دانش اسلامی گام های موثری را می توانند با بهره مندی از این دایرةالمعارف ها بردارند.

رییس مجلس شورای اسلامی افزود: از آنجایی که قرآن کریم پایه اصلی تأملات اسلامی است، باید کار پژوهشگران و دانشمندان اسلامی این باشد که از برون قرآن به درون آن راه یافته و به کشف حقایق بر اساس نیاز های جامعه امروز بپردازند و سوالات و مشکلات و شبهات موجود را رفع کنند.

لاریجانی ادامه داد: یکی از مهمترین مباحثی که در میان فلاسفه هرمونوتیک مطرح است، این است که چگونه می توان از دورن یک نص و متن حقیقت را کشف کرد؛ در این زمینه برخی معتقدند، باید مراد مولف را از متن و نص پیدا کرد و برخی تنها به خود نص اکتفا می کنند.

وی اضافه کرد: فلاسفه حوزه دین و اسلام که قرآن کریم را کلام الهی می دانند، بر این نظریه ایستادگی می کنند که باید مراد مولف را از متن و نص فهمید، بنابراین با کاوش های قرآنی تلاش می کنند، مراد مولف که خداوند متعال را کشف کنند.

رییس مجلس شورای اسلامی خاطرنشان ساخت: البته در این روش نیز میان علمای اسلام اختلافاتی وجود دارد و ملاحظاتی رعایت می شود؛ برخی ملاحظات معانی و الفاظ را مهم می دانند و عده‌ای به شرایط تاریخی اهمیت بیشتری می دهند و برخی هم جمع میان این موارد و ملاحظات دیگر را دارند.

لاریجانی افزود: مهمترین ابزاری که دسترسی متخصصان و اندیشمندان اسلامی را به معارف اسلامی آسان می کند، همین احادیث اهل بیت (ع) است؛ چون اهل بیت (ع) دارای عصمت هستند و از خطا مصون می‌باشند؛ بنابراین تفسیر آنها از آیات و روایات بسیار دقیق تر و مطمئن تر است.

*غنای معارف شیعی

وی تأکید کرد: در میان سایر فرق اسلامی هیچ فرقه و مذهبی مانند تشیع از این خصوصیت بارز برخوردار نیست و در این زمینه شیعه از غنای کامل در معارف اسلامی بهره می برد.

لاریجانی ادامه داد: خصوصیتی که علمای شیعه بر آن تاکید دارند، عقلانیت است و این موضوع تحلیل و تفسیر  آیات وروایات و اطمینان از مراد خداوند را ساده تر می کند، علمای شیعه معتقدند در سنجش احادیث حجیت عقلایی نیز شرط است و باید به این روش عمل کرد و منافاتی با نص گرایی ندارد.

وی تصریح کرد: مرحوم کلینی در تصنیف کتاب شریف الکافی همین شیوه را در اختیار گرفته و به آن فخر می ورزد که شیعه عقلانیت را از شرع جدا نمی داند، بلکه معتقد است، عقل محوری است که همه شرع حول آن می گردد، برخلاف ظاهرگری و اخبارگری که تمسک به عقل گرایی را منافی نص گرایی می دانند.

رییس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: علمای بزرگی در تدوین و تالیف دایرةالمعارف ها تلاش و مجاهدت کرده‌اند، که غیرقابل کتمان است، ولی بعد از بحارالانوار، دانش نامه قرآن و حدیث نظیر ندارد و کار بسیار بزرگ و ارزشمندی است.

وی بیان داشت: این نوع دانش نامه ها برای اهل فن بسیار گرانبها است و نیاز عمومی جامعه را با معرفت بخشی تامین می کند، در این بین روحانیون و خطبا وظیفه دارند با بهره مندی از مطالب عمیق و دقیق این دانش نامه ها سطح آگاهی مردم جامعه را بالا تر ببرند.

لاریجانی ادامه داد: گستردگی مباحث مطرح شده در این نوع دانش نامه ها و عرصه های مختلفی که ورود پیدا کرده‌اند، باعث می شود انتظار از حوزویان برای بهره مندی از این نوع معارف بیشتر شود؛ به عنوان مثال می توان از این دایره المعارف ها برای موضوعات اجتماعی استفاده کرد و برای حل مشکلات و معضلات از احادیث و آیات و روایات این دانش نامه ها بهره برد.

*موج‌ توجه به سنت‌های ناب اسلامی

وی تصریح کرد: امروز موج توجه به سنت های ناب اسلامی جدی شده است؛ بنابراین رجوع به نصوص اسلامی بیشتر شده و در این بین روایات اهل بیت (ع) می تواند بسیار راهگشا باشد؛ چون روش ائمه (ع) در بیان روایات دارای اسلوبی خاص و مطمئن است و کاشف از مراد خداوند است .

لاریجانی در پایان خاطرنشان کرد: در حوزه، کاوش های عمیقی پیرامون روایات و آیات درحوزه‌های علمیه صورت گرفته که کار بسیار خوبی است، همچنین دانش نامه قرآن و حدیث که توسط موسسه دارالحدیث با مشارکت محققین حوزوی تدوین شده اثری بسیار ارزشمند و فاخر برای جهان اسلام است.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha