پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024

تنها چهار سال از جنگ تحمیلی نگذشته بود که خبر حمله وحشیانه صرب ها به بوسنی به گوش مردم ایران رسید و همان زمان بود که تعدادی از طلاب برای حمایت از مردم مظلوم بوسنی رحل عزیمت بر دوش گرفتند و به آن دیار هجرت کردند.

به گزارش سرویس بین الملل مرکز خبر حوزه، حجت الاسلام محمد جعفر زارعان یکی از این افراد است که امروز به عنوان یکی از چهره های فرهنگی سارایوو، مدیریت مجتمع بزرگ آموزشی را بر عهده دارد و در طول سالیان متمادی در بوسنی منشاء خیرات و برکات فراوانی بوده است.

وی در گفتگو با حوزه نیوز گفت:سال 1360 وارد حوزه علمیه قم شدم و تحصیل را ادامه دادم، دوستان زیادی را در جنگ تحمیلی از دست داده بودم و همیشه خاطراتشان در ذهنم بود و همواره از بودنم و رفتن آنها احساس ناراحتی داشتم.

* می خواستم برای جنگ با صهیونیست ها به لبنان بروم

حجت الاسلام زارعان با بیان اینکه به دنبال این بودم که به لبنان بروم و در کنار رزمندگان لبنانی علیه رژیم صهیونیستی بجنگم، اظهار داشت: وقتی خبر تجاوز صرب ها به مردم بوسنی به گوشم رسید بر خود وظیفه دانستم که در صورت نیاز به آنجا سفر کنم.

وی افزود: بنده به همراه سه نفر دیگر به نام های شهید سیدمحمدحسین نواب، حمید شهریاری و شیخ بهایی که هم اینک در جامعه المصطفی مشغول به کار است، با حمایت سازمان تبلیغات اسلامی و به دلیل شرایط بسیار سخت برای ورود به این کشور، به عنوان کمک رسان و امدادگر وارد بوسنی شدیم.

* حجت الاسلام محمدی عراقی دستگیر شد

حجت الاسلام زارعان ادامه داد: حجت الاسلام والمسلمین عراقی رئیس وقت سازمان تبلیغات در سفری جداگانه به بوسنی آمد، اما در یک سرکشی دستگیر شد و البته بعد از مدتی نیز آزاد شد و به ایران بازگشت، آقای حمید شهریاری نیز نزدیک به شش ماه در بوسنی ماند و شیخ بهایی نیز  پس از دو سال به ایران بازگشت.

وی گفت: در ابتدا قصد داشتیم در درگیری ها شرکت کنیم اما به واسطه آنکه میان تهران و بلگراد ارتباط هایی وجود داشت به ما گفته شد که در این زمینه فعالیت نکنیم و لذا به فعالیت های فرهنگی و تبلیغی پرداختیم.

وی ادامه داد: شهید سید محمدحسین نواب پس از یک سال فعالیت در کمین گروهک ها گرفتار شد و به درجه رفیع شهادت رسید و البته خواسته اش هم همین بود.

* علاقه مردم بوسنی به ایران و امام خمینی

حجت الاسلام زارعان با بیان اینکه به واسطه پشتیبانی نظام جمهوری اسلامی ایران، مردم بوسنی علاقه فراوانی به انقلاب اسلامی، امام خمینی و ایرانی ها داشتند، اظهار داشت: در آن زمان که صرب ها با حمایت های مختلف از کشورهای غربی به دنبال نسل کشی مسلمان بوسنی بودند، این ایران بود که با ارسال محموله های ویژه، روحیه مقاومت را در مسلمانان آن منطقه زنده نگه داشت.

* ازدواج با دختر بوسنیایی

وی ابراز داشت: شش ماه طول کشید تا به این مساله دست یافتم که باید برای انجام فعالیت، یک برنامه ریزی دراز مدت داشته باشم و لذا تصمیم به ماندگاری در بوسنی گرفتم. از سوی دیگر درآن زمان، مجرد بودم و ماندن در بوسنی نیازمند مجوز اقامت بود که به بنده نمی دادند لذا با یک دختر بوسنیایی ازدواج کردم و اقامت دریافت کردم.

* به فراموشی سپردن بسیاری از مسائل اسلامی

حجت الاسلام زارعان گفت: نیمی از جمعیت بوسنی را مسلمانان تشکیل می دادند که پنجاه سال تحت حکومت کمونیستی، بسیاری از مسائل اسلامی را به فراموشی سپرده بودند و لذا این مساله کار را بسیار سخت کرده بود.

وی افزود: در آن زمان بجز تعدادی از پیرمردها و پیرزن ها کس دیگری به مسجد نمی آمد زیرا که اگر فردی به عنوان مسجدی شناخته می شد، شانس کار دولتی نداشت، یعنی به گونه ای اقدام کرده بودند که کسی جرات حضور در مسجد را نداشت.

* تنها یک باحجاب دیدم

وی ادامه داد: حجاب معنایی در بین جوانان نداشت و در آن زمان تنها یک مورد در یکی از مساجد سارایوو دیدم که حجاب خود را رعایت کرده بود.

این دانش آموخته حوزه علمیه قم گفت: به واسطه همین مسائل شروع به فعالیت در سارایوو کردم و توانستم بعضی از نوجوانان و جوانان آن منطقه را دور خود جمع کنم و نسبت به اسلام ناب برایشان صحبت نمایم.

وی اظهار داشت: به دنبال ایجاد یک مجتمع آموزشی بودم که بتواند فرد را از کودکی تا دبیرستان، تربیت اسلامی کند، در همین راستا تلاش بسیاری داشتم و پس از چندین سال توانستم در ابتدا دبیرستان این مجتمع آموزشی را فعال نمایم.

* احداث مجتمع آموزشی از پیش دبستانی تا کالج

وی افزود: با گذر زمان، مجتمع آموزشی و پرورشی گلستان را در سه مجموعه پیش دبستانی بهار، راهنمایی گلستان و دبیرستان (کالج) دایر نمودیم که از وزارت آموزش و پرورش بوسنی مجوز و اعطای مدرک معتبر دریافت کردیم.

حجت الاسلام زارعان با اشاره به همکاری های مسئولان آموزش و پرورش سارایوو اظهار داشت: همیین همکاری ها موجب شد تا زمینه تربیت کودک و نوجوان در این مجتمع به روش اسلام ناب فراهم گردد.

این مدیر اظهار داشت: 450 کودک، نوجوان و جوان یعنی از یک تا 18 سال  تحت پوشش برنامه های آموزشی و تربیتی این مجتمع هستند که 70 درصد از نظام آموزشی آن بر اساس ابلاغ آموزش و پرورش بوسنی و 30درصد در اختیار خودمان است.

* در درس زیست شناسی هم می توان از توحید گفت

وی با بیان اینکه به دنبال آن هستیم تا محصلین در عین خواندن دروس مختلف همواره به یاد خدا باشند، اظهار داشت: معتقدم تقسیم علوم به اسلامی و غیر اسلامی اشتباه است، می شود در هنگام درس زیست شناسی، دانش آموز موحد تربیت کرد.

حجت الاسلام زارعان گفت: کتاب دین و زندگی ایران را ترجمه و با طراحی های زیبا چاپ کرده  و در حال حاضر در مقطع دبیرستان تدریس می کنم که بسیاری از شخصیت های برجسته بر این کتاب حاشیه زده اند.

* پیگیری مطالبات مقام معظم رهبری

وی با بیان اینکه تاکید مقام معظم رهبری بر تدریس زبان فارسی در مدارس خارج از کشور است، اظهار داشت: مقام معظم رهبری می فرمایند که کسی می تواند اندیشه های امام راحل را خوب درک کند که مستقیما سخنان ایشان را بشنود و تجزیه و تحلیل کند و این میسر نمی شود مگر با فراگیری زبان فارسی.

این روحانی فعال در بوسنی افزود: متاسفانه با همه گشت و گذارها هنوز یک سیستم آموزشی مناسب برای ارائه زبان فارسی به دانش آموزان پیدا نکرده ام.

* جزو پنج مرکز برتر آموزشی در بوسنی هستیم

وی با بیان اینکه مجتمع آموزشی گلستان دارای شصت نفر کادر اداری و آموزشی است، اظهار داشت: این مجتمع به لحاظ آموزشی جزو پنج مرکز آموزشی بوسنی هست و به لحاظ تربیتی در صدر قرار دارد زیرا که افراد در این مجتمع بر اساس تربیت اسلامی رشد یافته اند.

حجت الاسلام زارعان افزود: دقت در جذب کادر آموزشی و انجام آزمون ورودی و مصاحبه و همچنین تعداد کم دانش آموزان در کلاس ها موجب شده در بحث آموزشی و تربیتی نظارت خوبی بر روی دانش آموزان باشد.

وی به سخنان مدیر کل آموزش و پرورش سارایوو در برنامه زنده تلویزیونی اشاره کرد و گفت: در آن برنامه که پس از قضایای 11 سپتامبر و موج ضدیت با اسلام به راه افتاده بود، بنده به اتفاق چند تن از شخصیت های فرهنگی در یک برنامه زنده از شبکه استانی حاضر شده بودیم که مدیرکل آموزش و پرورش سارایوو در پاسخ به سوال یکی از مخاطبان به تعریف و تمجید از مجتمع ما به لحاظ اخلاقی و تربیتی پرداخت و همین باعث شد که فضا به نوعی نسبت به مسلمانان در آن منطقه آرام شود.

* برگزاری دعای کمیل و تعزیه روزعاشورا و ...

وی با بیان اینکه نماز جماعت و برگزاری دعاهایی همچون دعای کمیل در مجتمع با حضور دانش آموزان برگزار می شود، اظهار داشت: در مناسبت های مختلف بویژه در روز عاشورا مراسم داریم و نمایش نامه ای اجرا می شود به مانند تعزیه های خودمان که بسیار مورد استقبال قرار می گیرد.

حجت الاسلام زارعان با اشاره به فضای فرهنگی بوسنی اظهار داشت: پس از جنگ بوسنی دو جریان فکری در این کشور رشد فزاینده ای داشته اند یکی فرهنگ ابتذال غرب که بسیاری از افکار جوانان بوسنی را به خودش اختصاص داده و دیگری اسلام که روز به روز رو به رشد است.

* تلاش برای ترویج فرهنگ ابتذال و یا ترویج اسلام آمریکایی

وی افزود: غربی ها به واسطه رشد اسلام در منطقه بالکان، به دنبال ترویج فرهنگ ابتذال و یا ترویج اسلام آمریکایی هستند و به همین جهت تبلیغات گسترده علیه اسلام دارند، از سوی دیگر وجود فرقه هایی همچون دراویش، صوفیه و وهابیت است که هر کدام به نوعی بر پیکره اسلام ناب ضربه می زنند.

وی با اشاره به فعالیت وهابیت در بوسنی اظهار داشت: در مقایسه با زمان جنگ، مساجد رونق آنچنانی ندارند اما نمازهای جمعه با حضور حداکثری برگزار می شود. بعضی از مسائل واجب به دلیل ترویج افکار صوفی گری مورد بی توجهی مسلمانان قرار گرفته است.

* اشاره به تشکیلات اهل سنت در بوسنی

حجت الاسلام زارعان با بیان اینکه مساجد زیادی در بوسنی است، اظهار داشت: آقای مصطفی سریچ به عنوان رییس العلما دارای تشکیلات منسجمی است که در هشت منطقه مفتی قرار داده و هر شهر یک امام جماعت اصلی دارد که دیگر امامان جماعت حول او هستند و به گونه ای است که اگر خطبه ای از سوی رییس العلما داده شود، دیگران نیز آن را بیان می کنند، جلسات مستمری هم بین آنها وجود دارد.

وی افزود: ارتباط بنده با مفتی ها و امامان جماعت دوستانه است و همواره در مراسمات از آنان دعوت می شود.

حجت الاسلام زارعان در بخش دیگری از گفت و گو به نحوه تعاملات مسلمانان سنی مذهب بوسنی با شیعیان اظهار داشت: مسلمانان بوسنی سنی حنفی هستند، قبل از حضور وهابیت این اختلاف میان سنی وشیعه برایشان مطرح نبود، همه را یک جور نگاه می کردند و به همه ابراز علاقه می کردند و ما هم که ایرانی بودیم ابراز علاقه بیشتری نسبت به ما داشتند.

* تهدید به قتل به دلیل گذاشتن مُهر در نماز

وی افزود: بعد از گذشت مدتی و حضور وهابیت آن هم به طورت فعال کم کم اختلافات پیش آمد، یک فرد که شیعه شده بود را کشتند و یادم هست برای نماز به مسجدی رفته بودم و پس از آن، یک تونسی وهابی به من نزدیک شد و به دلیل آنکه من مهر قرار داده بودم، اسلحه خود را برداشت و به سمت من نشانه گرفت که همانجا به واسطه سرعت عمل یکی از همراهان موضوع فیصله یافت.

* نقش عربستان در تبلیغ منفی بر ضد ایران

حجت الاسلام زارعان با بیان اینکه متاسفانه به جهت حمایت های مالی عربستان، وهابیت فعال عمل کرده است، اظهار داشت: فعالیت های ضد شیعه، ضد امام خمینی و ضد ایران در بوسنی از سوی وهابیت در حال انجام است.

وی با بیان اینکه به دنبال شیعه سازی در سارایوو نبوده و نیستم اظهار داشت: به واسطه همین امر نیز توانسته ایم بدون کمترین حساسیتی روایات امام صادق(ع) را خیلی راحت نقل کنم و مبانی شیعه را برای دانش آموزان تبیین نمایم.

حجت الاسلام زارعان با اشاره به فتوای مقام معظم رهبری درخصوص عدم جسارت به عقاید اهل سنت اظهار داشت: به دنبال ترویج اسلام ناب هستم و معتقدم هرکس فدایی اسلام ناب و پیغمبر باشد ما هم فدایی اش خواهیم بود و پیامبر اکرم (ص) محور ماست و حتی اباعبدالله نیز به دنبال این بود که این محور حفظ شود.

* مبلغ باید مخاطب شناس باشد وگرنه ...

وی با بیان اینکه امکان حضور مبلغ در منطقه بالکان به واسطه شناخت اثرگذار خواهد بود، اظهار داشت: مبلغ باید بداند مخاطب او در چه وضعیتی است و چه چیزی نیاز دارد لذا صِرف حضور طلبه و یا روحانی در منطقه اثر خاصی ندارد.

وی با اشاره به وجود مجامع علمی گوناگون در بوسنی اظهار داشت: در صورت تمایل جامعة المصطفی امکان ارتباط علمی با این مجامع وجود دارد، مسلمانان بوسنی دارای دیدگاه های باز و روشنی هستند و خیلی راحت می شود با این ها گفتگو و تعامل برقرار کرد به شرطی که ما هم روشن و منطقی باشیم.

* توصیه مرحوم آیت الله العظمی اراکی به دکتر ولایتی

حجت الاسلام زارعان با بیان خاطره ای از زبان مرحوم آیت الله العظمی اراکی اظهار داشت: حضرت آیت الله اراکی در دیدار با دکتر ولایتی وزیر امور خارجه وقت به وی توصیه کرده بود که با دوست و دشمن و مسلمان و غیر مسلمان همچون پیامبراکرم(ص) رفتار و تعامل داشته باشند، این مساله همیشه باید در ذهن ما باشد که در برابر فرق مختلف، بیان مسائل اختلافی نوعی تقابل را به وجود می آورد.

این مبلغ بین المللی با اشاره به فعالیت های مناسب رایزن فرهنگی در بوسنی اظهار داشت: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی خیلی قوی تر از این ها باید پشتیبانی کند و تالیفاتی به زبان های مختلف داشته باشد که متاسفانه شاهد آن نیستیم.

* آینده در اختیار اسلامگرایان است

حجت الاسلام زارعان با بیان اینکه افق آینده دنیا در اختیار اسلام گرایان است، اظهار داشت: دشمن برای مقابله با اسلام ناب به دنبال ترویج اسلام آمریکایی است و تمام تلاش خود را در این جهت انجام می دهد و این را به عینه شاهد هستیم و لذا رسالت همه حوزویان و عالمان دین ترویج اسلام ناب است.

 گفت و گو: حسن صدرایی عارف

گزارش تصویری مرتبط

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha